در بخشی از این بیانیه آمده است: «در فضای جنگ تمامعیار اقتصادی علیه جمهوری اسلامی، خطرناکترین بخش دستورات کاملا سیاسی FATF، پیوستن به دو کنوانسیون استعماری است: یعنی مقابله با تامین مالی تروریسم (موسوم به CFT) و مقابله با جرایم سازمانیافته فراملی (موسوم به پالرمو)؛ اینها مبنای «فشارهای شرطی» به ایرانی خواهد بود که در معرض تهاجم اقتصادی آمریکا و همپیمانان اوست.»
در این بیانیه تاکید شده است: اگرچه وزیر محترم امور خارجه در روند تصویب کنوانسیون CFT در مجلس دهم، به صراحت اعلام کرد که نه ایشان و نه رییسجمهور تضمینی نمیدهند که با پیوستن به این کنوانسیون، مشکلات حل شود و تلویحا مشکلات مالی را مستقل از FATF بیان کرد، اما متاسفانه با شروع بررسی لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، برخی نشانیهای غلط داده شد و مشکلاتی همچون عدمراهاندازی اینستکس، عدمامکان انعقاد قرارداد برای خرید ایرباس، عدمامکان خرید واکسن و عدمامکان پرداخت به مربیان فوتبال و از همه مهمتر، نوسانات و افزایش نرخ ارز به FATF ربط داده شد؛ اما هماکنون پوچبودن همه ادعاهای مذکور عیان شده است.
نمایندگان تصریح کردند: «امروز باید به تعبیر مقام معظم رهبری از خواب آشفته نظام سلطه برای ایران دقتی دوچندان شود که فرمودند: «تحمیل فشار شرطی، خیلی چیز خطرناکی است... این شرطها ممکن است شرطهای بهشدت گمراهکننده و هلاککنندهای باشد... علاج این، فاستقم کما امرت و من تاب معک است»؛ ما نیز معتقدیم راهکار مواجهه با این تحمیل جدید، ضمن استقامت و توکل به خدا، اتخاذ راهبرد خنثیسازی تحریمهاست. هر نوع تصویب ولو به اسم «الحاق مشروط»، به منزله عضویت در معاهده و پذیرش تکالیف مندرج در آن و لازمالاجرابودن آن برای کشور است. شرط «عدماجرا تا لغو تحریمها» صرفا برای تسلیم دولت ایران، پیشنهاد شده و درحقیقت مصرف داخلی دارد، آن هم دولتی که «توجه ناکافی به شروط رهبری و عبور از خطوط قرمز برجام» را در کارنامه خود دارد. تصمیم به الحاق مشروط، با توجه به عدمکفایت شروط برای کنوانسیونها به دلایل متقن و تجربهشده حقوقی، کشور عملا در معرض اجرای کنوانسیونها قرار خواهد گرفت.»
پیشنهاد پیوستن ایران به کارگروه اقدام مالی مشترک موسوم به FATF در حالی از سوی دولت و حامیان آن مطرح میشود که روز گذشته علی ربیعی، سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که آیا با تصویب FATF مشکلات کشور حل شود؟ گفت: کدام موضوع در عرصه سیاست است که همه مشکلات را بهتنهایی حل کند؟ این انتظاری بیجا از پذیرش یک سلسله مقررات مالی بینالمللی است.
این اصرارهای برای پذیرش FATF و آدرس غلط دادن به مردم که این مساله موجب محدودیت مالی و تجاری ایران شده است؛ در حالی که کدام عقل سلیمی میپذیرد در شرایط تحریم، راه درآمدزایی را به دست خودمان و با پذیرش FATF به دشمن ملت ایران نشان دهیم؛ عقلانی آن است که هر موقع تحریمها برداشته شد، آنگاه راستیآزمایی کنیم. تا زمانی که تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه برقرار است، پذیرش این کنوانسیونها به صلاح نیست و راه تنفس در شرایط تحریمی را میبندد، ولی اگر تحریمها در عمل برداشته شود و موانع انتقال پول ما دیگر وجود نداشته باشد، آن زمان فرصت برای بررسیهای لازم و احیانا الحاق به این کنوانسیونها فراهم میشود.
محمدرضا باهنر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز یکی از مشکلات پیوستن به FATF را تعریف متضاد ایران و غرب بر سر تروریسم دانست و گفت: اشکال ما در این زمینه این است که بعضا در دنیا کسانی تروریست مطرح میشوند که ما آنها را آزادیخواه مینامیم. فلسطین کشوری است که عدهای از بیرون آمده و آنها را آواره و خانههایشان را مصادره کردهاند طبیعی است که آنها برای بازگشت به کشور خود مبارزه میکنند. آنها آزادیخواه هستند و میخواهند سرزمین اشغال شده خود را آزاد کنند یا مردم یمن که این همه ظلم در قبال آنها انجام میشود. به تعبیر مقام معظم رهبری جای جلاد و شهید را عوض کردهاند؛ آن کسی که آزادیخواه است و مبارزه اصلاحطلبانه دارد، تروریست خوانده شده و کسی که ترور میکند، کشور مستقل و به رسمیت شناختهشده معرفی میشود.
او در گفتوگو با برنا، با بیان اینکه ما با برخی از کشورها از نظر واژهای اختلاف نظر داریم، اضافه کرد: تروریسم یعنی چه؟! در مورد تحریم، امروز تحریم ظالمانه علیه ما اعمال میشود و برای خنثیکردن تحریمها جایی باید آنها را دور بزنیم و قوانین ظالمانه کشورهای متخاصم را نادیده میگیریم. اگر قرار باشد این موارد به عنوان جرم علیه ما نوشته شود، بیرحمانه است. کسی تردیدی ندارد که ما در مبارزه با تروریسم جدی هستیم، ما در لبه جلویی این مبارزه هستیم؛ اینکه ما چطور به پالرمو و CFT بپیوندیم که در مجامع جهانی اعلام کنیم ما علیه تروریسم هستیم و از طرفی این اهرمی نباشد تا خنثیسازی مبارزه ایران علیه تحریمها باشد، این کار فنی و دقیقی است که کمی معطلی دارد. وی تاکید کرد: در مجمع هنوز درباره FATF بحث میشود و این موضوع یک دور معطل شد و به نتیجه نرسید.
حال به نظر میرسد با توجه به ادامه رویکرد فشار حداکثری و خصمانه دولت ترامپ در دولت جدید آمریکا، دولت نیز نباید در دادن تعهدهای جدید پیشقدم شود؛ چنانکه روز گذشته فردی که از سوی بایدن، نامزد عنوان معاونت خزانهداری آمریکا شده است، در سنا تاکید کرد «راه گریز ایران از تحریمها را میبندم!» در مقابل چنین رویکرد خصمانهای تعهد جدید کاری عبث است و نمیشود با سیاست یک بام و دو هوا (کاهش تعهدات هستهای در کنار پیوستن به FATF) با سیاستهای فریبکارانه طرف غربی مقابله کرد.