«ما کارگران مدتهاست که دنبال حلشدن مشکل بدهیها و رونق گرفتن تولید هستیم؛ با توجه به دغدغه فراوان کارگران و دلسوزیهای آنها باید بگوییم هپکو هرگز نمیمیرد، کارگران هپکو ابراز امیدواری میکنند که در یکماه باقیمانده تا پایان سال، تولید سفارشات ماشینآلات معدنی آغاز شود و ظرفیت ساخت بالا برود.
آنها میگویند حالا که مشکل بدهیها بحمدلله حل شده، زمان آن رسیده که همه با تمام توان کار کنند و هپکو را به روزهای رونق و شکوفایی خود بازگردانند؛ البته چند روز قبل شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پیامی توییتری از تصویب تهاتر بدهی هپکو به بانکها با بدهی دولت به تامین اجتماعی در جلسه هیات وزیران
خبر داد.
خبر حل مشکلات هپکو شاید خوش ترین خبر روزهای اخیر باشد چراکه وزیر کار و استاندار استان مرکزی از حل مشکل بدهیهای بیش از هزار میلیارد تومانی هپکو از طریق تهاتر بدهی خبر دادند؛ بدهی هپکو با نظام بانکی قرار است با بخشی از بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی (سهامدار عمده هپکو) تهاتر شود؛ مصوبه این تهاتر ابلاغ شده است.کارگران هپکو در هفتههای اخیر، بارها تجمع اعتراضی برگزار کردند و با همه مسوولان امر ملاقات نمودند؛ حتی نمایندگان آنها در سفر به تهران با بالاترین مسوولان اجرایی کشور جلسه گذاشتند و مشکلات و دغدغههای خود را مطرح کردند.
تصویب درخواست تهاتر
ماجرای هپکو و مشکلاتی که برای این کارخانه صنعتی کشور به وجود آمد، از سوی نمایندگان مجلس هم پیگیری میشد. نماینده مردم اراک و کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی هم در تويیتی به تصویب درخواست تهاتر بدهیهای بانکی هپکو با مطالبات سازمان تامین اجتماعی در هیات دولت اشاره کرد. آقای علیاکبر کریمی در تويیتی با اشاره به تصویب درخواست تهاتر بدهیهای بانکی هپکو با مطالبات سازمان تامین اجتماعی در هیات دولت، نوشت: در جلسه هیات دولت درخواست تهاتر بدهیهای بانکی هپکو با مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت با استفاده از اختیارات قانونی موضوع بند(و) تبصره(۲) قانون بودجه سال جاری به تصویب رسیده و مهمترین مانع برای رونق تولید در این شرکت رفع شده است.کسب این دستاورد مهم برای همه کسانی در ماههای گذشته پیگیر حل این مشکل بودند، بهویژه کارگران که با صبر مظلومانه و پیگیری مجدانه در چند سال گذشته بیش از همه خون دل خوردند، خبر بسیار شیرینی است. امیدوارم با حمایتهای تامین اجتماعی شاهد روزهایی سرشار از تولید، درآمد و خوشی در این شرکت باشیم»
«ما کارگران مدتهاست که دنبال حلشدن مشکل بدهیها و رونق گرفتن تولید هستیم؛ با توجه به دغدغه فراوان کارگران و دلسوزیهای آنها باید بگوییم هپکو هرگز نمیمیرد
ادامه از صفحه 7
گناه کارگران چیست؟
چند روز پیش نماینده مردم اراک در مجلس با اشاره به عدمدریافت دو ماه حقوق و اعتراض کارگران شرکت هپکو، از رییس مجلس خواست که مطالبات این افراد را در شورای عالی سران قوا پیگیری کند. آقای محمدحسن آصفری در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی، در تذکری شفاهی خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی گفت: به موضوع کارگران کارخانه هپکوی اراک ورود کند. نماینده مردم اراک در مجلس با بیان اینکه هیچ ارادهای در دولت برای حل مشکلات کارگران هپکو وجود ندارد، گفت: متاسفانه در اوایل مجلس یازدهم گفته شد به جای اینکه در اتاق وزرا موضوعات را پیگیری کنیم، وزرا را به مجلس خواهیم آورد. وزرا آمدند اما به تعهداتشان عمل نکردند. با توجه به مشکل کارخانه هپکوی اراک، کارگران این کارخانه دو ماه است که حقوق دریافت نکردهاند و با کفن در راهآهن تجمع کرده و آرام اعتراض میکنند.
وی خطاب به محمدباقر قالیباف گفت: وزرا جواب ما را نمیدهند. شما در شورای هماهنگی سران قوا مساله کارخانه هپکو را پیگیری کنید زیرا با توجه به اینکه در آستانه سال جدید و عید نوروز هستیم، کارگران در وضعیت نامناسب اقتصادی به سر میبرند. وزیر کار و رییس سازمان تامین اجتماعی نیز هفته گذشته در کمیسیون اجتماعی مجلس، وعده پیگیری این مساله را دادند، اما با گذشت یک هفته هنوز اتفاقی رخ نداده است. آصفری افزود: ما از روز اول گفتیم که سازمان تامین اجتماعی ارادهای برای حل مشکل کارگران هپکو ندارد و امروز در این سازمان به نوعی گروکشی صورت میگیرد. میگویند اول فلان کار را کنند تا حقوق کارگران پرداخت شود. گناه کارگران
چیست؟
آنچه بر هپکو گذشت
روند نابودی تدریجی شرکت هپکوی اراک از سال1385 و با خصوصیسازی این شرکت آغاز شد. در بهمن 85، یک سرمایهدار اصفهانی به نام علیاصغر عطاریان بالاخره توانست پس از چند بار تلاش ناکام،
بیش از 60درصد از سهام هپکو را خریداری و به مالک این شرکت تبدیل شود. همان سالها، واگذاری غیراصولی، بیتجربگی و بیکفایتی مدیران هپکو باعث شد اجناس بیکیفیت چینی جای محصولات این کارخانه را در بازار بگیرد و کارخانه صدها میلیارد ریال بدهکار شود. تا سال۱۳۹۳، بدهیها بیشتر و بیشتر شد و کارگران یکی پس از دیگری بیکار شدند؛ تا جایی که مسوولان راه خاموشکردن اعتراضهای کارگری را در تشکیل جلسه شورای تأمین استان و بازداشت یکی از مسوولان دیدند. درنهایت، کار به آنجا رسید که کارخانهای با ایدهآل حداقل 24هزار کارگر، تعداد نیروهایش به کمتر از هزار نفر رسید. بین سالهای۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸، کارگران این شرکت در شهر اراک چندین تجمع اعتراضی شکل دادند. اعتراض کارگران به وضعیت هپکو از ابتدای شهریور و پس از انتشار خبر واگذاری شرکت به یک فعال اقتصادی چندشغله آغاز شد. جلسات کارگری با استاندار اراک، نمایندگان مجلس و مسوولان مربوطه با هپکو در استان مرکزی و تهران به صورت متعدد و ادامهدار بود اما وقتی کارگران این جلسات را بیاثر دیدند، به روشهای جدیدی اعتراض کردند. آنها برای سه روز راهآهن شمال-جنوب را مسدود کردند تا بتوانند صدای اعتراض خود را به گوش مسوولان برسانند.
اتفاقات روی داده موجب شد که قوه قضائیه هم به مشکلات این کارخانه ورود کرده و رییس قوهقضايیه در چند جلسه مختلف به این مساله اشاره کرد. حجتالاسلاموالمسلمین رییسی در 12 اردیبهشت 99 نشست ویژه رسیدگی به مسائل و مشکلات شرکت هپکو را در دفترش برگزار کرد. او چند روز قبل از این جلسه در دیدار با جمعی از اصحاب تولید و فعالان کارگری وعده داده بود مشکلات این شرکت را با فوریت و در یک نشست اختصاصی پیگیری کند. رییس قوهقضايیه پیشنهاد داده بود که شرکت هپکو به ایمیدرو واگذار شود. برای پیگیری این مساله نیز در جلسات برگزارشده از جمله ارتباط با مسوولان قضايی استان مرکزی این مساله مورد تاکید قرار گرفته است. در هر صورت اتفاقی اخیر از بابت تسویه بدهیهای هپکو میتواند نویدبخش آغاز روزهای آرامش و رونق در این کارخانه قدیمی کشور باشد.