«شفافیت» با پیگیریهای مجلس انقلابی علیرغم هجمهها و فشارها حالا به «واقعیت» نزدیکتر شده است؛ موضوعی که اگرچه چندسالی بود که در دستورکار مجلسیها قرار گرفته بود اما همواره ابتر مانده و نتیجهای دربرنداشت. پس از تصویب کلیات طرح شفافیت قوای سهگانه، روز چهارشنبه و در صحن علنی مجلس قدم دیگری در این مسیر برداشته شد که نشان از عزم بهارستاننشینان برای پاسخگویی به دغدغه دیرینه مردم است.
با وجود سرخوردگی شهروندان لبنانی از موضوعات اقتصادی و معیشتی که سالهای اخیر این کشور را دربرگرفته، حضور 41درصدی در انتخابات پارلمانی از خود نشان دادند. براساس نتایج نهایی انتخابات پارلمانی لبنان، هیچیک از ائتلافهای احزاب سیاسی لبنان موفق به کسب اکثریت مطلق نشدند اما نقش حزبالله و امل در صحنه سیاسی لبنان با کسب اکثریت کرسیهای پارلمان، تثبیت شد. مردم لبنان با انتخاب اکثر نمایندگان مقاومت در این دور از انتخابات وفاداری خود به محور مقاومت را نشان دادند.
رسانههای غربی طی روزهای گذشته به روایتسازیهایی درباره بازار انرژی ایران روی آوردهاند و بهدنبال این هستند تا وانمود کنند ایران درحال واگذاری بازار نفت خود به روسیه است. این ادعاها در شرایطی است که بنابر برخی اقوال، طی هفته پیش رو قرار است دومیلیون بشکه نفت از ایران در پایانه نفتی در چین تخلیه شود.
مهدی فضائلی
مرضیه کیان / اکسپوی 2020 که از مهرماه 1400 شروع و تا فروردین 1401 ادامه داشت، یکی از بزرگترین نمایشگاههای فرهنگی جهان است که هر پنج سال برگزار میشود و بسیاری از کشورها با معرفی گذشته و حال خود، چشمانداز آینده کشور را در حوزههایی که مزیت آنهاست به نمایش میگذارند اما نکتهای که درخصوص پاویون ایران در دوره برگزاری اکسپو مطرح شد، نواقصی بود که در رسانهها دستبهدست شد؛ موضوعاتی که در ایام برگزاری اکسپو تیتر یک اخبار بود و پس از پایان برگزاری اکسپو تب آن فروکش کرد، درحالیکه برای برگزاری اکسپو، یک پروسه پنجساله مدنظر است. به این منظور با مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی و کمیسر جنرال اکسپو 2025 گفتوگویی انجام شد تا از آسیبشناسی اکسپوی 2020 و برنامههای پیش رو برای اکسپوی 2025 بگوید.
روحالله فرقانی / سفر مقامات گروههای فلسطین در ماههای اخیر به مسکو و دیدار با مقامات کرملین افزایش یافته است، سفرهایی که برخی آن را زهرچشم مسکو از رژیمصهیونیستی میدانند و برخی دیگر آن را انتقامگیری کرملین از تلآویو، چراکه در رویدادهای سهماهه اوکراین، این رژیمصهیونیستی بود که با پیوستن به جبهه غرب و ارسال تجهیزات نظامی، یکی از حامیان هفتادساله خود را در جهان از دست داد. موضوعی که موردتاکید «مهدی شکیبایی»، کارشناسارشد مسائل غرب آسیا، قرار گرفت و در گفتوگو با روزنامه «صبحنو»، عنوان کرد: پرخاشگری مقامات صهیونیستی به روسیه به این دلیل است که یکی از حامیان بزرگ و هفتادسالهاش در جهان را از دست داده است. مسکو ارزشافزوده زیادی برای رژیمصهیونیستی داشته و با این تنشهای شکلگرفته میان تلآویو و مسکو، حمایتهای کرملین از دوروبر رژیم اسرائیل جدا میشوند و قطعا رژیمصهیونیستی خودش را در چنبره غرب آسیا و موضوع فلسطین تنها میبیند. همزمان با بالا گرفتن اختلافات میان مسکو و تلآویو در ارتباط با جنگ اوکراین، معاون وزیر امورخارجه روسیه خبر داد که مسکو آماده استقبال از رییس حماس، «اسماعیل هنیه» است. «میخائیل بوگدانف»، نماینده ویژه رییسجمهور روسیه در منطقه خاورمیانه و کشورهای آفریقایی و معاون وزیر خارجه روسیه خبر داد که اقدامات برای تعیین زمان دیدار با «اسماعیل هنیه»، رییس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در جریان است. برخی از رسانهها اخیرا گزارش داده بودند که رییس دفتر سیاسی حماس ماه آینده به مسکو خواهد رفت و با مقامات ارشد این کشور دیدار خواهد کرد.
صدای گامهای بلند کاهش جمعیت بهخوبی به گوش میرسد و آهنگ و ضربان این تپش ناخوشایند، هر روز نبض جامعه را تندتر میکند. حالا دغدغه کاهش جمعیت و نیروی انسانی مولد جنبه عمومی گرفته و صاحبنظران و کارشناسان مختلف در این خصوص هشدارهای مستمری میدهند. حرکت شتابان جمعیت ایران بهسمت سالمندی به شکلی شده که متوسط سن در کشور به 35سال رسیده و نرخ سالمندی به 10.5درصد رسیده است. نرخ باروری کشور حدود ۱.۷درصد است که از نظر صابر جباری، سرپرست اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، این نرخ باید حدود ۲.۵درصد افزایش پیدا کند. برای رسیدن به این هدف تنها هفت سال فرصت است. اگر برنامههای فرزندآوری اجرا نشود و نرخ باروری افزایش پیدا نکند، جمعیت ایران بهشدت پیر میشود. براساس آمار، اکنون بهسرعت بهسمت پیری میرویم و اگر با همین سرعت (که میزان نرخ باروری کل در حال کاهش است) پیش برویم تا ۲۰سال آینده بیش از ۳۰درصد از جمعیت کشور پیر خواهند بود. با توجه به اینکه میزان باروری کل پایین است، فرصت جبران را تا ۱۰سال دیگر نداریم. روند رو به افزایش جمعیت سالمند و درعینحال، کاهش آمار ازدواج و پایین آمدن نرخ فرزندآوری در بین خانوادهها، باعث شد تا سیاستهای جمعیتی کشور دستخوش تغییرات اساسی شود. بهطوریکه هریک از دستگاههای مرتبط با سلامت، خانواده و جمعیت؛ برنامههایی را برای افزایش جمعیت کشور در دستورکار خود قرار دادهاند. در این بین، وزارت بهداشت نیز تا حدودی در افزایش آمار زاد و ولد مسوولیت دارد. از آن جهت که علاوه بر فعالیت در زمینه ترغیب افزایش جمعیت کشور، سلامت نوزادان و مادران را نیز برعهده دارد. طبق آمارهای موجود، نرخ شیوع ناباروری حدود ۲۰درصد است و بنابراین، حدودا از هر پنج زوج یک زوج بهرغم تمایل به فرزندآوری، با مشکل ناباروری مواجه است و به حمایتها و مداخلات درمانی نیاز دارد.