با این حال، در گفتوگویی که با منصور حقیقت پور داشته ایم، او میگوید که لاریجانی تاکنون به طور قطع از پذیرش پیشنهادها برای حضور در انتخابات سرباز زده است. آقای حقیقت پور البته این را هم میگوید که در صورت پدیدارشدن برخی شرایط، احتمال حضور لاریجانی هست. او همچنین درباره طیف حامیان سیاسی لاریجانی در صورت حضور، از «انقلابی های دیندار» یاد میکند که به زعم او، در هر سه جناح اصلاح طلبان، مستقلین و اصولگرایان پراکنده هستند. در ادامه مشروح گفتوگوی «صبحنو» با این نماینده پیشین مجلس و چهره نزدیک به علی لاریجانی را میخوانید.
شما چندی پیش در گفتوگویی اعلام کردید که آقای لاریجانی قصدی برای حضور در انتخابات آینده ندارد. آیا همچنان این وضعیت برقرار است؟
بله، طبق اطلاعی که ما داریم و طبق صحبتهایی که میکنیم، آقای لاریجانی هیچ قصدی برای حضور در ریاست جمهوری1400 ندارند.
البته در اظهار نظر دیگری طوری صحبت فرموده بودید که آمدن یا نیامدن آقای لاریجانی در هالهای ابهام قرار داشت.
ایشان در حال حاضر و در شرایط موجود، بهطور قاطع اعلام کرده که نمیآیند مگر اینکه شرایط خاص جداگانهای پیش بیاید.
منظورتان از شرایط موجود چیست؟
ایشان در وضع موجود احساس میکنند که اگر حضور نداشته باشند، راحتتر هستند. البته آقای لاریجانی دنبال راحتی نیست و از زیر بار مسوولیت، به هیچوجهمنالوجوه قصد فرار کردن ندارند اما ایشان، ترتیبات موجود بر فضای انتخابات را مساعد برای حضور خود نمیبینند.
منظورتان از ترتیبات موجود بر فضای انتخابات چیست؟
اول، عدم حاکمیت اخلاق بر فضای انتخابات و دوم، فقدان تقوای سیاسی در ارزیابیها و گفتمانها و سوم، عدم رعایت رفتارهای دموکراتیک. شما اگر تقوا نداشته باشید، فقط میخواهید رقیب خود را بیاعتبار و سکه یک پول کنید. چه کسی حاضر است خود را در معرکه آماج بیتقواییها و تحلیلهای غلط و دروغین قرار بدهد؟ از طرف دیگر، اگر ایشان رأی آورد، آیا تضمینی میدهید که چوب لای چرخش نگذارند و بگذارند کار کند؟
یعنی آقای لاریجانی دنبال تضمین بعد از پیروزی است؟
نه اصلا دنبال تضمین نیست. جمعبندی آقای لاریجانی برای انتخابات مجلس هم این بود که نیاید و الان شما میبینید که عدم حضور ایشان در مجلس، کاملا مشهود است.
علیرغم اینکه ما معتقد هستیم مجموعه توانمندیها، تجارب و داشتههای ایشان میتواند در مقطع فعلی به شدت به نفع جمهوری اسلامی ایران باشد اما آقای دکتر لاریجانی بهدلیل عدم حاکمیت اخلاق و رفتارهای صحیح انتخاباتی و عدم رعایت قواعد بازی دموکراتیک در صحنههای سیاسی، تصمیم گرفتهاند حضور پیدا نکنند.
به نظر شما یا دیگرانی که معتقد به حضور آقای لاریجانی هستید، بازه زمانی اعلام نامزدی آقای لاریجانی باید چه مقطعی باشد؟ قبل از عید یا بعد از عید؟
من احساس میکنم با توجه به رویکرد ایشان، اصلا قصدی ندارند که نه قبل از عید بیایند و نه بعد از عید(با خنده).
سؤال من معطوف به نظر مشاوران آقای لاریجانی، از جمله خود شماست. چون شما فرمودید معتقد به حضور آقای لاریجانی هستید، فکر میکنید مقطع اعلام نامزدی ایشان چه زمانی باید باشد؟
ما معتقدیم اگر آقای لاریجانی قصد حضور داشتند، تا الان باید خیلی از کارها را انجام میداد؛ از جمله اینکه برنامههای خود را تنظیم میکرد و گفتمان خود را مینوشت و همکاران خود را انتخاب میکرد و ستاد انتخاباتی خود را راه میانداخت. آقایانی که تازه در عرصههای سیاسی ورود کردهاند و هیچ عملکردی هم ندارند، الان دارند ستادهای خود در شهرستانها را راه میاندازند اما آقای لاریجانی چون ارادهای نداشته، هیچکدام از این کارها را انجام نداده است.
برخی شنیدهها حاکی از آن است که آقای لاریجانی به مشاوران و نزدیکان خود گفته که فعلا خبر نامزدی او در انتخابات، رسانهای نشود. این خبر چقدر صحت دارد؟
در صحبتهایی که داشتهایم، از لفظ «فعلا » استفاده نکردهاند بلکه گفتهاند که من کلا قصد آمدن به انتخابات را ندارم.
چندی پیش یکی از روزنامههای اصلاحطلب گزارشی درباره دیدارهای سیاسی آقای لاریجانی منتشر کرد، با این مضمون کلی که این دیدارها، تلاشی برای مجاب کردن آقای لاریجانی به حضور در انتخابات است. این خبر تا چه اندازه قریب به واقعیت است؟
اینکه بسیاری از شخصیتها از جمله قریب هزار نفر از نمایندگان ادوار مجلس میآیند و با آقای لاریجانی پیرامون موضوعات مختلف صحبت و نقطه نظرات خود را مطرح میکنند، صحیح است اما اینکه این دیدارها آیا مضمون انتخاباتی دارد یا نه، من اطلاعی ندارم.
آیا آقای لاریجانی حضورشان در انتخابات را مشروط به حمایت برخی گروههای سیاسی کردهاند؟
خیر، مشروط نکردهاند اما ارزیابی ما این است که ایشان از سبد اصلاحطلبان، اصولگرایان و مستقلان، دارای رأی است که این امتیاز بزرگی است که نشان میدهد آقای لاریجانی فردی فراجناحی است.
از بین این سه سبد، بیشترین تکیه آقای لاریجانی بر کدام است؟
نگاه من نگاه فراجناحی است. طیفی را که میتواند آقای لاریجانی را حمایت کند، اندیشمندان و نخبگان و دلسوزان انقلاب از هر جناح هستند. من معتقدم که تمامی مراجع در جمهوری اسلامی ایران و تمامی مراجع شیعی جهان اسلام از ایشان حمایت خواهند کرد. کسی واجد چنین حمایتی نیست.
چندی پیش در اظهارنظری فرمودید که ما از اصلاحطلبان انتظار حمایت از آقای لاریجانی را نداریم. به نوعی خود و آقای لاریجانی را مستغنی و مستقل از اصلاحطلبان جا زدید. آیا واقعا اینطور است؟ آیا آقای لاریجانی به اصلاحطلبان احتیاجی ندارد؟
نه، منظور من برخی افرادی بودند که سطوحی از اصلاحطلبی نیستند و مدام میگویند که ما معلوم نیست به آقای لاریجانی رأی بدهیم یا ندهیم؛ من جواب این گروه را دادم وگرنه آقای لاریجانی چهرهای انقلابی و فوق جناحبندیهای سیاسی است. تمام انقلابیهای دیندار و عاقل در میان اصلاحطلبان، اصولگرایان و مستقلان میتوانند حامی دکتر لاریجانی باشند.