عراق با رأی ممتنع خود نشان داد روندی که در سیاست خارجی در رابطه با ایران طی میکند، مناسب و خردمندانه نیست. درست است که مسوولان عراق تلاش دارند روند متعادل منطقهای را با ایران، ترکیه، سوریه، عربستان و دیگر کشورهای منطقه حفظ کنند، اما این تعادل بدین معنا نیست که نشان دهند تمایل دارند مردم ایران در فشار قرار گیرند.
نباید فراموش کرد؛ ایران همه نوع حمایتی از عراق داشته است، برق و گاز این کشور را تأمین میکند، زمانی که شهرهای عراق در تصرف گروه تروریستی داعش بود و مردم شیعه، سنی و کُرد این کشور را نابود میکرد، ایران در مبارزه با این گروه تروریستی در عراق جانفشانیهای بسیاری کرد و در این مقطع انتظار چنین دستمزدی نداشت، اما موضوعی که در سازمان ملل مطرح شده، بیشتر سیاسی است و به تأکید دولت آمریکا بود و بعید نیست وزیر خارجه آمریکا با وزیر خارجه عراق یا حتی نخستوزیر عراق تماسهای مکرری داشته و در نهایت عراق تصمیم به دادن چنین رأی گرفته باشد. اتخاذ موضع میانه از سوی عراق توجیه غیرحرفهای است و ایران درباره این موضوع با طرف عراقی صحبت و از رأی آنان گلهمندی خود را اعلام کند.
زارعی: ایران در نشستهای محرمانه نسبت به نارفاقتی عراق اعتراض کند
«سعدالله زارعی» کارشناس مسائل امورغرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به رأی ممتنع عراق برای بازگشت تحریم سازمان ملل علیه کشورمان، عنوان کرد: حکومت عراق یک حکومت تقسیم شده است و وزارت خارجه عراق در دست کردهاست و کردها تحت تأثیر شرایط دراربیل عمل میکنند. از آنجایی که اخیرا هم پایگاه آمریکاییها در اربیل مورد حملاتی قرارگرفت، شخص «هوشیار زیباری» ایران را متهم کرد و کردها خواستند به هر نحو ممکنی واکنش نشان دهند و به این خاطر رأی ممتنع دادند.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه رأی ممتنع عراق نه به مذاق ایران و نه به مذاق آمریکاست، افزود: دولت عراق رایی داده است که نه به مذاق آمریکاست و نه به مذاق ایران. عراقیها میگویند در جایی که رایی دادند که تعیینکننده نبوده است. رأی ممتنع دادند. آنها معتقدند اگر رأی آنها میتوانست مانع تصویب بازگشت تحریمها شود، مانع میشوند و به نفع کشورمان رأی میدادند. آنها می گویند؛ حالا شما که رأی را داشتید و با رأی ممتنع ما مشکلی برای شما پیش نمیآمد، به این خاطر رأی وسطی انداختیم.
زارعی با اشاره به واکنش ایران نسبت به رأی ممتنع عراق در سازمان ملل، گفت: وزارت خارجه نباید سفیر احضار کند چراکه عراق دوست منطقهای ماست و سفیر کشوری را که دوست است احضار نمیکنند. ولی بهتر است در مذاکرات محرمانهای که با عراقیها داریم، نسبت به این اقدام عراق به شدت اعتراض کنند و بگویند که نارفیقی کردید چراکه در سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی و همرزمانش انتظار از شما بیشتر بود و شما رأی خوبی در قبال ایران ندادید.
همراهی عربستان سعودی و بحرین با آمریکا
تلاش آمریکا برای اضافه کردن دو بند جدید در بودجه۲۰۲۱ سازمان ملل متحد که منجر به احیای کمیته تحریمها علیه ایران میشد با ۱۰رأی مثبت و ۱۱۰رأی منفی اعضای مجمع عمومی سازمان، شکست خورد. استدلال آمریکا این بود که کمیته تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، باید کار خود را از سر گیرد، چون آمریکا از برجام خارج شده و دیگر برجام وجود ندارد
تنها بحرین، جیبوتی، السالوادور، هاییتی، میکرونزیا، مراکش، سعودی، دولت در تبعید یمن و رژیم صهیونیستی با آمریکا همراهی کردند؛ ۱۱۰کشور رأی مخالف، و ۳۲کشور رأی ممتنع دادند و ۴۱کشور نیز در رأیگیری غایب بودند. از میان 15 کشور همسایه ایران دولتهای روسیه، ترکیه، پاکستان، قزاقستان، آذربایجان و ارمنستان به قطعنامه پیشنهادی آمریکا رأی مخالف، دولت عربستان سعودی و بحرین رأی موافق و پنج کشور امارات متحده عربی، کویت، عراق، عمان و قطر هم رأی ممتنع دادند. دو کشور افغانستان و ترکمنستان هم در رأیگیری این قطعنامه غایب بودند.