با روی کارآمدن محمدعلی نجفی، شهروندان تا چند ماه شاهد اظهارات مدیران شهر بودند و اقدام عملیاتی از سوی آنها نمیدیدند؛ البته در همین دوره تعطیلی خط 7 متروی تهران از سوی نجفی به بهانه ناایمنبودن رقم خورد. وی همچنین در 20 آذرماه 96 با همراهی مدیران خود از جمله آقای پیروز حناچی، معاون عمرانی وقت تهران و شهردار فعلی پایتخت از پروژههای عمرانی تهران که بخش اعظمی از آنها در دوره آقای محمدباقر قالیباف ساخته و حتی تکمیل شده بود، بازدید کرد و در نهایت پروژه تقاطع بلوار 45 متری شهید باقری و بزرگراه شهید خرازی را افتتاح کرد.
وی در زمان وقوع زلزله در یک شب مانده به شب یلدای تهران هم که موجب هراس شهروندان و هجوم آنها به خیابانها شد، در شهر مشاهده نشد. مدتی بعد هم برف شدیدی در تهران بارید که منجر به قفلشدن بیشتر خیابانهای شهر شد و بسیاری از معابر تا روزها بعد از آن شاهد حجم انبوه برف و شاخههای شکسته درختان بودند. این در حالی است که تهرانیها قبل از آن هرگز چنین چیزی ندیده بودند چراکه خدمات شهری در زمان برف و باران با شدت و دقت بسیار ارائه میشد و زحمتی برای مردم به وجود نمیآمد. همه موارد یادشده یک به یک روی میداد و البته این سؤال به وجود میآمد که شهردار تهران در زمان وقوع بحرانهای یادشده در کجا به سر میبرده که نتوانسته خود را به ستاد بحران شهر رسانده و حداقل در ظاهر هم که شده مدیریت خود را به معرض نمایش بگذارد؟
رفتن یا نرفتن
سؤالات پیشآمده برای تهرانیها اما چند ماه بعد پاسخ داده شد. اواخر سال 96 بود که شایعات متعددی درباره شهردار تهران و برخی ارتباطات شخصی وی منتشر شد. بعد از این ماجرا هم مساله استعفای وی به دلیل بیماری قلبی و نیز مشکلات دیگر مطرح شد. این مساله موجی از حیرت را برای اصلاحطلبان به وجود آورد. آنها چندین ماه تلاش کرده بودند تا چهرهای را که مورد اقبال بود برای تصدی سمت شهرداری تهران بیابند و البته گزینههایشان هم محدود بود. حالا همان گزینه قصد داشت از سمت شهرداری تهران استعفا دهد. از همین رو بود که جلسات پشت پرده اصلاحطلبان به خصوص اعضای بلندپایه حزب کارگزاران سازندگی با نجفی که خود روزگاری عضو همین حزب بوده است، برگزار شد تا وی را از تصمیمش منصرف کنند؛ اما اخبار منتشرشده حاکی از آن بود که موضوع فراتر از بهانه بیماری است. با وجود تمام تلاشها در نهایت استعفای محمدعلی نجفی در تاریخ 23 اسفند 96 بهطور رسمی اعلام شد. در آن زمان نیز موج دیگری به راه افتاد و جریان سیاسی اصلاحطلب این مساله را فشاری از سوی رقبای سیاسی برای تحت فشار قرار دادن نجفی مطرح کردند. در شورای شهر هم مسائلی چون اختلاف نظر شهرداری با اعضای شورای شهر مطرح شد. معاون پارلمانی شهردار تهران هم بهطور کلی همه این موارد را تکذیب کرد. سال به آخر رسید و شورای شهر تهران نیز تعطیل شد. همه این موارد در حالی بود که شهروندان به دنبال شهردار میگشتند. شورای شهر تهران در نخستین جلسه سال 97 که 19 فروردین ماه همان سال برگزار شد، با استعفای محمدعلی نجفی مخالفت کرد اما وی یکبار دیگر در همان روز استعفا داد و در نهایت پارلمان شهر در 23 فروردین 97 با استعفای شهردار تهران موافقت کرد. این امر موجب شد تا عمر 6 ماهه محمدعلی نجفی در شهرداری تهران خیلی زودتر از آنچه برایش برنامهریزی کرده بودند به پایان برسد.
شلیک شهردار
تهرانیها کمکم در حال فراموشکردن نجفی بودند که وی یکبار دیگر و در تاریخ هفتم خردادماه به صدر اخبار کشور بازگشت. مورد مطرحشده، قتل همسر دوم نجفی بود که بعد از استعفای رسمی وی از شهرداری تصاویر و اخباری از آن به بیرون درز کرده و در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود. اینبار ماجرا به این شکل بود که آقای محمدعلی نجفی در تاریخ هفتم خردادماه در منزل خود که همراه همسر دومش، خانم میترا استاد به سر میبرد، در اقدامی عجیب همسرش را با شلیک چند گلوله به قتل رساند؛ البته در همان روز یادشده پلیس بعد از ورود به محل و مشاهده جسد و شاهدانی که در محل حاضر بودند (دختر محمدعلی نجفی از همسر اول و پسر مرحومه میترا استاد و راننده شخصی آقای نجفی) پرونده جنایی برای این موضوع باز شد. آقای نجفی عصر همان روز با اقدامات پلیسی در اطراف اداره آگاهی تهران بزرگ و در میدان وحدت اسلامی (شاپور) به اتهام قتل همسرش بازداشت شد.
نجفی به مرخصی میرود؟
ضربهای که افکارعمومی در این ماجرا خورد یکی از بزرگترین شوکهای اجتماعی به جامعه بود. مردم نجفی را بهعنوان شخصیتی آرام و تحصیلکرده میشناختند که البته در گذر زمان گویا سرنوشت خود را جور دیگری رقم زد. وی بعد از اعتراف به قتل همسرش وارد فرایند قضایی شد. دادگاهها به صورت علنی برگزار شد و اصحاب رسانه و کارشناسان بسیاری در روند رسیدگی قضایی قرار گرفتند. اگرچه بعد از تمام بررسیهای کارشناسی، محمدعلی نجفی محکوم به قصاص شد اما با گذشت خانواده اولیای دم، شهردار پیشین تهران توانست از چوبه دار فرار کند. در نهایت دادگاه حکم 5/7 سال زندان را برای اتهام قتل وی صادر کرد. همچنین وی به اتهام نگهداری اسلحه غیرمجاز به دو سال زندان محکوم شد. این در حالی است که بعد از این مساله، وکلای نجفی اقدام به شکایت دوباره و طرح مساله قتل غیرعمد کردند که برای این موضوع نیز کارشناسان قضایی و پلیس یکبار دیگر با حضور متهم و وکلای وی به محل وقوع جنایت رفته و صحنه حادثه را بررسی کردند. وکلای متهم تلاش میکنند تا حکم قتل غیرعمد برای نجفی نهایی شود که در حکم دادگاه مؤثر خواهد بود. این در حالی است که نجفی همچنان در زندان به سر میبرد. اگرچه در شرایط فعلی و به دلیل شیوع کرونا گفته میشود وکلای وی به دنبال دریافت اجازه مرخصی نجفی از زندان به دلیل شرایط نامساعد جسمی او هستند.