sobhe-no.ir
831
شنبه، ۰۹ آذر ۱۳۹۸
9
نگاهی به تولید، صید و مصرف آبزیان در كشور

ماهی؛ گمشده سفره ایرانی

ماهی یک منبع عالی از پروتئین با کیفیت بالاست؛ سرشار از اسید چرب امگا 3 و بسیاری از مواد مفید برای سلامتی اندام‌های حیاتی از جمله مغز و قلب. از دیگر مزایای این ماده غذایی می‌توان به حفظ سلامتی چشم و حافظه در سنین بالا اشاره کرد. طبخ ماهی به روش‌های مختلف بسیار آسان است و به آسانی در رژیم‌های غذایی جا می‌گیرد. با تمام اینها كمتر پیش می‌آید كه در سفره ایرانیان از ماهی استفاده شود؛ البته بسیاری از مردم ساحل‌نشین چه در شمال و چه در جنوب ایران كه حتی روزی خود را از دریا می‌گیرند، از آبزیان در رژیم غذایی خود استفاده می‌كنند اما سرجمع، ایرانی‌ها كمتر از دیگر مردمان جهان در سفره خود از ماهیان استفاده می‌كنند و شاید خیلی‌ها فقط برای شام شب عید سبزی‌پلو ماهی بخورند و بس. طبق بررسی‌ها، سرانه مصرف ماهی در جهان 22 كیلوگرم بوده اما در ایران 11 كیلوگرم در سال است. عوامل مختلفی در این زمینه نقش دارند كه یكی از مهم‌ترین آنها قیمت ماهی است. همچنین طبع و سلیقه مردم ما به مزه ماهی عادت ندارد و برای همین بسیاری از خانواده‌ها ترجیح می‌دهند از پروتئین‌های دیگری استفاده كنند كه هم قیمت مناسب‌تری دارند و هم به سلیقه‌شان نزدیك‌تر است. با رشد بیماری‌های مختلف لازم است رژیم‌غذایی مناسب‌تری انتخاب كنیم و از مواد غذایی مفیدتری بهره بگیریم كه شاید درابتدا با عادت‌های فعلی‌مان همخوانی نداشته باشند. از اینكه چه مواد غذایی‌ای برای سلامتی خطرآفرین هستند زیاد شنیده‌ایم اما از اینكه چه مواد غذایی مفیدی در دسترس ما قرار دارند، كمتر صحبت می‌شود. به تعبیر دیگر زیاد می‌شنویم كه چه نخوریم اما كمتر گفته می‌شود كه چه بخوریم؟ خوراك‌های دریایی و غذاهای مبتنی بر پخت ماهی از جمله مواردی هستند كه باید در رژیم غذایی ما بیشتر مورد استفاده قرار بگیرند، هرچند فعلا برخی از آنها از گوشت قرمز هم گران‌تر درمی‌آیند. آنچه در پی می‌آید، نگاهی به تولید و مصرف ماهی در كشور براساس آخرین آمارهایی است كه در اختیار قرار دارد و متاسفانه چند سالی است به‌روزرسانی نشده‌اند؛ ازجمله تارنمای شیلات ایران كه هیچ‌گونه آمار جدیدی در اختیار مخاطبان نمی‌گذارد.

شماره‌های پیشین