طی چند روز گذشته دیدیم که گروهی از معترضان به همراه آشوبگران، اموال عمومی از قبیل اتوبوسها، بانکها و پمپ بنزینها را تخریب کرده و آتش زدند اما تازهترین نمونه این تخریبها آتش زدن کتابخانه و کتابهای آن بود. در شرایط هرج و مرجی که توسط این افراد در شهریار ایجاد شده بود، کتابخانه بزرگ شهریار در آتش حماقت این افراد سوخت و علاوه بر خسارت 20 میلیارد ریالی سرمایه معنوی این منطقه را هم نابود کرد. این کتابخانه با 13 هزار جلد کتاب مرجع مهمی در این منطقه محسوب میشد و احتمالا تا مدتها سرپا نخواهد شد. مهدی رمضانی، معاون توسعه کتابخانه و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور که این کتابخانه را تحت پوشش داشته است در اینباره بهفارس گفته است: کتابخانه بزرگ شهریار که از جمله بهترین کتابخانههای این بخش محسوب میشد شنبه شب (۲۵ آبان) در آتش اغتشاش اشرار سوخت. وی در ادامه با بیان اینکه تمام بنا و محتویات مکانی کتابخانه از بین رفته است، تصریح کرد: در جریان این آتشسوزی تمام قفسهها، کامیپوترها، کتابها و لوازم موجود تماما سوخت و از بین رفت. در بازدید روز گذشته دوستان مشخص شد به این کتابخانه حدود دو میلیارد تومان خسارت وارد شده است و ۱۳ هزار جلد کتاب آن کاملا از بین رفته است. به گفته وی، در حال حاضر این ساختمان قابل استفاده نیست و باید بازسازی کامل انجام شود. بنا و تجهیزات هم نیازمند احداث هستند و باید راهاندازی مجدد در اولین فرصت صورت گیرد. علاوه بر حمله به کتابخانه، جمعی از اشرار هم به مصلای شهرقدس حمله کرده و در عملی شنیع قرآنهای موجود در آن را سوزاندند.
برنامههای هفته کتاب پر!
همین اتفاقات باعث شد دو همایش مهم این هفته لغو شود. اولین همایش مربوط به کتابخانه ملی بود که قرار بود همایشی درباره دیپلماسی و رواداری با تجلیل از وزیر خارجه انجام دهد که روز گذشته لغو آن را اعلام کردند. این مهمترین برنامه کتابخانه ملی ایران در هفته کتاب بود. قرار بود دیروز دوازدهمین همایش تاریخ شفاهی در دانشگاه اصفهان برگزار شود که این همایش هم به دلیل ناپایداربودن اوضاع اجتماعی شهر اصفهان به زمان دیگری موکول شده است. علاوه بر این یک نمایشگاه کتاب در استان فارس لغو شده است. معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس با تایید این خبر به ایبنا گفت: با توجه به شرایط جوی استان فارس، برگزاری نمایشگاه کتاب امکانپذیر نیست و این نمایشگاه که کمتر از یک هفته به برپایی آن مانده است، برگزار نخواهد شد و تاریخ برگزاری آن در آینده مشخص نیست. از سوی دیگر برگزاری طرح پاییزه کتاب به دلیل اختلال در اینترنت دچار مشکل شده است. از سوی دیگر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان مراسم نکوداشت سه نویسنده پیشکسوت ادبیات کودک و نوجوان را لغو کرد. جعفر توزندهجانی علت این امر را قطعبودن راههای ارتباطی و عدم امکان اطلاعرسانی و شرایط نامناسب موجود اعلام کرد. از سوی دیگر معدود برنامههای برگزارشده نیز با کمترین و محدودترین ظرفیت برگزار میشود. از سوی دیگر برخی تجمعات و التهابات در مقابل دانشگاه تهران باعث شده است که برخی کتابفروشان در ساعت پنج عصر کرکرههای خود را پایین بکشند که این مساله خسارتهای مالی را نیز برعهده دارد. تداوم این مسائل میتواند باعث اشکال در اقتصاد این راسته شود که این روزها حال و روز خوشی هم ندارد.
ضرر میلیاردی به سینما
اوضاع سینما هم بهتر از حوزه نشر و کتاب نیست. اغتشاشات باعث شده است که برخی پردیسهای نزدیک به این حوادث از ساعت پنج به بعد سانسهای خود را لغو کنند. پردیس کورش و ملت و پیروزی جزء این سینماها هستند و قطعا تعطیلی این ساعات ضرر زیادی به آنها میزند. خبرگزاری مهر در گزارشی درباره فروش سینما در روزهای اول هفته با استناد به سامانه رسمی فروش سینماها، اینطور بیان کرد که مجموع فروش فیلمهای روی پرده در روز گذشته فقط ۱۳۵ میلیون تومان بوده و مجموع مخاطبان سینماها در سراسر کشور کمتر از ۱۲ هزار نفر ثبت شده است. در این میان فیلم سینمایی «مطرب» بهعنوان پرفروشترین فیلم در حال اکران که طی هفته گذشته حداقل مخاطب روزانهاش ۲۶ هزار نفر بوده و این آمار در پایان هفته به مرز ۷۸ هزار مخاطب فقط در روز جمعه رسیده بود، در روز شنبه ۱۰ هزار نفر و در روز یکشنبه فقط تنها ۶ هزار نفر مخاطب داشته است. فیلم سینمایی «چشم و گوش بسته» دیگر فیلم کمدی روی پرده هم که طی هفته گذشته حداقل ۶ هزار نفر را در یک روز به سینماها کشانده و آمار مخاطبانش در روز پایانی هفته قبل به مرز ۱۸ هزار نفر رسیده بود، روز گذشته فقط ۳۶۰ نفر مخاطب داشته است!
سجاد نوروزی، مدیر پردیس سینمایی «آزادی» در اینباره معتقد است: هفته پیش گیشه سینماها بعد از اکران فیلمهایی مانند «مطرب» تکانی خورده بود و فروش سینماها رشد خوبی داشت و مردم هم استقبال کردند، ولی بعد از این ناآرامیها، افت محسوسی مشاهده میشود و حتی برخی سینماها مجبور شدند تعطیل کنند. برای مثال پردیس کورش و سینما پیروزی روز گذشته ناگزیر از تعطیلی شدند. بهطور کلی یکی از اولین کسبوکارهایی که در ناآرامیها، حرکات وندالیستی و تخریبگرانه تهدید میشود، صنعت سینما بهعنوان یکی از مهمترین ارکان اوقات فراغت مردم است. این موضوع در کنار خسارات مادی که ایجاد میشود، ضربه فرهنگی به جامعه میزند. مردم هم طبیعتاً به خاطر این ناآرامیها هراس دارند. البته در مراکز شهر این نگرانی کمتر وجود دارد، ولی در سینماهایی که در غرب و شرق تهران واقع شدهاند این نگرانی محسوس است و فروشها بهشدت کاهش یافته است. مضافبر اینکه در سالهای اخیر بیشتر فروش سینماها مربوط به فروش مکانیزه و آنلاین بوده است که با اختلال در اینترنت، در این چند روز این نوع فروش هم بهشدت کاهش داشته است.