امیر دریادار خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش روز گذشته در گفتوگویی با خبرگزاری صداوسیما از آغاز رزمایش امنیت و اقتدار پایدار در دریای خزر خبر داد. امیر خانزادی با بیان اینکه این رزمایش به مدت چهار روز در دریای خزر برگزار میشود و تمام جهتگیری آن نیز دستیابی به امنیت جمعی و حفظ آن است، گفت: طبیعی است برای رسیدن به امنیت حتماً باید آمادگی نیروها، تجهیزات و تسلیحات در سطح معناداری همیشه فراهم باشد. فرمانده نیروی دریایی ارتش تصریح کرد: اگر آمادگی رزمی خودمان را در دریای خزر حفظ نکنیم، این احتمال وجود دارد که خدایناکرده فرصتی برای شکلگیری تروریسم جهانی پیش بیاید و جای پایی برای شکل گرفتن ناامنی توسط تروریسم جهانی شکل بگیرد که امروزه بسیاری از مناطق دریایی جهان را درگیر خودش کرده است.
هیچ بیگانهای را در دریای خزر نمیپذیریم
امیر خانزادی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به چرایی تلاش ارتش برای تأمین امنیت در دریای خزر گفت: دریای خزر بهعنوان بزرگترین دریاچه بسته جهان، همسایگان مشخصی دارد و همه بهدنبال این هستیم که در برابر توافقاتی که در سطح ملی بین روسایجمهور کشورها انجام شده است، همان توافقها را اجرایی کنیم. وی در همینباره اضافه کرد: تکلیف اصلی ما در مجموعه نیروهای مسلح این است که برای حفظ امنیت این دریا تلاش کنیم و همه جدیت ما روی این موضوع است که امنیت دریای خزر باید به وسیله همسایگانش حفظ شود و طبق توافقاتی که انجام شده است هیچ کشوری خارج از این منطقه به هیچ عنوان نباید در دریای خزر حضور داشته باشد. هیچ بیگانهای را در دریای خزر نمیپذیریم. هدف اصلی ما از این رزمایش دستیابی به امنیت جمعی است.
ممنوعیت حضور نظامی کشورهای غیرساحلی
تاکید امیر خانزادی بر موضوع لزوم تأمین امنیت خزر توسط کشورهای همسایه این دریاچه، موضوعی است که در مرداد سال 97 و در جریان برگزاری کنوانسیون رژیم حقوقی خزر در شهر «آکتائوی» قزاقستان، مورد تاکید کشورهای ساحلی قرار گرفت. بر همین اساس «ممنوعیت حضور نظامی کشورهای غیرساحلی» از دستاوردهای مثبتی بود که در آن کنوانسیون مورد تصویب اعضا قرار گرفت. در ماده سه کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر که به امضای سران کشورهای ایران، روسیه، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان رسید، بر «تضمین موازنه پایدار تسلیحات طرفها در دریای خزر، توسعه تواناییهای نظامی در حدود کفاف معقول با توجه به منافع همه طرفها، بدون لطمه به امنیت یکدیگر» و «رعایت تدابیر اعتمادساز توافقشده در زمینه نظامی بر اساس روح پیشبینیپذیری و شفافیت در راستای مساعی مشترک به منظور تحکیم امنیت و ثبات منطقهای» و سرآخر «حضورنیافتن نیروهای مسلحی که به طرفها تعلق ندارند در دریای خزر» تاکید و تصریح شد.
در همینباره، حسن روحانی، رییسجمهوری کشورمان مرداد سال گذشته در جلسه هیات دولت، گفت: توافق در بخش امنیت ملی در مذاکرات قزاقستان دستاورد بسیار بزرگی بود. توطئه آمریکاییها و حتی ناتو این بود که پوتینهای سربازانشان به ساحل دریای خزر برسد و ناوچهها ، بالگردها و هواپیماهایشان به اینجا برسد اما ما در این توافق ایجاد پایگاه نظامی را در سواحل دریای خزر ممنوع کردیم. همان زمان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان نیز با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری، با اشاره به مصوبات کنوانسیون رژیم حقوقی خزر در قزاقستان گفت: قرار است این دریا به روی همه کشورهای دیگر از نظر نظامی بسته شود؛ این توافق بسیار مهمی است که در کنوانسیون مصوب شده و قرار است هیچ کشوری با پرچم خودش به جز این پنج کشور، نتواند در این دریا کشتیرانی کند.
رزمایشی در گسترهای به وسعت ۲۵هزار و ۸۰۰مایل مربع دریایی
برای بررسی بیشتر زوایای رزمایش «امنیت و اقتدار پایدار در دریای خزر» به سراغ امیر خانزادی رفتیم. امیر خانزادی در گفتوگو با روزنامه «صبحنو» با اعلام خبر آغاز رزمایش دریایی امنیت پایدار ۹۸ نیروی دریایی ارتش با رمز یا حسین؟ع؟ و با ارسال پیام صلح و دوستی از صبح امروز (یکشنبه، 10 شهریور) در آبهای دریای خزر گفت: به منظور ارتقای توان و آمادگی رزمی در دریا، تمرین دریایی امنیت پایدار ۹۸ با شرکت انواع یگانهای سطحی و پروازی نیروی دریایی اعم از ناوشکنهای رزمی، ناو موشکانداز، هواپیماهای بالثابت و بالگرد و همچنین تفنگداران و تکاوران نیروی دریایی ارتش در دریای خزر آغاز شد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در همینباره اضافه کرد: تمرین دریایی امنیت پایدار در گسترهای به وسعت ۲۵ هزار و ۸۰۰ مایل مربع دریایی در منطقه ۲۰ درصد حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در دریای خزر اجرا و طی آن سناریوهای آفندی و پدافندی برای حراست از آبهای سرزمینی کشورمان و حفظ خطوط مواصلاتی انجام میشود. بر اساس این گزارش، نیروهای پدافند هوایی و هوایی ارتش نیز در راستای پوشش و پشتیبانی نزدیک هوایی، تأمین منطقه تمرین را برقرار میکنند. امیر خانزادی همچنین از همکاریهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و روسیه در آیندهای نزدیک خبر داد.
مأموریت پهپاد برد متوسط «یسیر»
یکی از ادوات نظامی مورد استفاده در این رزمایش، هواپیمای بدون سرنشین «یسیر» خواهد بود. در راستای سناریوهای از پیش تعیینشده در محدوده تمرین دریایی امنیت پایدار در دریای خزر و جلوگیری از انجام فعالیتهای مقابلهجویانه نیروهای دشمن فرضی، پهپاد برد متوسط «یسیر» مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. این پهپاد با شناسایی و پایش منطقه عمومی تمرین، نسبت به ارسال تصاویر به صورت آنلاین به مرکز کنترل و فرماندهی، اقدام و اهداف مورد نظر را به صورت کاملاً تخصصی شناسایی خواهد کرد. بر اساس اطلاعات واصله به خبرنگار «صبحنو»، پهپاد برد متوسط «یسیر» ریزپرندهای کاملاً بومی و ساخته دست توانمند متخصصان داخلی است که مأموریتهای موفقیتآمیز متعددی از جمله شناسایی و ارسال تصویر از ناوشکنهای بیگانه در منطقه خلیج فارس را انجام داده است.