گفتنی است شیخ زکزاکی روز گذشته از کادونا عازم فرودگاه ابوجا، پایتخت نیجریه شده و از آنجا به هند سفر کرده است؛ سفری که رسانههای فرامنطقهای، از آمادگی مسلمانان برای استقبال از وی در فرودگاه خبر میدهند. این سفر در حالی صورت گرفت که قاضی گفته بود سلامتی شیخ رو به وخامت است و هر لحظه ممکن است از دنیا برود.
دو هفته پیش، رسانههای نیجریه خبری منتشر کردند مبنیبر اینکه رهبر شیعیان این کشور پس از 1300 روز اسارت و رسیدگینشدن به سلامت جسمانیاش، به هند میرود و آزادی مشروطی برای آن تعیین شده است؛ آزادیای که اکنون و با گذشت دو هفته از صدور رأی دادگاه ابوجا، برای ادامه درمان به بیمارستانی مشخص در هند اجرایی شد.
اجراییشدن رأی دادگاه ابوجا، در سفر زکزاکی به هند پس از آن صورت گرفت که مسلمانان نیجریه و چهرههای مختلف سیاسی جهان ماهها به رسیدگینشدن به وضعیت سلامتی شیخزکزاکی، اعتراضها و تحصنهای متعددی از خود نشان دادند و حتی در اعتراض به تأخیر در اجرای آن در مقابل سفارت نیجریه در لندن تحصن چندروزه انجام دادند. اکنون و پس از گذشت دو هفته، اخباری مبنی بر اعزام شیخ ابراهیم زکزاکی منتشر و از سفر ایشان به همراه همسرش به یکی از بیمارستانهای هند سخن گفته شد.
دادگاه نیجریه پس از چند ماه وقفه و تعلل در رسیدگی به پرونده سلامت جسمی شیخزکزاکی، دو هفته پیش حکم داد که وی میتواند برای درمان فوری به خارج از نیجریه سفر کند. البته دادگاه نیجریه شرط کرد زکزاکی باید وثیقه بگذارد. این حکم در حالی صادر شد که دولت بوهاری قبلاً رأی دادگاه را نادیده گرفته بود و قاضی دادگاه بر حفظ جان شیخ تأکید کرده و گفته بود باید قانون اجرا شود. پس از آنکه دختر شیخ ابراهیم زکزاکی چهار ماه پیش اعلام کرد پدرش به بیماری آبسیاه یا گلوکوم (بیماری چشمی) دچار شده و بیماریاش در مرحله پیشرفتهای قرار دارد، گروهی از پزشکان اجازه یافتند شرایط جسمی رهبر جنبش اسلامی نیجریه را که در زندان بهسر میبرد، بررسی کنند. پس از این اظهارنظرها، سازمان غیردولتی مستقر در انگلیس موسوم به «کمیسیون حقوق بشر اسلامی» برای نخستینبار موفق شد با شیخ ابراهیم زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه و همسرش در محل بازداشت آنها دیدار و شرایط جسمانی آنها را بررسی کند. تیم پزشکی امیدوار بود این ارزیابی به تحقیقات کامل درباره وضع شیخزکزاکی منجر شود؛ اما متأسفانه با وجود اعلام تیم پزشکی مبنیبر ادامه درمان شیخزکزاکی در خارج از نیجریه، دولت بوهاری با این موضوع مخالفت کرد و بر ادامه بازداشت شیخ و درمان او در زندان تأکید کرد؛ موضوعی که موجب شد روند سلامت و توان جسمی وی کند شود و حتی فرزندانش از شهادت تدریجی او در زندان خبر دهند.
پیشازاین، شیخزکزاکی خطاب به حکومت نیجریه که سالها وی را در بند دارد، گفته بود: «اگر میخواهید من را بکشید، بکشید؛ اما خانهای که در آن زندگی میکنم، منفجر نکنید زیرا بچهها و مادرم هم در آنجا هستند و هیچ گناهی نکردهاند. اگر میخواهید من را دستگیر کنید، به من بگویید. من خودم را به زندان میرسانم. اگر هم من را بکشید، سنت شماست!» این نوع واکنش و تعلل عمدی دولت نیجریه در رسیدگینکردن به سلامت جسمانی شیخ ابراهیم زکزاکی باعث شد این کشور شاهد تظاهرات متعدد در شهرهای مختلف باشد که دهها تن در این تظاهرات کشته و مجروح شوند و رسانههای کشورهای مسلمان و افکار عمومی جهان به وضعیت جسمانی و سلامتی رهبر شیعیان نیجریه اعتراض کنند. شیخزکزاکی از زمان بازداشتش از سال۲۰۱۵، فقط یکبار به میان خبرنگاران آمد و مصاحبه یکدقیقهای کرد و تحت مراقبتهای پزشکی نیجریه قرار گرفت. اقدامات پزشکی اولیه وی پسازآن صورت گرفت که هوادارانش در ماهها و هفتههای اخیر تظاهرات متعددی در پایتخت این کشور برای آزادی وی و همسرش در«آبوجا»، پایتخت نیجریه برگزار کردند. شیخزکزاکی از سال 2015 که ارتش نیجریه با خشونت به خانه وی در شهر زاریا حمله کرد، زندانی است و روز گذشته برای درمان به هند اعزام شد. وی و همسرش در این حمله زخمی شدند، درحالیکه پنج نفر از فرزندان و صدها نفر از پیروانش کشته شدند، دولت نیجریه از آزادکردن شیخزکزاکی خودداری میکرد؛ بهطوریکه دادگاهی در حکمی اعلام کرد زکزاکی بیآنکه جرمی مرتکب شود، بازداشت شده است. از آن زمان بهبعد، مناطق مختلف نیجریه صحنه اعتراضهای مردمی در حمایت از این رهبر شیعیان نیجریه و محکومیت ارتش این کشور بوده است. بااینحال، دادگاه نیجریه پس از چند ماه وقفه و تعلل در رسیدگی به پرونده سلامت جسمی شیخزکزاکی، دو هفته پیش حکم داد وی میتواند برای درمان فوری به خارج از نیجریه سفر کند؛ البته دادگاه نیجریه شرط کرد زکزاکی باید وثیقه بگذارد. این حکم در حالی صادر شد که دولت بوهاری قبلاً رأی دادگاه را نادیده گرفته بود.