گام دوم ایران
در این نشست، عراقچی با اشاره به اقدام ایران برای گام دوم کاهش تعهدات برجامی گفت: امروز در پایان مهلت ۶۰ روزه کاهش تعهدات برجامی خود قرار داریم و ازآنجاکه خواستههای ایران درباره برجام مبنی بر بازگشت میزان فروش نفت به پیش از خروج آمریکا از برجام اجرایی نشده است، امروز گام دوم برداشته میشود. وی دراینباره تصریح کرد: اگر در گام نخست به تعهدات خودمان درزمینه محدودیت در میزان ذخایر پایبند نبودیم، در گام دوم درباره تعهد خودمان در سطح غنیسازی و غلظت آن تجدیدنظر کردیم و پایبندنبودن خود به این تعهد را اعلام میکنیم.
کسی نباید در جدیت جمهوری اسلامی ایران تردید کند
عراقچی با بیان اینکه روند کاهش تعهدات جمهوری اسلامی ایران حرکتی بهمنظور حفظ برجام است، نه ازبینبردن آن، اظهار کرد: ممکن است این روند نهایتا به خاتمه حضور ایران در برجام منتهی شود. اگر مشارکتکنندگان در برجام نتوانند تعهدات خود را عملی کنند، این اتفاق رخ خواهد داد. معاون دکترظریف با تأکید بر اینکه نحوه عملکرد ما بهگونهای است که در مقاطع ۶۰روزه، فرصت برای دیپلماسی، تعامل و پیداکردن راهحل وجود دارد، گفت: اگر از این فرصتها استفاده نشود، کسی نباید در جدیت جمهوری اسلامی ایران تردید کند و روند کاهش تعهدات در گامهای ۶۰روزه ادامه پیدا خواهد کرد.
اروپاییها نتوانستند خواستههای ما را از برجام برآورده کنند
عراقچی درباره گفتوگوی مکرون با دکترروحانی و صحبت مجدد از مذاکره با طرف مقابل تأکید کرد: اروپاییها نتوانستند خواستههای ما را از برجام برآورده کنند؛ اما این بدین معنا نیست که رایزنیهای دیپلماتیک تعطیل شده و ایده و ابتکاری وجود ندارد. معاون وزیر امورخارجه با بیان اینکه رایزنیهای دیپلماتیک بهصورت رسمی و غیررسمی، علنی و غیرعلنی وجود دارد، اظهار کرد: ایدههای مختلفی بین طرفها در حال بررسی است و ارتباطهایی در سطوح بالا نیز برقرار میشود که نمونهاش دومین تماس آقای مکرون با رییسجمهوری کشورمان در هفتههای اخیر است.
اینستکس وقتی اعتبارات کافی ندارد، فایدهای ندارد
عراقچی با اشاره به تأثیر نقش اینستکس در روابط ایران و اروپا تأکید کرد: اگر اروپاییها ازطریق اینستکس میتوانستند برای تأمین منافع ایران کاری انجام دهند، الان در این مرحله نبودیم و این دلیلی است برای شروع گام دوم ما. اینستکس بهعنوان گامی ابتدایی برای تبادلات میان اروپا و ایران خوب است؛ اما هم راهاندازی آن بسیار طولانی شده و هم اینکه منابع درآمدی در این سازوکار وجود نخواهد داشت؛ مگر اینکه طرفهای اروپایی از ما نفت بخرند یا اعتباراتی برای ما اختصاص دهند که تاکنون اجرا نشده است. وقتی اعتبارات کافی برای اینستکس در نظر گرفته نشود، ازنظر ما فایدهای ندارد.
درباره رآکتور اراک
وی درباره موضوع بازسازی رآکتور اراک گفت: آنچه در گام نخست و در نامه آقای روحانی به سران کشورهای باقیمانده در برجام و نامه دکترظریف به موگرینی نوشته شده، این بود که این موضوع بحث جداگانهای است و اگر کشورهای باقیمانده در برجام نتوانند به تعهدات خود برای بازسازی اراک پایبند باشند و جدول زمانبندی پیشبینیشده را اجرایی نکنند، طبیعی است که برمیگردیم و براساس فناوری قبلی خودمان اقدام میکنیم. عراقچی افزود: پیشرفتهای خوبی در حوزه اراک انجام شده و کارگروه مشترک کشورهای خارجی به ریاست چین و انگلیس با ایران جلسات منظم و متعددی برگزار کردند و از قراردادهایی که باید منعقد میشد، برخی امضا شده و برخی در حال اجراییشدن است.
اگر از مزایا بهرهمند شویم، در برجام میمانیم
معاون وزارت امورخارجه کشورمان گفت: قرار ما با کشورهای ۱+۴ این بود که اگر در این حوزه بتوانند راهحلهای عملیاتی ایجاد کنند تا ایران بتواند از مزایای برجام بهرهمند شود، ایران در برجام باقی خواهد ماند. از این ۱۱ حوزه، کشورهای اروپایی فقط در حوزه اول که بانکداری است، راهحل عملیاتی بهنام اینستکس ارائه دادهاند که در وضعی است که الان مشاهده میکنیم. وی با تأکید بر اینکه اروپاییها نتوانستند خواستههای ما را برآورده کنند، گفت: اروپاییها در بیانیههای متعدد خود را متعهد به اجرای این خواستهها کرده بودند. برجام زمانی به وضعیت طبیعی خود بازمیگردد که استفاده ایران از مزایای برجام تأمین شود.
شیب غنیسازی و ذخایر ما رو به افزایش است
در بخش دیگری از این نشست خبری، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، با اشاره به اقدام ایران در گام دوم، برای غنیسازی بیشتر از 3.67درصد گفت: تا چند ساعت دیگر کارهای فنی بهاتمام میرسد و غنیسازی از سطح 67/3درصد بیشتر میشود. پیشبینی ما این است که فردا اول صبح، وقتی آژانس انرژی اتمی نمونهگیری میکند، غنیسازی از 67/3درصد فراتر رفته است. این اقدامی بود که جمهوری اسلامی در نظر گرفته و قبلا هم اعلام کرده بود.
کمالوندی گفت: به ما گفته شده است که نیازهای کشور را تأمین کنیم. نیاز ما نیازهای نیروگاهی، رآکتورهای تحقیقاتی و در بلندمدت برای پیشرانهاست که هریک از اینها درصدهای متفاوتی دارد. تأمین سوخت بیشتر برای نیروگاههای قدرت است. شیب غنیسازی و شیب ذخایر ما رو به افزایش است و سرعت آن افزایش پیدا خواهد کرد.
وی با اشاره به شائبه ریختن سیمان در قلب رآکتور اراک، گفت: درباره رآکتور آب سنگین اراک، در لولههایی که در داخل مخزن اصلی قرار دارد، سیمان ریخته شد؛ زیرا میدانستیم امکان احیای آن وجود دارد و لولههای آن نیز وجود دارد؛ بههمیندلیل این مسیر را انتخاب کردیم. وی افزود: اخیرا از اراک بازدید کردم و دیدم آنچه در آنجا اتفاق افتاده، در لولههای مخزن اصلی بوده و با علم به احیا سیمان ریخته شد.
عراقچی با اشاره به برنامه ایران برای گام سوم گفت: ما تبادلات، سفرها و گفتوگوهای تلفنی رسمی و غیررسمی با اروپاییها میکنیم و امیدواریم به راهحلی برسیم؛ وگرنه پس از ۶۰ روز، گام سوم را هم عملی خواهیم کرد. ترجیح میدهیم «گام سوم» را پس از پایان مهلت ۶۰روزه اعلام کنیم. افزونبراین، در این مسیر رایزنیهای دیپلماتیک خود و طراحی ابتکارات سیاسی را هم در دستورکار داریم و همزمان باهم، این دو موضوع را بهصورت تکمیلی پیش
خواهیم برد.