اما تفاسیر صورتگرفته درباره نتیجه مذاکرات روسایجمهوری روسیه و آمریکا نشان میدهد، بهرغم امیدواری برای برداشتن نخستین گام به سمت بهبود روابط، مسائل مورد اختلاف بین دو کشور همچون موضوع اوکراین یا توافق هستهای ایران(برجام) همچنان حل نشده باقی ماندهاند و رهبران روسیه و آمریکا به توافق مشخصی دست نیافتهاند.
مناقشات منطقهای بهخصوص اوضاع در سوریه نیز از جمله موضوعات مطرح شده در گفتوگوهای پوتین و ترامپ بود که دو کشور امکان همکاری دوجانبه در این زمینه را نیز دارند، ولی مشکل اینجاست که مواضع دو طرف در این زمینه به خصوص در رابطه با نقش ایران در سوریه و در کل خاورمیانه با یکدیگر مطابقت ندارد.
کارشناسان براین عقیده هستند که با وجود اظهارات امیدوارکننده رهبران دو کشور، دستیابی به توافق واقعی در زمینه جزئیات مسائل مورد اختلاف بین طرفین،
کار چندان سادهای نیست و تردید دارند که برگزاری یک نشست سران بتواند به گرمتر شدن روابط دو کشور کمک زیادی کند.
موضوع اوکراین نیز در جریان مذاکرات چندان مورد بررسی قرار نگرفت. دونالد ترامپ بهطور کلی توجه زیادی به این مسأله ندارد و در رابطه با موضوع شبهجزیره کریمه نیز رییسجمهوری روسیه تاکید کرد این مسأله دیگر بسته شده و مواضع آمریکا در اینباره تاثیری بر این وضعیت نخواهد داشت.
تحلیلگر لبنانی: بازگشت آوارگان سوری دستاورد خوب دیدار پوتین و ترامپ بود
نضال السبع، تحلیلگر لبنانی با اشاره به نتایج نشست ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ روسایجمهوری روسیه و آمریکا در هلسینکی در رسانههای این کشور، اعلام کرد: پوتین پس از دیدار با ترامپ بهعنوان یک پیروز بزرگ منطقهای و بینالمللی ظاهر گشت بهویژه که وی پیروزی نظامی و سیاسی در سوریه بهدست آورده است.
وی افزود: بازگشت آوارگان سوری به خانه و کاشانهشان بخشی از تفاهم میان پوتین و ترامپ در نشست هلسینکی بود و مفهومش کمک مالی به سوریه بهخاطر جذب آوارگان و فراهم آوردن نیازهای اساسی برای این بازگشت است.
این تحلیلگر لبنانی بیان کرد: بشار اسد، رییسجمهوری سوریه به روسیه و پوتین دلبست و بر مخالفانش پیروز شد اما معارضان سوری به دولت آمریکا دلبستند و جز ناامیدی بهدست نیاوردند زیرا آمریکا فقط امنیت اسرائیل و نفت خلیج فارس برایش اهمیت دارد و دیگر موضوعات در حاشیه قرار دارند.
آنچه در جریان مذاکرات سعی شد که توجه زیادی به آن صورت بگیرد، مسأله دخالت روسیه در انتخابات آمریکا بود که رییسجمهوری آمریکا اعتراف کرد که اصلاً نمیداند چنین اتفاقی افتاده یا نه. مسأله مهم آن است که ولادیمیر پوتین اصلاً اجازه نداد تا مسأله اتهامات درباره دخالت اتباع روسی از خاک روسیه مطرح شود،
وی تاکید کرد که برای این منظور واشنگتن باید درخواست رسمی به مسکو میفرستاد، ولی چنین درخواستی صورت نگرفته است.
درخواست ترامپ برای رویارویی مسکو در برابر چین
البته، روزنامه «راسیسکایا گازیتا» نشست سران آمریکا و روسیه در هلسینکی را «دیداری تاریخی» نامیده و یادآور شده که این ملاقات کمک کرده تا روابط مسکو و واشنگتن آشکار گرمتر بشود اما ترامپ در این دیدار از روسیه خواست تا در رویارویی با چین او را همراهی کند.
روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» چاپ مسکو هم در تحلیلی دیگر نوشته است: آمریکا قصد دارد روسیه را علیه ایران و چین با خود همراه کند. چنین پیشنهادی روز گذشته در جریان مذاکرات هلسینکی بین روسای جمهوری دو کشور مطرح شد. به عقیده «دمیتری ترنین» مدیر مرکز کارنگی در مسکو، دونالد ترامپ مدتهاست که چین را به عنوان اصلیترین چالش ایالات متحده در عرصه تجاری و ژئوپلیتیکی تعیین کرده است و در این راستا روسیه میتواند بهعنوان شریک بالقوه واشنگتن نقش مهمی داشته باشد. هرچند بعید است که مسکو به چنین خواستهای تن در دهد. بسیار دشوار است تصور کرد که روسیه حاضر شود با آمریکا درباره چگونگی محدود کردن و کنترل چین مذاکره کند.
عدم تطابق مواضع مسکو و واشنگتن
درباره بسیاری از مشکلات
از سویی دیگر؛ روزنامه «کامرسانت» نوشته است،
بر اساس اظهارات روسایجمهوری روسیه و آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک، میتوان نتیجه گیری کرد که طرفین در چه مسائلی توانستهاند مواضعشان را به یکدیگر نزدیک کرده و در خصوص چه مسائلی موفقیتی در این زمینه نداشتند.
بر اساس اظهارات صورت گرفته میتوان گفت که دورنمای پیمان کاهش تسلیحات راهبردی که زمان آن در سال2021 به اتمام خواهد رسید میتواند در جریان مذاکرات روسای جمهوری دو کشور حلوفصل شود، هرچند تصمیمگیری باید به تأیید پارلمان برسد، در عوض، مواضع روسیه و آمریکا در زمینه سپر موشکی و پیمان مربوط به نابودی موشکهای دارای برد کوتاه بسیار پیچیدهتر از این بوده و نیازمند مذاکرات طولانی و یافتن پاسخهای بسیاری است.
به نوشته این روزنامه، از دیگر مسائل مورد اختلاف طرفین مسئله سرنوشت خط لوله گاز «جریان شمالی-2» است که آمریکا بهشدت مخالف آن بوده و تکمیل آن برای روسیه بسیار اهمیت دارد. در این زمینه هیچیک از طرفین از مواضع خویش کوتاه نخواهد آمد، برای اینکه منافع اقتصادی دو کشور مطرح است.
واکنش کنگره آمریکا به دیدار ترامپ و پوتین
«بزدلانه و شرمآور»
از سویی دیگر؛ نشست دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه در هلسینکی و به ویژه کنفرانس خبری پس از آن واکنش تند اعضای کنگره آمریکا و همچنین وزیر خارجه اسبق واشنگتن را برانگیخت. بیشتر این واکنشها البته بر انکار دخالت روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا از سوی رییسجمهوری آمریکا متمرکز بود.
سناتور جان مککین از حزب جمهوریخواه در بیانیهای اعلام کرد: «کنفرانس خبری هلسینکی در نوع خود یکی از بیشرمانهترین حضورهای یک رییسجمهوری آمریکا بود که به یاد داریم. خامی، خودمحوری، همبستگی بیجا و همدلی او با خودکامگان قابل محاسبه نیست. نشست هلسینکی یک اشتباه اسفبار بود.»
وی افزود: «هیچ رییسجمهوری دیگری تاکنون خود را این چنین ذلیلانه در برابر یک جبار خوار و خفیف نکرده بود.»
جان کری: ترامپ کاملاً از پوتین فریب خورد
همچنین جان کری وزیر خارجه اسبق آمریکا با اشاره به این دیدار در سخنانی نسبت به این دیدار تاریخی عنوان کرد؛ رفتار ترامپ در کنفرانس خبری شرمآور بود.
جانکری افزود: ترامپ کاملاً از پوتین فریب خورد. در ۶دهه گذشته، هرگز ندیدهام که یکی از روسای جمهوری آمریکا، کار امروز ترامپ را انجام داده باشد.
درهمین راستا وقتی یک خبرگزاری روسی از سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پرسید که این نشست چگونه و چطور گذشت، گفت بهتر از عالی!