مرتضایی معتقد است که آتشسوزی یک عملیات تروریستی بوده است: «کار آتشسوزی یا کار گروه «ریاستارت» است یا گروه «داعش».» این داستان آتشسوزی حسینیه قدیمی درکه است، حسینیهای که برای بسیاری از اعضای محل، مأمن آرامش بودهاست.
تمام کودکیمان سوخت
حسینیه سادات درکه تنها حسینیه محله درکه است که درست رو به مسجد جامع محل قرار دارد. مرتضایی درباره قدمت حسینیه تعریف میکند: «سازه ساخت در سال1340 ساختهشده است. قبل از این هم حسینیه وجود داشته و بنای چادر داشته است، خیلی قدیمی است، قدمت آن به 200 سال پیش برمیگردد. این بنا برای 80-70 سال پیش است. متراژ حسینیه در حدود بالای1000 متر است. در روز عاشورا تنها 5000 نفر در مراسم شرکت کردند. شبهای عادی در حدود 1500 تا 2000 نفر شرکت میکردند. حسینیه سادات تنها برای مراسم محرم مراسم نداشته است، ایام شهادت حضرت زهرا (س)، در میلاد امام زمان (عج)، دو ماه محرم و صفر، مراسم یادواره شهدا، ختمهای بزرگان درکه و نماز عید فطر، همه در حسینیه برگزار میشده است. چراغ حسینیه همیشه روشن بود.»
مرتضایی درباره حسینیه تعریف میکند: «حسینیه سادات خاطرههای ما بوده، ما خاطرات کودکیمان از بین رفته است. من تمام زندگیام این حسینیه بود. کربلا خانه اولم و حسینیه خانه دومم بود. تمام شد، خاطرات کودکی من با سوختن حسینیه سادات سوخته شد. خانه امام حسین (ع) اما خاموش نمیشود. 1400 سال پیش بارگاه حضرت را شخم زدند و گندم کاشتند، لیکن خانه امامحسین (ع) خاموش نمیشود، ما دلمان از این میسوزد که خاطراتمان را سوزاندند.»
حسینیه آتشگرفته است، اما جوانها و پیرمردهای محل اجازه ندادند که چراغ حسینیه خاموش شود: «فردای روز آتشسوزی ما مراسم زیارت عاشورا را در حسینیه برگزار کردیم، دیروز، روز جمعه هم بیش از 10 هیات از شمیرانات برای عرض تسلیت در مراسم حسینیه شرکت کردند. از 9 صبح میزبان حسینیهها بودیم و از آنها پذیرایی هم کردیم. هرچند که تمام بنای حسینیه تخریبشده است، طبقات بالا خانمها نمیتوانند بروند، اما کف حسینیه سالم است و میشود مراسم گرفت. ما هم سریع مراسمی را برگزار کردیم.»
حسینیه سادات درکه یک تفاوت عمده با دیگر حسینیهها دارد، مرتضایی تعریف میکند: «حسینیه را جوانها اداره میکنند، چه قسمت آشپزخانه، چه قسمت صوت و تصویر و چه قسمت مداحی همه دست جوانان است. بزرگترها در این حسینیه بزرگتری میکنند. ما از بزرگترها اطاعت میکنیم و کارها همه دست جوانان است.»
دوباره میسازیمش
بعد از آتشسوزی برآورد خسارات برای بازسازی برگزارشده است. عضو هیات امنای جوانان حسینیه سادات درکه درباره شدت خسارات توضیح میدهد: «تمام وسایل حسینیه بهطورکلی آتشگرفته است، فرش، لوستر و کولرها. سقف به پایین ریخته است. سقف آکوستیک بوده، همهچیز از بین رفته است. مهندسین متخصص درباره بازسازی اعتقاد دارند که حسینیه باید کلاً بازسازی شود. حرارت خیلی بالا بوده آنقدر که شیره تیرآهنها، یا آب تیرآهن هم گرفتهشده است. از روز بعد از آتشسوزی تابهحال نقشهبردار میآید، نقشه میکشد تا ببینیم که کار چطور بهوجود میآید. اولازهمه باید فهمید که از این سازه میشود استفاده کرد یا خیر، البته اعلام کردهاند که نمیشود از این سازه استفاده کرد. ساختن دوباره باید با اجازه شهرداری انجام شود. بنا باید ضد زلزله و طبق قوانین شهرداری انجام شود. این بالای 5 میلیارد تومان البته تنها برای ساخت، سازه و بدون تأمین وسایل داخل حسینیه نیاز است.»
باوجوداینکه شدت خسارات زیاد است، اما کمیتههای بازسازی سریع تشکیلشدهاند: «من همین حالا از جلسه کمیته بازسازی بیرون آمدهام، باید مرمت و بازسازی انجام شود. شروع بازسازی از هفته آینده کلید خواهد خورد شاید هم زودتر. همین حالا ما کمیتههایی که باید را تشکیل دادهایم، کمیتههای فرهنگی، پشتیبانی، مالی، طرح و برنامهریزی، تخریب و بازسازی تشکیلشده، اعضای آن مشخصشده است. انشاالله که امروز روز کاری است، کار را شروع میکنند. حسینیه به میزان یک میلیارد تومان بیمه بوده است. حسینیه سه تا بیمه داشته است، بیمه آتشسوزی، بیمه آشپزخانه و حوادث. به نظرم به زودی بودجه تأمین میشود، به لطف خدا و امام حسین (ع) بودجه سریع تأمین میشود. در ایام شهادت حضرت زهرا (س) انشاالله مراسم را در حسینیه برگزار میکنیم.»
حسینیه سادات درکه نخستین خانه عزاداری نیست که این روزها توسط یزیدیان به آتش کشیده شده است، به قول هیاتیها اما نمیشود چراغ خانه امام حسین (ع) را خاموش کرد. آنها با عزاداری و فعالیتهای خود، از خاکسترهای هیاتهای سوخته دوباره سیمرغهایی را متولد میکنند و عشق به ائمه اطهار را برای همیشه روشن نگه میدارند.