سرلشکر محمدباقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح در دومین سفر برونمرزی خود چهار روز پیش به سوریه رفت؛ سفری بسیار مهم و حتی مهم تر از سفر وی به ترکیه. اولین دیدار سرلشکر باقری با همتای سوری خود صورت میگیرد، وی در نشست خبری مشترک با ژنرال علی ایوب رییس ستاد کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه هدف خود را از انجام این سفر اعلام همبستگی ملتهای سوریه و ایران در مبارزه با تروریسم عنوان میکند و البته یک پیغام به رژیم صهیونیستی نیز میدهد:«پذیرفتنی نیست، رژیم صهیونیستی هروقت بخواهد از طریق هوایی و زمینی به خاک و آسمان سوریه تجاوز کند.»
در این نشست خبری مشترک، رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از وضعیت آرام اقلیم کردستان نیز خبر میدهد و میگوید: امیدواریم دیگر شاهد خطایی مانند خطای مسعود بارزانی رییس حزب دموکرات کردستان عراق، در شمال عراق نباشیم. اکنون با تصمیم پارلمان و اقدام به موقع نیروهای مسلح عراق کنترل اوضاع به دولت عراق بازگشته است.
رایزنی با بشار اسد
دیدار با وزیر دفاع سوریه برنامه بعدی رییس ستاد کل نیروهای مسلح در سوریه بود اما سرلشکر باقری یک دیدار مهم دارد، دیداری که در آن سخنانی مهم و قابل توجه رد و بدل شده است؛ دیدار با بشار اسد رییسجمهور سوریه. دیداری که مورد توجه رسانههای دنیا قرار گرفت.
سرلشکر باقری در این دیدار ضمن تقدیم پیام کتبی رهبر انقلاب به بشار اسد خطاب به وی گفت: مقام معظم رهبری همیشه جویای سلامتی شما هستند و برای سوریه دعای پیروزی دارند.سرلشکر باقری و بشار اسد در این دیدار درباره راههای تقویت روابط دو جانبه و به ویژه گسترش همکاریهای دفاعی و نظامی رایزنی کردند.دو طرف در این دیدار با اشاره به پیروزیهای بزرگ ارتش سوریه وجبهه متحد در شرق سوریه، درباره ساز و کارهای ادامه جنگ علیه تروریسم تا پاکسازی کامل خاک سوریه از لوث تروریستهای تکفیری و مزدوران، بحث و گفتوگو کردند.
بشار اسد رییسجمهوری سوریه نیز پیروزیهای ارتش و ملت سوریه را مدیون حمایتهای معنوی حضرت امام خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و حمایتهای دولت، ملت و نیروهای مسلح ایران دانست. بشار اسد گفت: موفقیت در شکست تروریسم در سوریه، ضربهای قاطع به طرحهای غربیها برای منطقه محسوب میشود.در این دیدار درباره یک موضوع مهم رایزنی شده است، تقویت روابط دو جانبه و بهویژه گسترش همکاریهای دفاعی و نظامی. موضوعی که برخی کارشناسان نظامی از آن به عنوان ایجاد پایگاه نظامی ایران در سوریه تعبیر میکنند. اتفاقی نادر که تاکتون رخ نداده است، نه تنها در سوریه بلکه در هیچ کشور دیگری ایران پایگاه نظامی ندارد.
بازدید میدانی از منطقه عملیاتی حلب
صبح روز گذشته نیز خبر حضور سرلشکر باقری در منطقه عملیاتی حلب در صدر اخبار رسانهای داخلی و خارجی قرار گرفت. رییس ستاد کل نیروهای مسلح در جریان آخرین روند تحولات در این منطقه راهبردی قرار گرفت و از نزدیک نیز با رزمندگان ایرانی به گفتوگو نشست. سرلشکر باقری در حلب همچنین بر پایان عمر گروهکهای تروریستی و تکفیری تاکید کرد.دیپلماسی نظامی ایران تنها به سفر رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به سوریه محدود نشده و دریادار حبیبالله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز در ایتالیا به سر میبرد. وی که بهعنوان مهمان ویژه یازدهمین همایش دریایی منطقهای در ایتالیا حضور دارد، گوشهای دیگر از پازل دیپلماسی فعال نظامی ایران را تکمیل میکند.
دیپلماسی دریایی در ایتالیا
دیدار فرماندهان نظامی 9 کشور اروپایی، آفریقایی و آمریکای لاتین با دریادار سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش، مهمترین خبری بود که از ایتالیا به تهران مخابره شد. دریادار سیاری در این دیدارها از کینه دولتمردان آمریکایی نسبت به ملت ایران نیز میگوید، به اظهارات ضدایرانی ترامپ نیز واکشن نشان میدهد و او را به مطالعه بیشتر تاریخ و جغرافیا توصیه میکند.دریادار سیاری در سخنرانیای که در افتتاحیه این همایش داشته، به اعزام بیش از 50 ناوگروه رزمی به منطقه خلیج عدن و تنگه راهبردی بابالمندب اشاره و آن را در جهت تعامل با جامعه دریانوردی جهانی و مبارزه با دزدی دریایی عنوان میکند و میگوید: این موضوع نشان میدهد که بر خلاف آنچه آقای ترامپ اظهار میکند، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران عامل پایدارکننده امنیت جمعی جهانی در منطقه و بخشی جدا ناپذیر از آن است و در واقع این حضور نیروهای دریایی بیگانه در منطقه است که با تحمیل ترتیبات امنیتی نامطلوب موجب بروز ناپایداری در مناطق دریایی راهبردی جهان میشود.مقامات نظامی کشورهای ایتالیا، اسپانیا، پرتغال، یونان و آفریقای جنوبی در دیدارهای جداگانه با فرمانده نیروی دریایی ارتش بر توسعه روابط نظامی با ایران تاکید میکنند و این، یکی از مهم ترین دستاوردهای حاصل برای نیروهای مسلح ایران در یک هفته اخیر میتواند باشد.
رایزنی تلفنی وزرای دفاع ایران و روسیه
ضلع دیگر مثلث دیپلماسی نظامی ایران، در تهران با تماس تلفنی امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و ارتشبد سرگئی شایگو، وزیر دفاع جمهوری فدراسیون روسیه برقرار شد. در این گفتوگوی تلفنی که روز پنجشنبه انجام شده است، طرفین بر بالابردن قدرت و توان دفاعی دو کشور را اولویتهای مهم همکاری تهران و مسکو عنوان میکنند.
هرچند دکترین دفاعی ایران مبتنی بر دفاع و حراست از تمامیت ارضی کشور است اما امروزه بسیاری از معادلات نظامی منطقه و حتی در برخی نقاط جهان، بدون درنظر گرفتن نقش مثبت ایران قابل حل نیست.نیروهای مسلح ایران و به خصوص سپاه پاسداران از پیشگامترین نیروها در مباررزه با تروریسم در منطقه و جهان هستند و امروزه بسیاری از کشورهایی که درگیر تروریسم و افراط هستند از ایران بهدلیل ایفای این نقش بسیار سپاسگزارند.
بر همین اساس حضرت آیتالله خامنهای فرمانده کل قوا نیز همواره بر حضور نیروی دریایی ایران در آبهای آزاد تاکید داشته و حضور قدرتمند نیروی دریایی در آبهای آزاد را موجب افزایش قدرت و توانایی کشور خوانده و گفتهاند: کشور ما از مرزهای وسیع دریایی و همچنین سابقه طولانی در دریانوردی برخوردار است؛ بنابراین قدرت و توانایی نیروی دریایی جمهوری اسلامی باید در شأن و تراز نظام اسلامی و تاریخ این کشور باشد. عمق حضور در آبهای آزاد باید افزایش یابد.تاکید رهبر معظم انقلاب بر حضور نیروی دریایی در آبهای آزاد بر این نکته اشاره میکند که با حضور ایران در چهار گوشه جهان فرصتهای بسیاری را نصیب کشورمان میکند.حضور مستشاران نظامی ایران در سوریه و عراق، انتقال دانش و فناوری ساخت تسلیحات نظامی به کشورهای دوست و همسایه، حضور ناوگروههای ارتش در آبهای آزاد تا مدار 10 درجه، بخشی از عوامل دکترین دفاعی ایران بوده که امروز در دپیلماسی نظامی کشور نمود بیشتری داشته و شاید امروزه مردان دیپلماسی سیاسی کشور، بیشتر و بهتر از هرکسی قدر آن را میدانند و از آنها بهعنوان عوامل چانهزنی در میز مذاکرهها استفاده میکنند.