موضعگیری رییسجمهوری جدید آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ، نه انتظار حامیان دولت تدبیر را برآورده کرد و نه گزاره بیتفاوتی واشنگتن نسبت برنامه هستهای ایران را واقعیت بخشید. اکنون که تیم سیاست خارجی بایدن تلاش دارد توپ را در زمین ایران بیاندازد و با اعمال پروپاگاندا، جمهوری اسلامی را از عمل به قانون راهبردی مجلس بازدارد، اصلاحطلبان ذوقزده این خط رسانهای را دنبال میکنند که رویکرد اخیر بایدن، یک پیروزی بزرگ برای ایران است؛ واقعیت اما چیز دیگری را بازگو میکند. وقتی جو بایدن، رییسجمهوری تازه کار آمریکا در سخنرانی روز 5فوریه (مصادف با 16بهمن) خود که به بیان اصول اصلی سیاست خارجی خود اختصاص داده بود، سخنی از ایران به میان نیاورد و قاطبه سخن خود را معطوف به بازسازی روابط واشنگتن با اروپا و مهار روسیه و چین ساخت، بسیاری در کشورمان این ظن و گمان را مطرح کردند که ایران در برنامه سیاست خارجی بایدن، کمتر فضا را اشغال خواهد کرد. با این حال، موضعگیری صریح بایدن در کنفرانس امنیتی مونیخ درباره برنامه هستهای کشورمان، آن فرض را باطل کرد و نشان داد که برعکس، ایران مسالهای از مسائل اصلی دموکراتها به شمار میآید.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دومین بار طی ۶ ماه گذشته و بنا به درخواست خودش شب گذشته وارد تهران شد و آنگونه که کمالوندی گفته است، موضوعات فنی و ترتیبات اجرایی توقف نظارتهای فراتر از پادمان و پروتکل الحاقی از جمله محورهای گفتوگو در این سفر است.
جواد بخشی / «شانا»، این روزها نامی آشنا برای سیاستورزی «صادقانه» و «کارآمد» است؛ سیاستورزانی که با دغدغه رفع مشکلات، پا را از سیاستورزی منفعتطلبانه فراتر گذاشته و سیاستورزی کارآمد، برای تودههای مردم را در افقهای خویش میبیند. بازی در میدان دوگانههای کاذب، شاید دیگر تاکتیکی شکست خورده به حساب بیاید و سیاست ورزی هوشمندانه، پایانی باشد بر وعده وعیدهایی برای اجرا نشدن.
اینکه محافظهکار و در عین حال معتقد به لیبرالیسم اقتصادی باشی و باز دم از مشارکت حداکثری بزنی و بالاتر از این، رقبای خود را به دامن زدن به ایده مشارکت حداقلی متهم کنی، ملغمهای است که فقط از عهده اصحاب حزب کارگزاران سازندگی بر میآید؛ همان راستهای مدرن که مرزهای فرصتطلبی را درنوردیدهاند و خوی معطوف به قدرت آنها، مورد انتقاد سایر اصلاح طلبان قرار گرفته است. بررسی کنشگری سیاسی «ابرمرد نوستالژیک کارگزارانیها» نشان میدهد که هواداری محافظهکاران لیبرال ایرانی از ایده مشارکت حداکثری، تعارف بیمعنایی بیش نیست.
در 12ماه گذشته قیمت بیتکوین 340 درصد رشد کرده و یکی از دلایل آن، کاهش ارزش بسیاری از ارزهای متداول در جهان و بحران اقتصادی ناشی از محدودیتهای کرونایی در جهان است. وزارت نیروی کشور میگوید مزارع غیرمجاز بسیاری را در تهران شناسایی و برق آنها را قطع کرده؛ در عین حال همچنان تمایل به استخراج آن در بین مردم بالا رفته و مسیرها برای دریافت مجوز بسیار پیچیده است.
سیوهشتمین دوره جایزه کتاب سال ظهر روز گذشته با حضور رییسجمهوری به پایان خود سلام کرد. با این حال که برگزاری این مراسم و اهدای این جایزه پس از انقلاب و با گسترش علوم در حوزههای مختلف بسیار گسترده شد اما برگزاری جایزه کتاب سال سابقه بسیار زیادی دارد و طول دوره آن به سال1334 برمیگردد. این جایره برای اولینبار با هدف تشویق خادمان دانش و فرهنگ ایران در سال1334 هجری شمسی اهدا شد و به پدیدآورندگان یازده كتاب برگزیده كه در سال1332 منتشر شده بودند، تعلق گرفت. از آن سال به بعد، هر ساله طی فراخوانی از تمام نویسندگان، مترجمان و مؤلفان دعوت میشود تا پنج نسخه از کتاب خود را که در سال گذشته برای اولینبار و به زبان فارسی منتشر شده است، به نشانی دبیرخانه این جایزه ارسال کنند تا توسط هیأت داوران ارزیابی شود. این جایزه تا سال1356 در رشتههای علوم و فنون، ادبی، علوم انسانی و علوم اجتماعی - تربیتی کودکان و نوجوانان به برندگان اهدا میشد.
موضوع پرداخت شهریه در مدارس دولتی موضوع تازهای نیست و هرساله خانوادهها با این موضوع دست به گریبانند و مسوولان آموزشوپرورش نیز هرسال این روند را نوعی تخلف آشکار میدانند و از برخورد با آن سخن میگویند اما در عمل از این اقدام مدارس حمایت میکنند، همانطور که میدانید قانون تحصیل رایگان در مدارس مدتهاست که به مناقشهای میان مدیران مدارس و والدین تبدیل شده است بهویژه آنهایی که چند فرزند دانشآموز دارند و وقتی کمکهای اختیاری، اجباری میشود؛ با این وجود آموزشوپرورش همچنان در تحقق آموزش رایگان و تامین کیفیت مناسب ناکام است. مصداق ضربالمثل «هر چقدر پول بدهی، همانقدر آش میخوری» را در آموزش دانشآموزان این سرزمین میتوان مشاهده کرد یعنی اگر پول بیشتری داشته باشید به مدارس خاص و غیردولتی میروید تا مدارس بهتر و آموزش با کیفیتتر سهم فرزند شما شود!
روزهای پایانی سال از راه رسیدهاند و حالا سرپرستان خانوار به فکر تامین نیازهای اعضای خانواده برای سال نو هستند. اگرچه کرونا در زمینه کاهش رفتوآمدهای خانوادگی تاثیر منفی داشته است اما روی دیگر ماجرا کاهش هزینههای ناشی از پذیرایی و مهماننوازی خاص ایرانیان بهخصوص در شرایط دشوار اقتصادی فعلی است. اما واقعیت این است که فشار اقتصادی ناشی از تحریمهای ظالمانه و نیز برخی بیتدبیریهای دولتی موجب شده است تا خانوادهها تورم بسیاری را در زندگی خود تجربه کنند که مدام کوچکتر شدن سفره آنها را بهدنبال داشته است. در این ارتباط آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که خانوارهای ایرانی در بهمنماه سال جاری بهطور میانگین بیش از ۴۸درصد نسبت به پارسال بابت تامین کالا و خدمات هزینه کردهاند. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها» با افزایش ٦/٩واحد درصدی حدود ۶۷درصد شد.
هواداران استقلال امروز بیش از هر زمان دیگری به خاطر شرایط تیم محبوبشان نگران هستند. آنها به جدول لیگ برتر نگاه میکنند و تیم صدرنشین هفته گذشته را در جایگاه سومی میبینند. این نگرانی وقتی به عصبانیت تبدیل میشود که آنها رقیب سنتی خود را صدرنشین و قهرمان نیم فصل لیگ برتر میبینند. با این حال، محمود فکری در واکنش به وضع موجود در تیمش همچنان موضع طلبکارانهاش را حفظ کرده است؛ «مگر استقلال تا همین هفته پیش صدرنشین نبود؟ اینکه استقلال 10 سال قهرمان نشده است، تقصیر من نیست!»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ماههای اخیر و به دفعات در فضای مجازی خبرساز شده است. این وزیر جوان در شبکههای اجتماعی خصوصا توییتر حضور پررنگی دارد که همین باعث این اتفاقات شده است. جهرمی سعی کرده دربین صحبتها و خبرپراکنیهای رسمی از جایگاه حقوقیاش، گاهی در قالب توییت، کامنت یا استوری شخصیتی خودمانی از خودش نشان دهد. البته این اقدام او بعضا با انتقاداتی هم همراه شده است. نمونه اخیرش استوری جنجالی وزیر درباره قهرمانی نیمفصل پرسپولیس و متلکپرانیاش به استقلالیها بود که حسابی جهرمی را خبرساز کرد و باعث خشم هواداران این تیم شد.