مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده اعلام کرد: ما با شرکای خود در بخشهای بهداشت و درمان محلی و فدرال کار میکنیم تا درباره منشاء این موارد ابتلا تحقیق کنیم. تحقیق درباره توالی ژنتیکی این موارد در دست انجام است و ما انتظار داریم تا هفته آینده نتایج را دریافت کنیم. افراد مبتلا عنوان «موارد غافلگیرکننده» را دریافت کردهاند زیرا این افراد دستکم ۱۴روز بعد از دریافت دوز دوم واکسن کووید۱۹ بیمار شدند. البته مسوولان بهداشتی آمریکایی اعلام میکنند که چنین مواردی در طول همهگیری غیرمنتظره نیست. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای این کشور اعلام کرده است: دورههای آزمایشات بالینی هر دو واکسن که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد، دارای موارد «غافلگیرکننده» بوده است. در این موارد با آن که شرکتکنندگان مبتلا به کووید۱۹ بودند اما واکسن، شدت بیماری آنان را کاهش داد. مقامهای محلی بهداشت و درمان اکنون در حال بررسی منشاء این موارد ابتلا هستند تا اطلاعات بیشتری را به عموم بدهند. این خبر در حالی در اورگان اعلام شده که یک مورد غیرمنتظره ابتلا نیز در کارولینای شمالی گزارش شده است. مقامهای بهداشت و درمان در این ایالت گفتند که فرد مبتلا دچار نشانههای خفیف بیماری بوده و بر اثر ابتلا به کووید۱۹ بستری نشده است. به گزارش ایندیپندنت، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا از افرادی که واکسینه شدهاند، خواسته است تا کماکان از مقررات دیگر ایمنی مربوط به ویروس کرونا مانند استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از حضور در تجمعات بزرگ پیروی کنند.
بررسی سازمان جهانی بهداشت نشان داده است که واکسن آسترازنکا از معیارهای لازم برای ایمنی برخوردار است و مزایای اثربخشی آن بیشتر از خطرات آن است. این واکسن بهدلیل قیمت پایینتر و شرایط توزیع آسانتر نسبت به سایر واکسنهای کرونا مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است
تأثیر واکسن ایرانی بر ویروس جهش یافته
چهار واکسن ایرانی برای مقابله با کرونا در حال تولید هستند که کووبرکت ایران پرچمدار این حرکت افتخارآمیز است. محقق اصلی پروژه تولید واکسن ایرانی کووبرکت در تشریح وضعیت فاز یک و دو مطالعه بالینی این واکسن، گفت: فکر میکنیم میتوانیم در اواخر خردادماه این واکسن را به تولید انبوه برسانیم. دکتر مینو محرز همچنین تاکید کرده است که «در اواخر فرآیند فاز یک کارآزمایی بالینی قرار داریم. بهطوری که در حال حاضر تمام ۵۶داوطلب دوز اول واکسن را دریافت کردهاند و ۳۰نفر هم دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند که به تدریج سایر داوطلبان هم دوز دوم را دریافت کرده و سپس نتایج برای بررسی و اخذ مجوز آغاز فاز دوم به سازمان غذا و دارو ارسال میشود.»
انتظار برای فاز دوم
دکتر محرز همچنین با بیان اینکه فاز اول کارآزمایی بالینی نهایتا تا اواسط اسفندماه به پایان میرسد، گفت: فاز دوم کارآزمایی بالینی این واکسن با ۳۰۰ تا ۵۰۰نفر آغاز میشود و سعی میکنیم هرچه زودتر قبل از پایان سال فاز دوم را آغاز کنیم. البته در صورتی که سازمان غذا و دارو زودتر صادر کند، ما هم هرچه زودتر فاز دوم کارآزمایی را آغاز میکنیم تا بتوانیم هرچه زودتر واکسن را با رعایت همه ضوابط به مصرف برسانیم.
محرز با بیان اینکه امکان این وجود دارد که فاز دوم و سوم مطالعه بالینی ادغام شود، افزود: در صورتی که سازمان غذا و دارو مجوزهای لازم را صادر کند، میتواند فاز دو و سه را به صورت ادغام شده پیش برد. به هر حال ما برای آغاز و انجام هر مرحلهای باید از سازمان غذا و دارو مجوز دریافت کنیم و سپس کارمان را آغاز کنیم. این موضوع به خوبی پیش میرود و انشاءالله بهزودی از این واکسن و واکسنهای دیگر بهرهمند خواهیم شد.
تخمین زمان برای تولید انبوه واکسن
محقق اصلی پروژه تولید واکسن ایرانی کووبرکت با بیان اینکه امیدواریم نهایتا قبل از سال جدید، فاز دوم را آغاز کنیم، ادامه داد: فکر میکنیم میتوانیم در اواخر خردادماه این واکسن را به تولید انبوه برسانیم. بسیاری از واکسنها مجوز مصرف اورژانسی گرفتند، اما ما واقعا داریم براساس ضوابط بینالمللی
پیش میرویم و همه اقدامات را با دریافت مجوزهای لازم پیش میبریم. البته اگر شرایط ایجاب کند، میتوان به صورت اورژانسی فاز دو و سه را ادغام کرد، اما ما فعلا داریم روی روال پیش میرویم. محرز درباره شرایط احراز مجوز مصرف اورژانسی برای یک واکسن، گفت: اول باید میزان احتیاج جامعه را بررسی کنیم. تا قبل از اینکه جهشهای بیشتری از سوی ویروس رخ دهد که ممکن است این جهشها بهگونهای باشند که واکسن بر روی ویروس مؤثر نباشد، باید اقداماتی انجام شود. البته واکسن کووبرکت را بر روی ویروس جهشیافته انگلیسی هم آزمایش کردیم که خوشبختانه روی این ویروس جهش یافته هم مؤثر است. بنابراین اگر بخواهیم در همین شرایط تعداد بیشتری را واکسینه کرده و مصونیت دهیم، میتوان این مجوز را با بررسی همه مستندات صادر کرد. همانطور که واکسن فایزر مجوز مصرف اورژانسی گرفت، ممکن است ما هم بتوانیم مجوز مصرف اورژانس را برای واکسنمان دریافت کنیم. اما فعلا به روال عادی پیش میرویم تا ببینیم چه شرایطی ایجاد میشود. وی اظهار کرد: در فاز سوم هم افراد زیادی به صورت داوطلبانه تحت واکسیناسیون قرار میگیرند. اکنون فاز سوم را در بسیاری از کشورهای دیگر پیش میبرند. بهعنوان مثال یک واکسن چینی که هنوز مجوز نهایی را دریافت نکرده است، در ترکیه و دبی همه در مرحله فاز سوم وارد پروژه آنها شدند و واکسن را دریافت کردند.