هرچند طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس دهم کلید خورد اما با مخالفت این مجلس این طرح به بایگانی رفت تا اینکه نمایندگان مجلس یازدهم به مردم وعده دادند، طرح شفافیت آرا را اجرایی خواهند کرد. طرح شفافیت که به آزمونی برای صدق گفتار و عمل مجلس یازدهم تبدیل شده بود، هرچند بعد از 6 ماه و پس از چند طرح اولویتدار در زمینه اقتصادی در دستور کار مجلس قرار گرفت اما با اختلاف فقط سه رای به تصویب نرسید. اما نمایندگان کوتاه نیامدند و به استناد ماده ۱۳۰ آیین نامه داخلی بررسی شفافیت آرا را مجدد در مدار قانونی بررسی در مجلس قرار دادند.
مجوز نمایندگان برای بررسی مجدد طرح شفافیت
بر همین اساس روز گذشته این طرح به رأی گذاشته شد و با 187 رأی موافق، 38 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در صحن تصویب شد. پیش از تصویب طرح، احمد امیرآبادیفراهانی، عضو هیاترییسه مجلس با اشاره به درخواست 50 نفر از نمایندگان برای طرح و بررسی مجدد طرح شفافیت آرای نمایندگان گفت: طبق ماده 130 آیین نامه داخلی مجلس اگر طرحی مورد تصویب مجلس قرار نگیرد، بدون تغییرات اساسی تا 6 ماه نمیتوان آن را در مجلس پیشنهاد کرد، مگر آنکه 50 نفر از نمایندگان تقاضای طرح مجدد آن را داشته باشند.
اکنون 50 نفر از نمایندگان درخواست بررسی مجدد این طرح را در مجلس دارند که باید آن را به رأی بگذاریم و نصف به اضافه یک رأی نیاز دارد تا کمیسیون آییننامه داخلی بتواند آن را مجدد بررسی کند.وی تاکید کرد: اگر صحن به درخواست 50 نماینده رأی ندهد، کمیسیون نمیتواند تا 6 ماه به طرح شفافیت آرای نمایندگان ورود کند، در حال حاضر که بودجه در صحن بررسی میشود، فرصت خوبی است تا کمیسیون آییننامه داخلی طرح مذکور را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد. نمایندگان نیز میتوانند نظرات خود را به کمیسیون ارائه دهند تا بعد از عید، طرح شفافیت آرای نمایندگان در دستور صحن علنی قرار گیرد. سپس قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی نیز خطاب به منتقدان به این طرح گفت: «ضعفهایی در طرح شفافیت آرا وجود دارد، اما با رأی شما در مدار بررسی و رفع مشکلات قرار میگیرد.»
ثبت موبایلی شفافیت
در ادامه باز هم فریاد چهار-چهار نمایندگان به معنای دادن رای موافق با این طرح یکی پساز دیگری شنیده میشود و در نهایت «طرح شفافیت آرای نمایندگان» مستند به ماده 130 آییننامه داخلی به رأی گذاشته شد و با 187 رأی موافق، 38 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده حاضر در صحن تصویب شد.
این میزان رای نشاندهنده آن است که در قیاس با رایگیری پیشین که فقط سه رای برای تصویب با دوسوم آرا کم داشت، این طرح 34 رای موافق بیشتری از نمایندگان کسب کرد. نمایندگان اما شفافیت در آرای خود را قبل از تصویب این طرح آغاز کردند و با گوشیهای همراه خود از صفحه رای گیریشان عکس گرفتند که این مهم نشان از اشتیاق نمایندگان برای شفافسازی آرا دارد.
اما موافقت با بررسی طرح شفافیت آرا فقط دستورکار مجلس نبود، نمایندگان همچنین با تصویب کلیات بودجه 1400، بودجهای که دولت مجبور به اصلاح آن شده بود، یک روز سبز را برای بهارستان ثبت کردند. هرچند نمایندگان در ابتدا به لایجه بودجه رای ندادند اما پافشاری مجلس جواب داد و لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ به خواست مجلس، توسط دولت اصلاح شد و ضمن اعمال نظرات مجلس در آن، قلم دولت در لایحه بودجه با ایده مجلس چرخید و در نهایت نمایندگان به این لایحه رای موافق دادند.
ادامه در صفحه 4
دولت ۴۰ درصد دغدغههای مجلس را در لایحه اصلاح کرد
محسن زنگنه، نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه با تغییرات اصلاحی دولت برای سال 1400 کل کشور ضمن موافقت با کلیات آن گفت: دولت ۴۰ درصد دغدغههای مجلس را در لایحه بودجه اصلاح کرده و متعهد شده در مدت ۶ ماه ارز ترجیحی را حذف کند.
زنگنه با دفاع از اقدام مجلس در رد کلیات بودجه گفت: رد کلیات بودجه امری دقیق، منطقی و کارشناسانه بود زیرا تغییراتی که در کمیسیون تلفیق صورت گرفته بود باید از طریق دولت انجام میشد؛ بر این اساس باید یادآور شد ارجاع لایحه از سوی ریاست مجلس به دولت نیز امری منطقی بود زیرا دولت در این عرصه مجری است و امروز نیز مجلس در ریل اصلی خودش که همان قانونگذاری است، حرکت میکند. مجلس نشان داد حاضر نیست از جایگاه و ظرفیتهای قانونی خودش بگذرد، بنابراین اکنون مشاهده میشود که دولت 30 تا 40 درصد دغدغههای مجلس در لایحه را اصلاح کرده است.
دولت برای اصلاح بودجه یک گام برداشت
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس هم با اشاره به گامی که دولت برای اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۰ برداشت، گفت: مجلس انقلابی باید گام محکمتری برای تکمیل آن و کنترل تورم بردارد که این به معنای تعامل است.
طغیانی که در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه با تغییرات اصلاحی دولت برای سال 1400 در موافقت با کلیات سخن میگفت، با بیان اینکه دولت در اصلاح بودجه یک گام کوچک برداشت که مجلس و کمیسیون تلفیق باید گام بزرگتری بردارد، اظهار کرد: مهار تورم صرفا از طریق کنترل کسری بودجه امکانپذیر است.
طغیانی در ادامه با تاکید بر ضرورت رانتزدایی در بودجه گفت: بودجه موتور توزیع رانت بوده و هست که باید آن را خاموش کرد؛ همچنین داراییفروشی برای تأمین هزینههای جاری ممنوع است. وی در ادامه به کاهش شکاف طبقاتی و رفع تبعیض در پرداختها تاکید و بیانکرد: همچنین باید درآمدزایی پایدار را مدنظر داشته
باشیم.
7 اصلاح مهم در بودجه
رییس مجلس شورای اسلامی نیز پیش از به تصویب رسیدن کلیات بودجه 1400 با بیان اینکه مجلس از همان ابتدا با جلساتی که با دولت گذاشت، با تفاهم و توافق موضوعات را پیش برد، گفت: لایحه اول جهت حل مشکلات مردم در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه بودجه کشور تنها تصمیم دولت نبوده و وقتی بودجهای یکساله تصویب میشود، اقتصاد مردم در سال آتی را رقم میزنیم، عنوان کرد: با این حال تعامل لازم در میانه کار اتفاق نیفتاد و کلیات لایحه بودجه در صحن علنی از سوی نمایندگان رد شد.
وی افزود: دولت مجددا لایحه اصلاحی بودجه را داد که طی آن حدود هفت مورد اصلاح صورت گرفت که مجلس نیز امروز(دیروز) با رأی بالایی با اصلاحات موافقت کرد و کلیات لایحه بودجه را به تصویب رساند که اکنون این لایحه برای بررسی اصلاحات به کمیسیون تلفیق ارسال میشود.
رییس قوه مقننه ادامه داد: با توجه به زمان کمی که باقیمانده است، کمیسیون تلفیق از امروز عصر تلاش خود را آغاز میکند تا با کار شبانهروزی تا پایان وقت جمعه بازنگری و تصمیمگیری بر لایحه بودجه انجام شود.
وی اضافه کرد: پس از آن، لایحه در سامانه بارگذاری میشود و نمایندگان و کمیسیونها، 48 ساعت فرصت دارند تا پیشنهادات خود را ارائه کنند. رییس مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه با احتساب رفت و برگشت مصوبات به شورای نگهبان و مجلس، زمان کمی برای اتمام کار بررسی لایحه بودجه داریم، خاطرنشان کرد: بنا داریم یکشنبه هفته آینده در صحن علنی وارد بررسی جزئیات لایحه بودجه 1400 شویم؛ البته پیشنهادات نمایندگان درباره لایحه بودجه همچنان موجود است.
پافشاری مجلس بر خط قرمزها
البته در این میان هنوز نمایندگانی بودند که به بودجه اصلاحی دولت هم انتقاد داشتند و میگفتند درآمدها در بودجه ارائهشده واقعی نیست و اصلاحات ساختاری نیز در بودجه ارائهشده مورد توجه قرار نگرفته است. آنها اعتقاد داشتند فقط بخش کوچکی از دغدغههای مجلس در لایحه اعمال شده است.
اما کلیات مجلس و رییس مجلس عقیده داشتند که دولت گامهای اولیه برای اصلاح بودجه را برداشته و اکنون مجلس انقلابی باید با گام محکمتر خود آن را تکمیل کند چراکه بنای مجلس تعامل با دولت است. مجلس در ماجرای بودجه نشان داد که بر سر معیشت مردم پایبند به خطوط قرمز است و حالا که دولت اصلاحات اولیه را در بودجه اعمال کرده با تعامل قصد دارد بودجهای متناسب با شرایط اقتصادی کشور تصویب کند.
نوروزی: باید با همدلی و وحدت در رفع مشکلات جامعه گام برداریم
در همین زمینه حسن نوروزی، نایبرییس کمیسیون قضایی مجلس در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به تصویب کلیات لایحه بودجه دولت در صحن مجلس، عنوان کرد: کلیات بودجه دولت در حالی دیروز در مجلس به تصویب رسید که یک بار شاهد رد آن از سوی خانه ملت بودیم چراکه دولتمردان اعلام کرده بودند که به مصوبات مجلس عمل نخواهند کرد. از سویی دیگر دولت در صدد بود تا گرانیها و تورم را به گردن مجلس بیندازد که به درستی آن را رد کردیم. اما پس از اصلاح کلیات آن بار دیگر در صحن مورد رای گیری قرار گرفت که شاهد برخی تمهیدات و اصلاحات در بودجه 1400 شدیم.
رییس فراکسیون فرهنگ ایثار و شهادت مجلس یازدهم، افزود: در رایگیری دیروزمجلس، نمایندگان نظر دولت را قبول کردند و مصوبات اصلاحشده دولت را مورد تایید قرار دادند. امیدوارم که تا روز یکشنبه کمیسیون تلفیق مجلس، برنامههای خودش را بچیند و جزئیات بودجه در صحن علنی بررسی و با حضور روسای کمیسیونها و نمایندگان به تصویب نهایی برسد. از اقدامات موثر دولت در اصلاح بودجه سال آتی که به انجام رسانده است، ثابت ماندن هزینهها، افزایش سهم بازنشستگان تامین اجتماعی و رتبهبندی معلمان به چشم میخورد.
وی ادامه داد: طبیعتا بودجه خوبی را به تصویب خواهیم رساند و مشکلی نخواهیم داشت. مجلس و دولت باید به این توجه کنند که بودجه مجریانی میخواهد که آرمانی باشند و به مصوبات مجلس و دولت که با هم تحلیل میدهند، عمل كرده و در رفع مشکلات جاری همت كنند.
نوروزی یادآور شد: بودجه اصلاحشده همان چیزی است که ما دنبالش بودیم. نباید فراموش کرد که همه ما در یک کشتی نشستیم و اگر مشکلی یا دغدغهای برای بودجه و موضوعات اقتصادی به وجود میآید، برای رفع آن ایرادات ورفع کردن دغدغههای جاری است و همدلی و همکاریای را که اکنون شاهد آن هستیم را میطلبد تا با وحدت و یکدلی در رفع مشکلات جامعه گام برداریم.
قادری: مجلس به دنبال تعامل است
همچنین جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس با اشاره به تصویب کلیات بودجه در مجلس گفت: ایرادات و اشکالاتی را متوجه بودجه میکرد که بعضی از آن مربوط به آن بود که بعضی از قشرها دیده نشده بودند مانند طرح رتبهبندی معلمان که دیده نشده بود و بخشی از آن اصلاح شده و بخشی زیادی هم اصلاح نشده که باید خود مجلس ورود کند. همچنین بخشی از هزینهها نیز خارج از سقف بودجه آورده شده بود که این ایرادات همچنان در بودجه هست و کمیسیون تلفیق باید این هزینهها را در بودجه بیاورد تا در بودجهنویسی دولتهای آینده روال نشود.
وی درباره ارز 4200 تومانی نیز گفت: دولت در ماجرای ارز انعطاف نشان داد و گفت در 6 ماه اول سال استفاده میکنم و پذیرفت كه به مرور ارز ترجیحی از گردونه كار خارج شود و به سمت نظام تکنرخی برویم.
این عضو کمیسیون اقتصادی تصویب کلیات بودجه را نشاندهنده تعامل مجلس با دولت دانست و تاکید کرد: در مجموع اعتقاد دارم در چند ماه باقیمانده دولت، نباید زیاد میان دولت و مجلس تنش باشد مجلس و دولت باید با یکدیگر تعامل داشته باشند تا مردم با آرامش وارد انتخابات شوند و تنش میان دولت و مجلس موجب کاهش مشارکت مردم در انتخابات نشود.
وی با بیان اینکه درباره شفافیت آرا موافق بودم مجددا مطرح شود، تاکید کرد: اما باید دغدغهها و نگرانیهای نمایندگان مجلس رفع شود و باید در بعضی طرحها که جنبه قشری و منطقهای دارند، رای نمایندگان علنی نشود، مانند همسانسازی حقوق نمایندگان که به استناد اصل 75 قانون اساسی مجلس نمیتواند مستقلا چنین طرحهایی بدهد و دولت باید لایحه بیاورد؛ یک نماینده طرحی در این زمینه میآورد اما اگر کسی امضا نکند، فشار میآورند که امضا شود و اگر امضا کنند، طرح به شورای نگهبان میرود و بعد رد میشود که به صلاح کشور
نیست.