دوازدهمین جشنواره شعر و داستان انقلاب اسلامی به خط پایان رسید، حال با ارزیابی دقیق باید به این سوال جواب داد که چگونه میتوان در جهت پویاتر شدن آن قدم برداشت.
هرچند شفافیت آرای نمایندگان در مجالس پیشین در حد حرف باقی ماند ولی مجلس یازدهم عزم خود را جزم کرده تا این طرح را به سرانجام برساند و این افتخار را به نام خود ثبت کنند. نمایندگان مجلس اعتقاد دارند مردم حق دارند بدانند وکیلشان در مجلس چه اقدامی انجام میدهد و با چه طرحها و لوایحی و موضوعاتی موافق بوده و یا مخالف است و نمایندگان مردم حق پنهان کردن آرای خود را ندارند و باید با آنها صادق باشند. مردم برای رأی دادن باید کارنامه نمایندگان را مورد بررسی قرار دهند و همین شفافیت آرا میتواند شاخص مهمی برای این موضوع باشد. با شفافیت آرای مردم در جهت جزئیات رویکردها، تصمیمات و آرای نمایندگان قرار میگیرند و این طرح وسیلهای برای نظارت موکلین بر وکلای آنهاست.
چندی پیش بود که محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهوری با رد نقش محمدرضا عارف در پیروزی حسن روحانی در انتخابات92 گفته بود: «آن زمان نظرسنجیها فاصله معناداری میان رأی روحانی و عارف را نشان میداد بهطوری که روحانی جزو نفرات اول و دوم بود. بر همین اساس خودشان و بیشتر از همه سید محمدخاتمی و دوستان آنها تصمیم گرفتند عارف که دیگر شانسی برای رقابت نداشت، کنار برود.» پس از آن اظهار نظر، عارف روز گذشته حملات بیسابقهای را علیه واعظی، دولت و یار غار اعتدالیون، یعنی علی لاریجانی روا داشت. او در این میان، بهطور غیر مستقیم حملاتی را نیز متوجه رییس خود محمد خاتمی کرد. او در عین حال، آمادگیاش برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را اعلام کرد؛ اعلامی که میتواند روند کاری نهاد اجماع ساز اصلاحات را با اما و اگرهای زیادی مواجه کند.
در رقابت ساخت واکسنهای مختلف با ویروس منحوس، روز گذشته خبر رسید که واکسن آسترازنکا - آکسفورد از سوی سازمان جهانی بهداشت تائید و در فهرست استفاده اضطراری قرار گرفته است. همچنین واکسنهای ایرانی هم یک به یک درحال طی مراحل فنی خود هستند و از بهار1400 استفاده عمومی از این واکسنها آغاز خواهد شد. اما براساس جدیدترین اخبار از واکسنهای جهانی، اقدام اخیر سازمان جهانی بهداشت در تائید واکسن آسترازنکا مجوزی برای توزیع این واکسن از سوی کوواکس است. ایران هم برای خرید واکسنهای مورد تائید کوواکس اقدام کرده است که حالا این واکسن هم میتواند در سبد خرید ایران قرار گیرد. واکسن آسترازنکای تولید کرهجنوبی (AstraZeneca-SKBio) و هند (سرم انستیتو هند) به تأیید سازمان جهانی بهداشت برای مصرف اورژانسی رسیدهاند، پیش از این نیز گروه مشورتی WHO مصرف واکسن دودوزی آسترازنکا را برای همه گروههای سنی بزرگسالان با فاصله تزریق 8 تا 12هفته توصیه کرده بود. بررسی سازمان جهانی بهداشت نشان داده است که واکسن آسترازنکا از معیارهای لازم برای ایمنی برخوردار است و مزایای اثربخشی آن بیشتر از خطرات آن است. این واکسن بهدلیل قیمت پایینتر و شرایط توزیع آسانتر نسبت به سایر واکسنهای کرونا مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. پیش از این سعید نمکی، وزیر بهداشت، از واردات 4میلیون و 200هزار دوز واکسن آسترازنکا از طریق کووکس در ماه فوریه خبر داده بود و حالا باید دید محمولههای این واکسن نیز چه زمانی به کشور خواهند رسید تا مورد استفاده قرار گیرند.
«یدو»ی مهدی جعفری را میتوان جزو شگفتیهای این دوره از جشنواره فیلم فجر به شمار میآورد؛ فیلمی که در ژانر کودک و نوجوان ساخته شده بود و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در ساخت آن نقش داشتهاند. این کارگردان توانست با آخرین ساخته خود در 13 رشته این دوره از جشنواره نامزد دریافت سیمرغ شود و توانست جوایز متعددی را نیز نصیب عوامل تولید خود کند؛ فیلمی که در حال و هوای آبادان زمان جنگ میگذرد و روایتگر داستان پسر یک خانواده است که همه تلاشش را برای نجات اعضای خانوادهاش از دست دشمن میکند؛ فیلمی که باوجود ژانرش توانست مخاطبان بزرگسال این دوره از جشنواره را تا پایان با خود همراه کرده و نظر موافق اهالی رسانه و منتقدان را هم جلب کند. نکته قابل توجه درباره «یدو» آن است که نهتنها سلبریتی در آن حضور نداشت، بلکه به جز ستاره پسیانی، مابقی بازیگران یا در زمره نابازیگران قرار میگرفتند یا از بازیگران تئاتری آبادانی بودند که کمتر شناختهشدهاند؛ اما در نهایت یدالله قصه «یدو» توانست سیمرغهای زیادی را درو کند.
جشنواره سیونهم فیلم فجر به پایان رسیده اما خبرها و حاشیههایش همچنان باقی است. پس از برگزاری جشنواره امسال که بهدلیل کرونا به شکل حداقلی بود، حواشی، سوالات و انتقاداتی درباره چرایی برگزاری، شکل، کیفیت فیلمها و نهایتا داوری آثار مطرح شد.