وزیر بهداشت در ادامه سخنان خود درباره آغاز تزریق واکسنهای وارداتی نیز گفت: از روز سهشنبه اولین گروه هدف ما که در سند واکسیناسیون مورد تأیید در ستاد ملی است که گروه خط مقدم دفاع سلامت هستند، واکسیناسیونشان را شروع میکنیم که شامل افرادی هستند که در آیسییو کار میکنند. بعد از آن هم سراغ سایر کادر سلامت، گروههای آسیبپذیر در سرای سالمندان، سالمندان بالای ۶۵سال و ... مرحلهبهمرحله میرویم.
سهشنبه صبح واکسیناسیون گروههای هدف را که در این دوره همکاران شاغل در آیسییوها هستند، شروع میکنیم.
راههای واکسیناسیون در ایران
نمکی در بخش دیگری از سخنان خود به راههای در نظر گرفته شده برای واکسیناسیون اشاره کرد و گفت: ما سه راه را برای پوشش واکسیناسیون طی کردیم؛ اول تکیه بر دانش داخل و شرکتهای دانشبنیان و بضاعتهای موجود در این سرزمین، دومین راه انتقال دانش فنی از بیرون از مرزها با گروهها و کشورهایی که با ما رفتاری دوستانه از سایرین داشتند.
البته نه اینکه دانشمندان سایر نقاط جهان نخواهند با ما ارتباط داشته باشند، گاهی مردم یک کشور در بلای اندیشههای ستم خیز و انحصارطلب، مجبور به فاصلهگیری میشوند.
نمکی اظهار کرد: فاصله ما با دانشمندان آمریکا و غرب بهدلیل نظامهای سلطهجویی است که اجازه دوستی و مودت بین قطبهای دانش را نمیدهند. به همین دلیل سراغ کسانی رفتیم که هم صاحب دانش بودند و هم با ما رفتار دوستانهتری داشتند. انتقال دانش فنی از کوبا که در زمینه هپاتیتبی هم این تجربه را داشتیم و در زمینه پنوموکوک هم در پاستور این اقدام را دنبال میکنیم. همچنین با کشور روسیه که در زمینه تولید واکسن سابقه نسبتا درخشانی دارند. وی گفت: راه سوم هم ورود واکسن از منابع مطمئن بود تا قبل از تولید واکسن در کشور خودمان از آنها استفاده کنیم.
کووبرکت در مسیر فاز دوم
وزیر بهداشت با اشاره به ساخت واکسن در داخل کشور، گفت: گروههای مختلفی در داخل کشور با پلتفرمهای مختلف کار را شروع کردند که یکی از آنها مجموعه برکت بود که اکنون فاز یک آزمایش بالینیاش در حال اتمام است و با موفقیت دارند وارد فاز دو میشوند. من هر روز و هر شب روند کار را بررسی کرده و آنچه را که برای اصلاح رویه به ذهنم میرسد، اعلام میکنم. کاری که در این مجموعه پیش میرود، یکی از علمیترین و درستترین شیوههایی است که تا امروز رصد کردهایم.
سابقه واکسنسازی در ایران
وزیر بهداشت و درمان کشور با اشاره به سابقه واکسنسازی در ایران، اظهار کرد: انستیتو رازی و پاستور که یکی از سال۱۲۹۹ و یکی هم در سال۱۳۰۳ بهعنوان دو مرکز علمی و تولیدی منطقه ایجاد شدند. زمانی که ما در منطقه واکسن میساختیم، کسی در منطقه واکسنسازی نداشت. نمکی گفت: شاید یکی از نقاط مثبت کووید۱۹ این بود که ما یکبار دیگر نهضت واکسنسازی را در منطقه راه بیندازیم. ایران در آینده بسیار نزدیک با لطف خدا، تکیه بر دانش بومی و با همراهی همه عزیزان در ماههای آینده جمهوری اسلامی ایران یکی از قطبهای مهم واکسن جهان خواهد شد.
قابلیتهای واکسن کرونا موسسه رازی
نمکی درباره واکسن کرونای موسسه رازی گفت: واکسنی که در رازی ساخته میشود، اولین فرم واکسنی است که به اینگونه در جهان دارد ساخته میشود که مجموعهای از دوز استنشاقی بهعنوان دوز یادآور و فرمنوترکیب است که میتواند سیستم ایمنی را تحریک کند. این واکسن بسیار کم عارضه است و این قابلیت را دارد که در صورت جهش، این دوز را باز طراحی کنیم و باتوجه به فرمهای جهش یافته از آن استفاده کنیم. همچنین عارضه بسیار کمی دارد و با دوز استنشاقی میتواند کمک کند تا فرد بهطور کلی قابلیت ناقل بودن ویروس را از دست بدهد که کار بسیار بزرگی است.
نهضت واکسنسازی در کشور
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری هم دیروز در مراسم رونمایی از کارآزمایی بالینی واکسن سرمسازی رازی با بیان اینکه در مقاطعی به واکسنسازی اهمیت ندادیم، گفت: اما اکنون نهضتی را در شرکتهای خصوصی و موسسات پژوهشی داریم و اکنون چندین واکسن در حوزه کرونا در حال توسعه است. آقای سورنا ستاری با اشاره به سابقه موسسه رازی نیز اظهار داشت: موسسه رازی تاریخ پژوهش کشور است و قدیمیترین موسسه پژوهشی کشور محسوب میشود. شاید قدیمیترین مرکز پژوهشی در منطقه هم باشد. وی افزود: فکر میکنم که اکنون اتفاق بینظیری در حال رخ دادن است. امروز رازی در جایگاه درست خود قرار دارد و امروز کار نشده را انجام دادهاند. باید توجه کرد که امروز نمونه واکسنی رونمایی میشود که مانند آن در دنیا از این روش تجاری نشده است یا واکسنهایی که از این روش رفتهاند، با فاصله کمی از موسسه رازی قرار دارند. ستاری ادامه داد: تولید واکسن به همه روشهای دنیا در کشور در حال توسعه است. این قابلیت کشور ماست و ما بزرگترین شرکتهای منطقه را در بیوتکنولوژی داریم. وزارت بهداشت هم به این صنعت کمک کرده است. وی با بیان اینکه خروج فارغالتحصیلان داروسازی از کشور، به ندرت اتفاق میافتد، گفت: ما شرکتهای گردن کلفتی داریم و شرکتها میتوانند داروها و دستگاههایی را بسازند تا در حوزه واکسن با این سرعت کار کنیم. البته در مقاطعی به واکسنسازی اهمیت ندادیم، اما اکنون نهضتی را در شرکتهای خصوصی و موسسات پژوهشی داریم و اکنون چندین واکسن در حوزه کرونا در حال توسعه است. اینها جز با حمایت وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو اتفاق نیفتاده است.