غربگرایان، نگران از تاثیر سفر راهبردی قالیباف به روسیه
با وجود آنکه شخص قالیباف و پیش و بیش از او، کارشناسان و تحلیلگران، سفر به روسیه را راهبردی و به نفع کلان کشور ارزیابی کردهاند، اصلاحطلبان به عنوان نیروهای حامی دولت اعتدال، سعی داشتهاند تا با بزرگنمایی لغو دیدار با رییسجمهوری روسیه، این سفر را یک شکست بزرگ برای ایران جلوه بدهند. دلیل این بزرگنمایی آن بود که اصلاحطلبان از مدتها پیش، از ماجرای انتقال پیام مهم رهبر انقلاب توسط قالیباف به دولت روسیه، احساس نگرانی کرده بودند چون اولا این رویداد را نشاندهنده جایگاه مهم رییس مجلس در تغییرات آینده کشور ارزیابی میکردند و ثانیا، پروژه نرمالیزاسیون خود در ارتباط با دولصنعتی غرب را رو به یغما و زوال میدیدند. بنا بر همین ترس نیز اولا به گمانهزنیهای پرت و بیربط درباره محتوای پیام رهبر انقلاب دست زدند و پس از شکست در این عرصه، کوشیدند مانع انجام سفر شوند.
سعید احدیان، مشاور رییس مجلس با اشاره به شکست پروژه غربگرایان در ارتباطگیری با آمریکا و خشم آنها از سفر قالیباف به روسیه و تقدیم پیام مهم رهبر انقلاب به طرف روسی، در توییتی نوشت: غربپرستها وقتی دیدند بایدن به آنها محل نداده و برای انجام تعهداتش پیششرط گذاشته، نگران این هستند که در نظم آینده جهانی با تدبیر رهبر انقلاب اتحاد راهبردی بین ایران با آسیا و اوراسیا ایجاد شود.
ادامه از صفحه 4
موجسواری روی پروتکلهای کرونا
اصلاحطلبان و نیروهای محافظهکار نزدیک به آنها
در حالی لغو دیدار قالیباف با رییسجمهوری روسیه را یکطرفه و از سوی طرف روسی قلمداد میکردند و بنا بر همین جعل روایتها، این لغو دیدار را مغایر شأن ملی ایرانیان جا زدند که بنا بر اخبار موثق منتشره، این قالیباف بوده که شرایط پروتکلهای کرونایی دیدار پوتین با سران کشورها را قبول نکرده و بنا بر همین مساله، دیدار یکطرفه از سوی طرف ایرانی لغو شده است.
مهدی محمدی، تحلیلگر مسائل بینالملل و مشاور رییس مجلس درباره تلاش نیروهای غربگرا برای لغو سفر قالیباف به روسیه، پیش از نهایی شدن لغو دیدار در توییتی نوشت: دیدار با آقای پوتین به دلیل پروتکلهای کرونایی خاص کرملین، تا این لحظه نهایی نشده ولی آنچه بر آن تاکید بوده این است که پیام باید در همین زمان خاص منتقل شود بدون توجه به اینکه ملاقاتی با آقای پوتین قطعی شده یا نه، وگرنه عقبانداختن این سفر مطلقا کار دشواری نبود. محمدی با اشاره به عصبانیت نیروهای غربگرا بابت لغونشدن سفر قالیباف، تصریح کرد: طبیعی است کسانی که با همه توان پیگیری کردند
تا این سفر منتفی شود یا پیامی داده نشود یا پیام را فردی به جز آقای قالیباف منتقل کند و اکنون هم ماندهاند که ماجرا چیست و چرا هر چه زدند به در بسته خوردند، عصبی و پریشان باشند؛ اما این حاشیهها به این ماموریت تاریخی لطمهای نمیزند.
از سوی دیگر، این نکته نباید مورد غفلت قرار بگیرد که بر اساس پروتکلهای مربوط به دیدارهای دیپلماتیک، دیدار چهرهها بسته به تراز و جایگاه سیاسی آنها انجام میشود؛ البته در سفرهای دیپلماتیک امکان دیدار یک چهره سیاسی با مقامی غیرهمتراز خود(پایینتر یا بالاتر) بنا بر نوع شرایط و توافق طرفین وجود دارد اما بههیچوجه، این امر قاعده نیست. بر همین اساس نیز قالیباف رییس مجلس ایران که به دعوت رسمی همتراز خود یعنی رییس مجلس دومای روسیه به این کشور سفر کرده، دیدارش با مقامی غیرهمتراز خود مثل رییسجمهوری روسیه، علیالقاعده بدون توجیه است. علاوه بر این قاعده دیپلماتیک، وجود پروتکلهای بهداشتی سفت و سخت برای دیدار با پوتین هم مزید بر علت شد تا دیدار قالیباف با رییسجمهوری روسیه، از اساس
ممتنع شود.
مضاف بر اینکه علاوه بر پروتکلهای بهداشتی مربوط به شیوع کرونا، کاخ کرملین پروتکلهای تشریفاتی زیادی نیز برای دیدار مقامات همه کشورهای جهان با پوتین وضع کرده و همین مساله، دیدار با رییسجمهوری روسیه را مشکل كردهاست؛ چه آنکه در سفر سال گذشته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به روسیه، پوتین به او وقت ملاقات نداد و رایزنی این دو، در حد گفتوگوی تلفنی باقیماند. ظریف حتی پیشتر به طور جدی قصد سفر به کره شمالی را داشت اما به دلیل ندادن وقت ملاقات از سوی رهبر این کشور، قید آن سفر را زد.
از طرف دیگر، آنچه مهم به نظر میرسد این است که دیدار با شخص پوتین اصلا دغدغه سفر قالیباف و هیات همراه او نبود بلکه ملاقات با مقامات سیاسی، امنیتی و اقتصادی روسیه و رایزنی درباره چگونگی توسعه روابط دو کشور و پیش از همه اینها انتقال پیام مهم رهبر انقلاب به دولت روسیه، در صدر اولویتها قرار داشت.
منافع ملی؛ بازیچه دست اصلاحطلبان
آنچه در ماجرای حمله سازمانیافته اصلاحطلبان علیه سفر قالیباف به روسیه رخ داد، بار دیگر گویای این مساله بغرنج و اثباتشده در عرصه داخلی ایران بود که جریان اصلاحات و نیروهای اعتدالگرا و محافظهکار همسو با ایشان، برخلاف دعاوی دهانپرکن و پرطمطراق خویش مبنی بر اولویتدادن به منافع ملی، از قضا به تنها چیزی که اهمیت نمیدهند و به آن فکر نمیکنند، منافع ملی است. همگان میدانند که سفر رییس مجلس به روسیه برای توسعه همکاریهای دوجانبه، بالقوه و بالفعل میتواند چه برکات و ثمرات بزرگ و سترگی برای جامعه ایران به همراه داشته باشد و ایران را از وضعیت گروگانگیری غرب و ثمره «تقریبا هیچِ» دیپلماسی لبخند، رهایی بدهد. سفر تاریخی قالیباف به روسیه و انتقال پیام مهم رهبر انقلاب به سران مسکو، در واقع تلاش برای ایجاد زمین بازی مستقل از خوشامد یا بدآمد غرب با هدف تامین حداکثری منافع ملی است. این تعیین زمین بازی مستقل از قواعد غرب، در شرایط کنونی ارسالکننده پیام معناداری به سران کاخ سفید خواهد بود.
تغییر فاز سیاست خارجی ایران، بدون شک پیامدهای بدی روی سیاستورزی اصلاحطلبان و نیروهای نزدیک به دولت که همه امید و هستی خود را به پای استمداد غرب گذاشتهاند، میگذارد. غربگرایان در ماجرای سند راهبردی 25 ساله ایران و چین نیز که ابتدای سال جاری به صدر اخبار راه یافت، به آه و ناله افتادند و برای مخدوش نشدن وجهه سیاسی خود در برابر اروپا و آمریکا به پروپاگاندا و تبلیغات دروغ علیه چین و این سند دست زدند. چین ستیزی و روسیههراسیای که در نوع خود واهمه آرمانخواهی واقعگریز را به تصویر میکشد، صدمات شدیدی به منافع ملی ایران وارد میکند و باعث میشود تا سیاستهای راهبردی کشورمان، در تودرتوی بازیهای سیاسی اصلاحطلبان گیر کند و کمحاصل بماند.
بازی جدید اصلاحطلبان در شرایطی است که ثمره عادیسازی روابط با غرب، کمترین دستاورد را طی این سالها برای جامعه و معیشت مردم داشت و این شکست بزرگ میتواند روی وضعیت سیاسی محور اصلاحات-اعتدال در انتخابات 1400 اثر بدی بگذارد و زمینه هزیمت طولانیمدت آنها را پی آورد. برای همین هم هست که اصلاحطلبان و اعتدالگرایان اینچنین از سفر قالیباف به روسیه به هراس افتادهاند و نمیخواهند که رییس مجلس زمینه ساز تغییرات کلان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران شود.
بی اعتنایی جو بایدن نسبت به شروط تهران مبنی بر بازگشت جمهوری اسلامی ایران به تعهدات برجام در ازای الغای تحریمها توسط واشنگتن نیز باعث شده تا هراس اصلاحطلبان، فزونی بگیرد. اصلاحطلبان که حساب ویژهای روی پیروزی بایدن باز کرده بودند و تصور میکردند با ظفرمندی دموکراتها در مقابل ترامپ و جمهوریخواهان، خواهند توانست در خرداد 1400، زمینه را برای نامزدی چهرهای با پیشینه یا گفتمان سیاسی متمایل به دیپلماسی با غرب فراهم کنند، اکنون که میبینند شروط آمریکا برای بازگشت به برجام و الغای تحریمها بسیار پیچیده و نیازمند گذر زمان است، به شدت ناامید شدهاند؛ این درحالی است که سفر قالیباف به روسیه علاوه بر معادلات اصلاحطلبان، دربردارنده پیامی مهم برای جبهه غرب خواهد بود.
رشتههایی که پنبه میشوند
بایدن و هسته سخت کاخسفید باید بفهمند و بدانند که سیاست استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی که بحق، لغو یکباره تحریمها و راستیآزمایی بابت صحت آثار لغو تحریمها را مطالبه میکند، انتظار صرف و دستو پا بسته برای ابراز الطافِ آکنده به غرض غربیها نیست و در عوض میکوشد تا روابط راهبردی و بلندمدت خود با کشورهایی نظیر روسیه و چین را استمرار و استحکام بخشد و کشور را از فاز تکفازی که دولت تدبیر هشت سال است بر کشور تحمیل کرده، خارج کند. سفر قالیباف مقدمهای باشکوه برای این تغیییر ریل است. همان مقدمهای که غربگرایان وطنی، از خواندن و دیدن آن هراس دارند. سفر قالیباف به روسیه، به یقین تمام پنبههای تجدیدنظرطلبان برای باقی نگهداشتن ایران در ریل غربگرایی را پنبه
خواهد کرد. دراینمیان اصلاحطلبان که مخالفانشان را متهم به خالی کردن سربازان نظام در مذاکره میکردند اکنون خود به سرباز و معتمد نظام در یک سفر خارجی همهجانبه حمله میکنند.
سفر تاریخی قالیباف به روسیه و انتقال پیام مهم رهبر انقلاب به سران مسکو، در واقع تلاش برای ایجاد زمین بازی مستقل از خوشامد یا بدآمد غرب با هدف تامین حداکثری منافع ملی است. این تعیین زمین بازی مستقل از قواعد غرب، در شرایط کنونی ارسالکننده پیام معناداری به سران کاخ سفید خواهد بود
غربگرایان در ماجرای سند راهبردی 25 ساله ایران و چین نیز که ابتدای سال جاری به صدر اخبار راه یافت، به آه و ناله افتادند و برای مخدوش نشدن وجهه سیاسی خود در برابر اروپا و آمریکا به پروپاگاندا و تبلیغات دروغ علیه چین و این سند دست زدند