تشکر واعظی از نمایندگان برای رد کلیات بودجه!
پس از رد کلیات بودجه در مجلس محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهوری با ابراز خوشحالی از رأی منفی نمایندگان به بودجه، از اقدام مجلس در رد کلیات لایحه بودجه۱۴۰۰ تشکر کرد چراکه به گفته وی کمیسیون تلفیق شاکله لایحه بودجه را به هم زده بود! وی مجددا با دفاع از لایحه بودجه گفت که «بودجه یک کار کارشناسی است که باید متخصصان بنشینند و بررسی کنند و هیچ احتیاجی نیست قبل از تصمیمگیری آنقدر تهمت بزنند. اینکه باعث فروپاشی شده حرف بسیار نامناسبی است.»
موضوع نامه جهانگیری به رهبری چه بود؟
اما علاوه بر رییس دفتر رییسجمهوری، اسحاق جهانگیری، معاون اول هم پس از رد شدن کلیات لایحه بودجه از نامه به رهبرانقلاب پیرامون بودجه سال آتی خبرداد. او عنوان کرد که «من 6بهمن ساعت 10:30صبح در مورد بودجه نامهای به حضرتآقا (رهبر معظم انقلاب) نوشتم و دو ساعت بعد از دفتر ایشان با ما تماس گرفتند که نامه آمده است و حضرت آقا پاسخ را دادند.» وی در همین رابطه بیان کرده بود که این نامه خطاب به آقای قالیباف بود برای اینکه به مسائل توجه کنند. اگر اینها بعد از آن نامه یک جلسه با دولت میگذاشتند، مسائل حل میشد. این درحالی است که نمایندگان میگویند این نامه درباره کلیات بودجه1400 نبود. همچنانکه امیرآبادی، عضو هیات رییسه مجلس در توضیح نامه جهانگیری گفت است: « اولا نامه آقای جهانگیری درباره کلیت بودجه نبود بلکه درباره حفظ ارز ترجیحی یا همان ارز ۴۲۰۰تومانی بود، ثانیا رهبر معظم انقلاب بدون آن که بر روی آنها دستوری مبنی بر موافقت با درخواست صورت گرفته، بدهند، نامهها را برای امعان نظر به مجلس ارجاع دادند. این شیوه صحیحی نیست که معاون اول رییسجمهوری بخواهد با تحریف ماجرا از نام رهبر انقلاب برای پیشبرد اهداف خود سوءاستفاده کند.این درست نیست که دوستان مجری قانون برای به کرسی نشاندن تصمیمات رانتآلود، اقتصاد کشور و معیشت روزمره مردم را گروگان بگیرند و برای تاثیرگذاری بر تصمیمات مجلس، نقل قول خلاف واقع به رهبری نسبت دهند.» محسن زنگنه نیز در توضیح تصمیم مجلس درباره ارز 4200تومانی و نامه جهانگیری گفت: « آقای قالیباف و کمیسیون تلفیق پیشنهاداتی را ارائه داده بودند تا ارز 4200تومانی طبق همان منوالی که دولت تأکید داشت و مقام معظم رهبری نیز پینوشت فرموده بودند که نظر دولت لحاظ شود، ارائه شده بود اما مشکل کلی لایحه بودجه1400، ارز 4200تومانی نبود چراکه در مورد این مسأله هم کمیسیون تلفیق کارهایی را صورت داده بود و هم قراربود پیشنهاداتی در صحن علنی مجلس مطرح شود.» برای بررسی بیشتر علل مخالفت دولت با اصلاحیات کمیسیون تلفیق بر لایحه بودجه1400 و نامه جهانگیری به رهبرانقلاب با دو نفر از نمایندگان مجلس به گفتوگو پرداختیم.
قادری: رد کردن بودجه، نوعی اعتراض به دولت بود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه ومحاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به رد شدن کلیات بودجه دولت در صحن مجلس، عنوان کرد: اعتراض مجلس نسبت به رد کلیات بودجه دولت به این دلیل بود که در کمیسیون تلفیق همه ایرادات را برطرف نکرده است و بخش عمده آن به نوعی در حقیقت رد کردن لایحه بودجه و به نوعی اعتراض به دولت هم بود.
وی با اشاره به اینکه دولت تصور کند که مجلس همراه با دولت است، اینگونه نیست، افزود: اینکه دولت این ذهنیت را داشته باشد که مجلس در بودجه با او همراه شده اشتباه است و بخش عمده این آراء در اعتراض به نحوه برخورد دولت بود. اینکه دولت بخواهد رد شدن بودجه پراشکال را متوجه کمیسیون تلفیق کند، موضوعیت ندارد و این امر نباید موجب خرسندی دولت شود. بهتر است دولت بداند که اگر بودجه را اصلاح نکند بار دیگر مجلس آن را برطرف و یا رد میکند. اینکه دولت اشکالات قبلی را بیارد و مجلس بیتفاوت بگذرد اینگونه نیست. این عضو کمیسیون بودجه، ادامه داد: بودجه دولت وابستگی به نفت دارد، درآمدها غیر واقعی است و هزینههای جانبی آن رشد دارد. در بودجه کنونی دولت صرف هزینههای عمرانی پایین است و افزایشها با توازن موجود دیده نمیشود. بخشی از مطالبات بعضی از گروهها و قشرها نادیدهگرفته شده است. نماینده مردم شیراز تصریح کرد: رفع همه ایرادات و اشکالات در صحن برای نمایندگان کاملا روشن بود که این بودجه واقعی نیست و عادلانه بسته نشده است و توازن در هزینههای جاری را ایجاد نکرده است و برای همه قشرهای جامعه یکسان دیده نشده است. اعتراضات فرهنگیان، کادر درمان و بهداشت و ... ایرادات عمده بود که دولت باید آنها را برطرف کند. این نماینده مجلس درخصوص نامه جهانگیری به رهبر انقلاب، گفت: نامه آقای جهانگیری به رهبری بیشتر نسبت به ارز 4200تومانی و نگرانی در این باره است و اعلام شده که مجلس به نوعی این را مد نظر قرار دهد . کمیسیون تلفیق برای ارز هم برنامه دارد و برای کالاهای اساسی و نهادههای دامی به شکل یارانه برنامهای ارائه کرده است و همچنین نسبت به گروههای آسیبپذیر جامعه پیشنهاداتی عنوان شده است که بهتر است دولت آن را لحاظ و اصلاح کند.
جواد نیکبین: حذف ارز 4200تومانی علت مخالفت دولت با بودجه اصلاحی مجلس بود
حجتالاسلام «جواد نیکبین»عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه مجلس، در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با اشاره به رد بودجه درصحن مجلس عنوان کرد: دربند 182آییننامه داخلی مجلس آمده است چنانچه مجلس کلیات بودجه را تأیید نکرده یا رد شد، باید این لایحه مجداد بازنگری شود و قسمت آییننامه آن را بررسی کند، که قرار است این موضوع براساس آییننامه داخلی یکشنبه بررسی شود .
وی افزود: شاید یک ماهونیم پیش و در کمیسیون تلفیق نسبت به لایحه رأی منفی دادم اما در رأیگیری اخیر رأی من مثبت بود، علتش این بود که کلیات را در کمیسیون تلفیق تغییر داده بودیم. دولت روز سهشنبه به صحن علنی مجلس آمد تا کلیات بودجه رأی نیاورد. دولت طوری صحبت کرد و موضوع را مدیریت کرد تا این لایحه رأی نیاورد و نمایندگان آن را رد کنند تا دولت در بودجه ارائه شده خودش آزاد باشد؛ چراکه اگر کلیات تأیید میشد جزئیات هم تأیید میشد و دولت مجبور بود مصوبات را اجرایی کند .
این نماینده در مجلس یازدهم، ادامه داد: دولت بهدنبال این بود که کلیات رأی نیاورد چون اگر تأیید میشد دولت موظف به اجرا بود و چون بارها علیه کمیسیون تلفیق بودجه موضع گرفته بود نمیتوانست این مصوبات را اجرا کند و بهدنبال این بود که کلیات را رد کند و به خواستهاش رسید.
نیکبین تاکید کرد: چون مجلس ارز 4200تومانی را برای بودجه سال آتی حذف کرده بود دولت تلاش کرد تا مجلس را به سمتی ببرد تا نمایندگان را تهییج کند و کلیات در صحن رد شود و متاسفانه دراین کار موفق هم شد . اگر دولت بودجه را اصلاح کند مجلس شورای اسلامی دوباره کلیات را تأیید میکند و ضمن تغییر دیگر جزییات، آن را به شورای نگهبان ارائه میدهد. انشاءالله پس از تأیید شورای نگهبان، دولت موظف به اجرای آن میشود.