مابهالتفاوت ارز باید به جیب مردم برود
اما علت مخالفت دولت با تصمیم مجلس به این دلیل است که مجلس قصد دارد منابع آزادشده از حذف ارز چهار هزار و 200 تومانی را به صورت یارانه مستقیم به خانوارها بدهد؛ چنانکه رییس مجلس روز گذشته در این زمینه گفت: مابهالتفاوت ارز بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است که باید به جیب مردم رفته و مشکلات آنها را حل کند و مجلس حتما این کار را انجام میدهد. قالیباف با طرح این سوال که با ارز چهار هزار و 200 تومانی قرار بود قیمتها ارزان شود اما چرا همچنان با بالارفتن نرخ ارز، قیمتها هم افزایش مییابد، تاکید کرد: با بالا رفتن نرخ ارز، اقلام اساسی همچون تخممرغ و کالاهای دیگر قیمت دوچندانی پیدا میکنند. رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر به اعداد و ارقام نگاهی بیندازیم، چند ده میلیارد دلار رفته است و میخواهم بگویم تا مهر 1400 به طور دقیق با همین شرایط سخت ارزی، 4.2 میلیارد دلار به نهادههای دامی اختصاص یافته است؛ پس مرغ باید با احتساب سالن اجارهای مرغداری، دارو، واکسن و همه این مسائل، کیلویی حدود 10 هزار تومان یعنی باید یکونیم دلار باشد، اما مرغ را در حال حاضر کیلویی 25 هزار تومان به مردم میدهید؛ این سوال وجود دارد که مابهالتفاوت این ارز کجا رفته است؟
۲۸ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی در امارات فروخته شد
محسن دهنوی، عضو هیاترییسه مجلس نیز با اشاره به مخالفت مجلس با ادامه پرداخت ارز چهار هزار و 200 تومانی در بودجه سال آینده، تصریح کرد: در سال ۹۷ دلار جهانگیری اختراع شد. از آن زمان تا امروز بیش از ۵۸ میلیارد دلار ارز جهانگیری توزیع شد که بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رانت در پی داشت. با توزیع این دلار، طبقهای جدید به نام جهانگیری شکل گرفت و آنها صاحب ثروتهای بادآورده شدند. ما در مجلس میگوییم این رانت باید متوقف شود. دهنوی با بیان اینکه عدهای دلار چهار هزار و 200 تومانی را گرفتند و بدون واردات، آن را در بازار آزاد فروختند، افزود: یکی از نتایج این اقدامات، برهمخوردن بازار ارز بود. در گزارشی اعلام شد که ۲۸ میلیون دلار ارز چهار هزار و 200 تومانی در امارات فروخته شده است.
عضو هیاترییسه مجلس بیان کرد: در یکی از مواردی که پیگیری شد، متوجه شدیم با نام کسی، دلار دولتی دریافت شده بود كه درواقع به اسم او کارت بازرگانی دریافت شده بود. بحث ما جلوگیری از توزیع رانت سنگینی است که پول مردم است. دهنوی با بیان اینکه اهداف اختصاص ارز دولتی محقق نشد، گفت: با وجود اختصاص ارز چهار هزار و 200 تومانی، قیمت مرغ با دلار ۱۶ هزار تومانی به دست مردم میرسد.
وی با اشاره به عصبانیتها از انجام اصلاحات بودجه، اظهار كرد: حالا که میخواهیم این رانت را حذف کنیم، صدا از جایی که انتظار نداریم درمیآید. این نماینده مجلس تاکید کرد: برای اصلاح این روند مجلس برنامههایی در نظر دارد و نمیگذاریم طبقه جهانگیری با ارز رانتی ارتزاق کند. برای جبران اثرات حذف ارز چهار هزار و 200 تومانی، ۱۰۶ هزار میلیارد تومان مابهالتفاوت قیمت ارز در نظر گرفته میشود. برای اطلاع از سازوکار مجلس برای حذف ارز ترجیحی و اعطای یارانه مستقیم به مردم با خدابخشی، نایبرییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفتوگو کردیم.
دوبرابرشدن یارانه 45 هزارتومانی با حذف ارز ترجیحی
«محمد خدابخشی» نایبرییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با بیان اینکه برنامههای مجلس به سمت تقویت بودجه کالاهای اساسی و نهادهای دامی است، اظهار كرد: از هشت میلیارد دلار اعتبار کالاهای اساسی، دوونیم میلیارد دلار آن برای دارو و پنجونیم میلیارد دلار آن به سمت کالاهای اساسی و نهادههای دام میرود؛ یعنی اگر بخواهیم این هزینهها را بین ارز چهار هزار و 200 تومانی و 17 هزار تومانی محاسبه کنیم، میبینیم که 73 هزار میلیارد تومان مابهالتفاوت آن میشود. این نماینده مجلس تصریح کرد: نظر قالب در کمیسیون تلفیق و بودجه مجلس این است كه کسانی که یارانه 45 هزار تومانی میگرفتند، یارانه آنها را دوبرابر کنیم و 10 هزار میلیارد تومان هم به کمیته امداد اختصاص دهیم. از این بین 20 هزار میلیارد هم داشته باشیم برای جاهایی که مصارفش تعریف نشده است و دولت هر جا که نیاز داشت در آنجا مصرف کند. چنین جمعبندیای در کمیسیون تلفیق بودجه برای یارانهها، کالاهای اساسی و بهبود وضعیت اقتصادی در حال بررسی است. نایبرییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد: نظر بر این است که یارانه مستقیم به دست مردم برسد یا مابهازای آن، همانند کالاهای اساسی؛ درواقع خود کالا را به دست مردم برسانند چراکه کمیسیون تلفیق و بودجه معتقد است یارانهای که در سالهای گذشته پرداخت شده، برای کالاهای اساسی به دست مصرفکننده نرسیده و بهتر است که همین یارانههای کنونی را به صورت مستقیم به دست مردم برسانیم و واسطههای رانتی این وسط سودجویی نکنند. قرار بر این است که به منظور جلوگیری از رشد قیمت کالاهای اساسی، این نوع کالاها بهصورت مستقیم به مردم برسد یا اینکه یارانه به مردم بدهیم و همه مصرفکنندگان جامعه از آن بهرهمند شوند. همچنین بابک نگاهداری، مشاور و رییس حوزه ریاست مجلس با اشاره به اینکه از سال ۹۷ تاکنون بیش از ۵۰ میلیارد دلار ارز چهار هزار و 200 تومانی داده شده است، اظهار كرد: این شیوه غلط دولت نهتنها قیمت کالاهای اساسی را کنترل نکرد و موجب ایجاد فساد و رانت شد، بلکه کسری بودجه دولت را نیز به همراه داشت. وی تصریح کرد: به عنوان مثال در سال ۹۸ به گفته رییسجمهور و معاون اول وی، حدود ۱۵ میلیارد دلار ارز چهار هزار و 200 تومانی داده شده؛ این در حالی است که درآمد ارزی دولت در سال ۹۸ حدود هشت میلیارد دلار بوده است. مشاور و رییس حوزه ریاست مجلس شورای اسلامی با بیان هفت میلیارد دلار باقیمانده از طریق استقراض از بانک مرکزی و خرید دلار نیمایی تامین شده است، اظهار کرد: به عبارت دیگر در سال ۹۸ دولت به واسطه استقراض از بانک مرکزی به منظور تامین دلار چهار هزار و 200 تومانی، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان به پایه پولی کشور افزوده که این اشتباه بزرگ، تبعات تورمی شدید خود را در سال ۹۹ به وضوح نشان داده است. نگاهداری بیان کرد: بنابراین مجلس عزم جدی به منظور اصلاح این فرایند و روش غلط دارد و راهکار جایگزین آن است که مابهالتفاوت ارز ترجیحی با ارز نیمایی یا بازار آزاد به جای اینکه در اختیار واردکنندگان قرار گیرد و موجبات رانت و فساد را مهیا كند، به مردم و بالاخص اقشار آسیبپذیر و نیازمند حمایت
داده شود.