تحریمهای ظالمانه یا بیارادگی طرف کرهای؟
همان روز نشست عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی با هیات کرهجنوبی به ریاست معاون وزیر خارجه این کشور برای برنامهریزی بهمنظور آزادسازی منابع بلوکهشده ایران در کشور کرهجنوبی برگزار شد. همتی در حاشیه دیدارش با هیات کرهای، تصریح کرد: در جلسهای که امروز با قائممقام وزیر خارجه کرهجنوبی داشتیم، به کرهایها گوشزد و تاکید کردم که منابع بلوکهشده ایران در کره متعلق به ملت ایران است و نباید با آن شوخی کرد. رییس کل بانک مرکزی با اشاره به کارشکنی کرهایها برای آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران، افزود: در حال حاضر یکسالونیم است که کرهایها بارها نامهنگاری و اعلام کردند که مشکل را امروز، فردا یا یک ماه دیگر حل میکنند، اما تاکنون این مشکل حل نشده است؛ هرچند من احساس میکنم که قائممقام وزارت خارجه کرهجنوبی برای حل این مشکل عزمی جدی دارد. پیش از دیدار با همتی، هیات کرهای با سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتوگو کرده بودند. برخلاف آنچه تصور میشود که کرهایها بهدلیل تحریمها و فشارهای آمریکا برای آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران اقدامی نمیکنند، عراقچی دلیل این امر را نبود عزم جدی در طرف کرهای دانست. عراقچی در حاشیه دیدارش با مقامات کرهای، تصریح کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران مسدودماندن منابع ارزی ایران در کره بیش از آنکه به دلیل تحریمهای ظالمانه آمریکا باشد، ناشی از فقدان اراده سیاسی نزد دولت کرهجنوبی بوده است. عراقچی در عین حال تاکید کرد: «حدود دوسالونیم است که بانکهای کرهای بهطور غیرقانونی منابع ارزی ایران را به دلیل آنچه ترس از تحریمهای آمریکا ذکر میشود، مسدود کردهاند. این اقدام که فقط تسلیمشدن در برابر باجخواهی آمریکاست قابلقبول نیست و طبعا توسعه روابط نیز فقط زمانی معنادار خواهد بود که این مشکل حل شود.» در این دیدار همچنین مقام کرهای تاکید کرد که فراهمآوردن دسترسی ایران به منابع ارزی خود در کره از جمله اولویتهای دولت آن کشور نیز هست و سئول مصمم است که این موضوع را تا حل نهایی آن پیگیری کند. این دیپلمات کرهای همچنین روز دوشنبه با حضور در محل وزارت امور خارجه با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار باز موضوع دارایی ارزی بلوکهشده ایران مطرح شد و ظریف بزرگترین مانع توسعه روابط دو کشور در شرایط فعلى را محدودیت ایجادشده براى منابع ارزى ایران نزد بانکهاى کرهاى ذکر کرد. سید کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی نیز از دیگر مقامات ایرانی بود که این هیأت را به حضور پذیرفت و در این دیدار با بیان اینکه هفت میلیارد دلار داراییهای ایران در بانکهای کرهای گروگان گرفته شدهاند و ما حتی برای خرید دارو نمیتوانیم از حسابهای خود برداشت کنیم، گفت: در سالهای اخیر شرکتهای کرهای فرصتهای خوبی را در ایران از دست دادهاند.
بهانه کافیست، منتظر 20 ژانویه نباشید
اینکه پس از مدتها رایزنیهای دیپلماتیک، کرهای حاضر شدند برای تعیین تکلیف پولهای بلوکهشده ایران، راهی کشورمان شوند و قول مساعدت و همکاری در این زمینه بدهند، بار دیگر نشان داد که برای حقخواهی در معادلات بینالمللی باید اقتدار را چاشنی کرد وگرنه هیچ کشوری حاضر نیست با حضور قلدری مانند آمریکا، قدم از قدم بردارد. از سوی دیگر، حضور هیات کرهای در ایران نشان از این دارد که آنها نیز مانند سایر کشورها فهمیدهاند دیگر دوران سیاست فشار حداکثری به پایان رسیده و باید در دوران پساترامپ، به وظایف و تکالیف حقوقی خود عمل کنند و دیگر نمیتوانند برای رفتارهای منفعلانه خود، تحریمهای یکسویه واشنگتن را بهانه بیاورند. از سوی دیگر اینکه کرهایها طی مدت اخیر با وجود وعدههای مطرحشده، هنوز برای آزادسازی پولهای ایران اقدامی انجام ندادهاند كه شاید نشان از توجه آنها به مناسبات دوران ریاستجمهوری بایدن دارد چراکه نمیخواهند برای عادیسازی روابط با ایران، بیگدار به آب بزنند و بدون رای و نظر دولت آینده آمریکا، قدمی از قدم بردارند. این نکتهای بود که خطیبزاده نیز در نشست اخیر خود به آن اشاره کرد. او خطاب به کرهایها گفت: آنها باید این پولها را هرچه زودتر در اختیار ایران قرار دهند. ما به آنها میگوییم که در انتظار ۲۰ ژانویه(روز تحلیف بایدن) ننشینند چراکه بعد از ۲۰ ژانویه اقدامات کشورها جور دیگری ارزیابی
میشوند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و کره در گفت وگو با «صبح نو» :
خبرهای خوبی از نحوه مذاکرات شنیده می شود
«پویا فیروزی» رئیس اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی در گفت وگو با روزنامه صبح نو، با اشاره به مذاکرات ایران و کره که در تهران در حال برگزاری است، عنوان کرد: ما پیش از این پیشنهادات خودمان را برای پول های بلوکه شده کشورمان در کره جنوبی به طرف سئول مطرح کردیم که غذا و دارو نباید جزو تحریم ها به شمار آید و محدودیتی برای این نوع کالاها و پول کشورمان در این باره ایجاد نکند.
فیروزی افزود: پیشنهاد دادیم تا کالاهای غیر تحریمی به جای پول از سوی کشورمان دریافت شود و بتوانیم دارو و مواد غذایی وارد کنیم. اما با موافقتی در این باره از سوی کره دست نیافتیم.
وی با اشاره به اینکه بیش از 9 میلیارد دلار بدهی کره به کشورمان است، ادامه داد: ما به عنوان بخش خصوصی درمذاکراتی که بین کره و ایران در حالی برگزاری است حضور نداریم واین بخش دولتی است که این مذاکرات را پیش می برد. در حال حاضر خبرهای خوبی از نحوه مذاکرات شنیده می شود. آنگونه که شنیده می شود سیاست هایی هم اتخاذ شده است که به زودی از سوی دولتمردان و بانک مرکزی عنوان میشود. امیدوارم پیشنهاداتی که برای خرید دارو عنوان کردیم به نتیجه ای برسد.