«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست هفتگی با حضور خبرنگاران ضمن تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی به سؤالات آنها پاسخ داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی پیشاپیش شهادت حضرت زهرا ؟س؟ را تسلیت گفت و با اشاره به نزدیکشدن به ایامالله دههفجر و گرامیداشت آن، عنوان کرد: کشتی کرهای، سفر هیأت کرهای که برای بدهیهای کره و پولهای ایرانی که در بانکهای کره بلوکه شدند، مهمترین تحولات اخیر بوده است.
وی افزود: قائممقام وزیر خارجه کره که به تهران سفر کرده، امروز با آقای ظریف دیدار میکند. در دیدار این مقام کرهای با عراقچی موضوع پولهای بلوکهشده مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و مباحث فنی در مورد کشتی داشتند که پاسخهای لازم به آنها داده شده است. وی درباره سفر هیأت کرهجنوبی به تهران گفت که این سفر از قبل تنظیم شده و برای پرداختن به موضوعات فیمابین دو کشور و در رأس همه آنها پولهای بلوکهشده ایران در بانکهای کره بود و افزود: پولهای بلوکهشده ایران باید به سرعت در اختیار ایران قرار بگیرد؛ صحبتهایی شده و اینکه دولت کره به فرمول کاملا مشخصی برای پیشنهاد رسیده است، نمیتوانم با قطعیت بیان کنم و اینها در تاریخ روابط دو کشور باقی خواهد ماند.
خطیبزاده عنوان کرد: طرف کره را همچنان ترغیب میکنیم که منتظر ۲۰ ژانویه ننشیند. ۲۰ ژانویه اقدامات کشورها گونه دیگری تعریف خواهد شد.
اسیر سیاستزدگی در موضوع سانحه هواپیمای اوکراینی
نخواهیم بود
وی درباره سقوط هواپیمای اوکراینی و اظهارات دبیر شورای عالی امنیتملی اوکراین که ایران را به کتمان حقیقت و عدمشفافیت در تحقیقات پرونده متهم کرده و این اقدام را تروریستی خوانده و همچنین بیانیه صادرشده توسط پنج کشور (کانادا، افغانستان، سوئد، انگلیس و اوکراین) که خواستار توضیحات کامل ایران درباره جزئیات این سانحه شدهاند و اظهارات پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که خواستار پاسخگویی ایران به این سانحه شده که سؤال فارس بود، ضمن عرض تسلیت مجدد به خانوادههای قربانیان این سانحه، گفت: واژه، ناتوان مطلق است در بیان همدردی با خانوادهها.
خطیبزاده به تشریح اقدامات ایران در این خصوص پرداخت و بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران از باب اینکه صلاحیت انحصاری در موضوع پیگرد قضایی متهمان این واقعه داشته است، از روز اول با جدیت دادستانی نظامی تهران این موضوع را در دستورکار قرار داد و متهمان را دستگیر کرده و مراحل قضایی وفق مقررات با جدیت در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه ما یک قرارداد معاضدت قضایی با اوکراین در سال ۱۳۸۳ داریم، اظهار كرد: باوجود این، صلاحیت انحصاری در چارچوب آن گفتوگوهای خوبی در دو دور با اوکراین داشتیم که مسائل مختلف فنی و غیرفنی بحث شد. در دور دوم این مذاکرات که در تهران برگزار شد، نمایندگان و مقامات بخشهای مختلف اعم از نظامی، کشوری، حقوقی، سیاسی و سازمان هواپیمایی با طرفهای مقابل اوکراینی در فضای کاملا فنی و حرفهای تمامی مباحث را مورد بحث
قرار دادند.
اروپاییها، شریک آمریکا در نقض برجام
وی درباره بیانیه تروئیکای اروپا در خصوص غنیسازی ۲۰درصد که آن را بدون توجیه خوانده و خواستار توقف آن شده و همچنین اظهارات مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا که ایران را به باجگیری هستهای متهم کرده و گفته که ایران باید در هیچ سطحی غنیسازی نکند، گفت: ما گرفتاری بزرگی با برخی کشورهای اروپایی داریم و آن این است که برخی کشورهای اروپایی بهعنوان امضاکنندگان و مشارکتکنندگان برجام وظایف قطعی داشتند و متاسفانه نهتنها به وظایف خود عمل نکردند بلکه شریک آمریکا در نقض برجام بودند.
خطیبزاده ادامه داد: این کشورها بهتر میدانند آنچه امروز توسط ایران در خصوص کاهش تعهدات انجام میشود، وفق برجام و در چارچوب برجام و در ذیل بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است و اقدامات ایران برای حفظ برجام است. مهمتر از همه این سه کشور اروپایی بهتر میدانند آنچه در ایران رخ میدهد، نشانه یک بیماری و معضل است و نه ریشه یک معضل. آنچه ایران انجام میدهد در پاسخ به یک ریشه مشکل بزرگ است و آن نقض مکرر و تمام و کمال برجام در ابعاد رفع تحریمی توسط آمریکا و اروپاست.