براساس آخرین آمارهای وزارت صمت، مجموع مصرف کالاهای نساجی و پوشاک در کشور ۵۱۰هزار تن است که ۳۵۰هزار تن آن تولیدات داخلی است. ۹هزار و ۸۱۸واحد نساجی در کشور مستقر است، اما میزان واردات پوشاک به ایران یکونیم برابر متوسط جهانی است و با رشد واردات قاچاق پوشاک در دهه۸۰ و رسیدن آن به رقم شش میلیارد دلار، حدود نیم تا یک میلیون شغل در کشورمان از بین رفت. ۷۵درصد از کل کشفیات پوشاک قاچاق در کشور ما متعلق به چین و ۹درصد متعلق به امارات است که این کشورها در صدر کشورهای صادرکننده پوشاک با برند جعلی هستند.
هرچند در دوسال گذشته و به ظاهر از میزان قاچاق پوشاک کم شده است و در هایپرمارکتهای معتبر پوشاک داخلی به فروش میرسد، اما این تمام ماجرا نیست و به نظر میرسد پوشاک قاچاق تنها ظاهر خود را عوض کرده است.
اواخر آبانماه امسال بود که گزارشهای دریافتی از برخی مجتمعهای تجاری بزرگ در تهران، از بازگشت برخی برندهای خارجی پوشاک به بازار کشورمان
با وجود ممنوعیت فعالیت آنها حکایت داشت. حضور قدرتمندانه این برندها بهویژه در بزرگترین مرکز خرید کشور، حاکی از برنامهمحور بودنشان بود و اینکه سهمی از بازار را طلب میکنند.
آقای مجید نامی، نایب رییس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک در این باره گفته است: آمار ۱/۸میلیارد دلاری پوشاک قاچاق در سال۹۸ و نسبت به سال۹۷ که به میزان ۲/۷میلیارد دلار بود، کاهش چشمگیری را نشان میدهد. نایب رییس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: هفته گذشته و با همت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، بازرسی، برخورد و جمعآوری برندهای خارجی قاچاق پوشاک در بازار آغاز شد. وی یادآور شد: حدود دو سال پیش واردات بیش از یکهزار و ۴۰۰قلم کالا که عمده آنها مشابه داخلی داشتند، ممنوع شده و یکی از این اقلام پوشاک بود.
21هزار پرونده قاچاق پوشاک
همچنین آقای حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگویی تلویزیونی در این باره گفته است: انتظار داریم با استمرار بازرسیها در تمام استانها مبارزه با قاچاق پوشاک به کشور برای توسعه چرخه تولید پوشاک ایرانی بهطور جدی مورد توجه بازرسان سازمانهای صمت استانها قرار گیرد. دهقانینیا از طرح تشدید مبارزه با قاچاق پوشاک از هفته آینده گفت و ادامه داد: ستاد مبارزه با قاچاق تاکنون در زمینه جلوگیری و کاهش قاچاق پوشاک تلاش کرده و از هفته آینده این طرح با جدیت بیشتری دنبال و تشدید خواهد شد.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید کرد: ستاد همچنان مبارزه با قاچاق پوشاک را ادامه میدهد و در سال۹۹ بیش از ۲۱هزار پرونده قاچاق پوشاک به مراجع قضایی ارسال شده است.
سالهای گذشته عمده واردات پوشاک قاچاق از ترکیه، چین و بنگلادش انجام شده بود، این در حالی است که امسال بهدلیل ممنوعیت واردات، همچنین
حضور نداشتن برندهای خارجی، شرایط برای برندهای داخلی، فراهم است. البته این روزها بازار پوشاک رونقی شبیه پارسال در ابتدای فصل زمستان را تجربه نمیکند، زیرا با توجه به شیوع کرونا حجم تقاضا در بازار کاهش دارد. با این حال هنوز مشخص نیست که برندهای داخلی میتوانند به جایگزینی واقعی و همیشگی برای تولیدات خارجی تبدیل شوند. اما آنچه مسلم است این است که تا زمانی که پوشاک تولید داخل نتواند هم در کیفیت و هم در قیمت، تا حد قابل قبولی با اجناس خارجی رقابت کند، و سرمایهگذاریهای سنگین و قابل توجه در این صنعت صورت نپذیرد، نمیتوان انتظار داشت که صنعت پوشاک ایران، یک صنعت قادر به رقابت در عرصه منطقهای و جهانی شود.