این دو تجربه موفق ، از آن منظر مهم به نظر میرسند که اصولگرایان پس از مدتها، از نهاد سنتی شیخوخیت به نهاد اجماعساز با حضور جمع قابل توجهی از بدنه نیروهای اجتماعی اصولگرا گذار کردند. پیشتر اینگونه بود که اصولگرایان با تسمک به حکمیت چهرههای ذینفوذ، نظر این مراجع را بهعنوان فصلالخطاب کنش سیاسی خود قرار میدادند میگفتند. این نوع سیاستورزی چندین ایراد داشت؛ اول اینکه در برخی موارد ممکن بود میان آن چهرهها یا نهادهای ذیصلاح ، اختلاف پیش آید و همین اختلاف، روند کلی ائتلاف و وحدت را با علامت سؤال مواجه کند و دوم اینکه شیخوخیت، صلاحیت جمع زیادی از نیروهای هوادار اصولگرایی را نادیده میگرفت و باعث میشد تا روند ائتلاف از بالا به پایین و بدون در نظر گرفتن واقعیتهای زمانی، پیش برود. شیخوخیت از سویی ایراد دیگری نیز داشت و آن این بود که برخی رجال سیاسی زیر بار نظر آن مرجع با سابقه نمیرفتند و بدون توجه به مقتضیات، دل به دریای انتخابات میزدند؛ مسالهای که برای نمونه در انتخابات92 شاهدش بودیم.
ضعفها و موانع کارکرد نهاد شیخوخیت باعث شدند تا اصولگرایان از شکل سنتی سیاستورزی پیشین خود دست شویند و نهاد بدیل با مشارکت واقعی بدنه اجتماعی نیروهای انقلابی را جایگزین آن کنند؛ امری که چنانچه عرضه شد، در دو انتخابات96 و 98 مدنظر قرار گرفت. گذار از شیخوخیت به سوی مطاعقرار دادن خرد جمعی، چند امتیاز بزرگ دارد که مهمترین آن، در نظر گرفتن همه سلایق اصولگرایی است که موجب میشود تا نتیجه ائتلاف با وجود برخی نواقص احتمالی در جزئیات، برای قاطبه طیفها قابل قبول گردد.
در گفتوگو با پرویز سروری، فعال اصولگرایی به سازوکار وحدت اصولگرایان برای انتخابات ریاست جمهوری1400 پرداختیم. او باور دارد که روند ائتلاف اساسا امری زمان بر است. سروری این صحبت را از آن جهت مطرح کرد که طی روزهای گذشته رسانههای اصلاحطلب، تشکیل شورای وحدت از سوی جامعه روحانیت مبارز را دلیلی بر مخدوششدن کل فرایند وحدت اصولگرایان ارزیابی کردند و مدعی شدند که طیف سنتی در حال تقابلجویی با بقیه است. با این حال، سروری اظهار امیدواری کرد که دو شورای ائتلاف و شورای وحدت برای انتخابات به یک کلام و ایده دست یابند. در ادامه مشروح این گفتوگو را از نظر خواهید گذراند.
سروری: سازوکار ائتلاف برای انتخابات1400 در مقایسه با جمنا بسیار پیشرفتهتر خواهد بود
پرویز سروری، عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گفتوگو با خبرنگار «صبحنو»، با اشاره به گفتوگوهای فیمابین نیروهای اصولگرایی برای رسیدن به ائتلاف و وحدت در انتخابات1400، اظهار داشت: ائتلاف موضوعی است که باید اقناعسازی در آن صورت بگیرد و رسیدن به وحدت در دورههای گذشته هم اینطور نبوده که تمامی گروهها و طیفهای مختلف درون گروهی نیروهای انقلابی، همان اول کار به وحدت برسند. وی در اینباره افزود: در انتخابات مجلس یازدهم نیز دوستان ما در جامعه روحانیت، در آن اواخر، به شورای ائتلاف ملحق شدند و برای لیست مشترک به جمعبندی رسیدیم؛ الان هم همان وضعیت برقرار است. سروری گفت: ما فقط با جامعه روحانیت گفتوگو و رایزنی نداریم بلکه با دوستان دیگری نیز در کنار اقداماتی که برای توسعه کار انجام میدهیم ، بهطور فعال در گفتوگو هستیم و رفته و رفته با یکدیگر، به جمعبندی خواهیم رسید.
عضو پیشین شورای شهر تهران با بیان اینکه برخی اختلاف سلیقهها و بحثها در فرایند ائتلاف طبیعی است، گفت: زمانی یک حزب در عرصه سیاسی ظهور میکند و طبیعتا روند کارش مشخص است اما وقتی شما میخواهید طیفهای مختلف را کنار هم قرار بدهید، نیازمند زمان و منطقی هستید که بتوانید اقناع و اجماع صورت بگیرد.
سروری با اشاره به اقدامات شورای ائتلاف پیش از عید، گفت: طبیعی است که جریان شورای ائتلاف مسیر خودش را بهطور قاطع ادامه خواهد داد چون فرصت زیادی تا انتخابات باقی نمانده است و امکان توقف نداریم. قطار شورای ائتلاف بهطور طبیعی حرکت خود را شروع کرده و ادامه خواهد داد.
وی در این باره تاکید کرد: تقریبا 900مجمع را باید تا پایان سال جاری برگزار کنیم و شورای ائتلاف را از شهرستانها تا سطح استانها و کنگره ملی ادامه دهیم. از سوی دیگر باید نظام مسائل شهرستانها و شهرها را استخراج کنیم و مبتنی بر آنها، آرایش انتخاباتی بگیریم.
فعال سیاسی اصولگرا در ادامه افزود: کارهای زیادی در حوزه شبکهسازی از جمله در شبکههای اجتماعی و گفتمان و رسانه و موضوعات دیگر وجود دارد که باید با قدرت، سرعت و دقت پیش ببریم تا بتوانیم ظرفیت مبارکی که در انتخابات گذشته، توانست مجلسی انقلابی بهوجود بیاورد را بتوانیم در انتخابات آینده ادامه دهیم.
سروری در پاسخ به این سؤال که آیا سازوکار انتخاباتی اصولگرایان شبیه سازوکار سال96 در قالب جمنا خواهد بود یا نه، اظهار داشت: سازوکار انتخاباتی1400، مدل تکامل یافته جمنا در سال96 و شورای ائتلاف در سال98 خواهد بود. ما گامهای تکاملی برمیداریم و در مرحله فعلی نیز فراگیری بیشتری در سازماندهی شکل خواهد گرفت و حتما مشارکت جامعه انقلابی در تعیین فرایند انتخاب و پیروزی، مؤثر خواهد بود. این مدل در مقایسه با مدل جمنا در بحث مشارکت نیروهای انقلابی، بسیار پیشرفتهتر خواهد بود. سروری با بیان اینکه سازوکار ائتلاف اصولگرایان برای انتخابات1400 فرایند از پایین به بالا خواهد بود، گفت: در دوره جدید، تفاوتهایی با مدل قبلی سازوکار وحدت وجود خواهد داشت که بعد از تصویب میشود بهطور دقیقتر موضوعات آن را بررسی کرد.
سروری با اشاره به نسبت میان شورای ائتلاف و شورای وحدت، گفت: دوستان ما در جامعه روحانیت، هیاتی عالی را تشکیل دادهاند و ظرفیتسازی خودشان را دارند و ما هم در شورای ائتلاف ظرفیتسازی خودمان را داریم و طبیعتا تلاشها برای یک سبدکردن این دو ظرفیت ادامه دارد و من بسیار خوشبین هستم که به جمعبندی برسیم.