محمدباقر قالیباف در این نظارت میدانی با حضور در منازل برخی اهالی محله امام زاده یحیی که از اقشار بدون درآمد و آسیبپذیر هستند، از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات مردم قرار گرفت. از جمله موضوعاتی که رییس مجلس در این نظارت میدانی در تهران پیگیری کرد، واریز یارانه ۱۲۰هزار تومانی مصوب مجلس بود که در بهرهمندی از این کمکها پاسخ این خانوادهها منفی بود.
در این بازدید میدانی خانوادههایی که در این محله زندگی میکنند و برخی از آنها حتی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی قرار دارند، به قالیباف اعلام کردند که فقط یارانه ۴۵هزار و ۵۰۰تومانی را دریافت میکنند و نه تنها یارانه ۱۲۰هزار تومانی اخیر که مصوبه مجلس است بلکه حتی یارانه معیشتی که سال گذشته و پس از افزایش قیمت بنزین بنا بود به خانوادههای ایرانی پرداخت شوند را نیز دریافت نمیکنند. از جمله زن و شوهر مسن یا زن سرپرست خانوار از کار افتاده و نیز خانوادههای دیگری که به نظر میرسد تنها ممر درآمد و زندگی آنها یارانههای پرداختی است اما به رییس مجلس و نماینده مردم تهران در مجلس گفتند که دولت فقط یارانه ۴۵هزار و پانصد تومانی را برایشان واریز میکند و در این بین اقساط وام یک میلیون تومانی مربوط به شرایط کرونایی نیز از این یارانه کسر میشود.
در پایان این نظارت میدانی، قالیباف تاکید کرد که باید این مسأله بررسی شود و مشخص شود که چه تعداد از افراد مشمول و به چه دلیل دچار این مشکل هستند و مجلس شورای اسلامی این اتفاق و عدم پرداخت یارانه ۱۲۰هزار تومانی به مردمی که این مصوبه برای بهرهمندی آنها تصویب شده است را پیگیری خواهد کرد.رییس مجلس در پایان تصریح کرد: دلیل اینکه همیشه تاکید میشود باید امور را از نزدیک و تا آخرین مرحله پیگیری کرد همین است تا اشکالات کار مشخص شود بنابراین هیچگاه نمیشود به گزارشهای ارسالی بسنده کرد.
طرح کمک معشیتی مجلس چه بود؟
یارانه کالای اساسی یکی از طرحهای کمکمعیشتی مجلس برای مردم بود که با مخالفت دولت مواجه شد. مجلس بر آن بود تا در شرایط کنونی و گرانی اجناس، کالاهای اساسی و تورم، اقدامی را انجام دهد که براساس آن مشکل اقشار مختلف جامعه در تأمین کالاهای اساسی را برطرف کند؛ به همین منظور طرحی را در دستورکار خود قرار داد که براساس آن طرح باید به ۶۰میلیون نفر کالابرگ پرداخت میشد؛ طرحی که رأی ۲۱۳نفر از نمایندگان مجلس را داشت. براساس این طرح، به ۲۰میلیون نفر از ابتدای مهر امسال، هرماه به هر نفر ۱۲۰هزار تومان کارت اعتباری تعلق میگرفت که از طریق آن فقط بتوانند کالاهای اساسی دریافت کنند و این مبالغ، جدای از یارانه ماهانه و کارت بنزین و دیگر طرحهای حمایتی مانند اختصاص ارز
4هزار و۲۰۰تومانی به کالاهای اساسی بود.
دولت گفته بود منابعی برای پرداخت این یارانه به مردم ندارد. رییس سازمان برنامهوبوجه نیز گفته بود مردم خواهان رفع تحریمها هستند و نه اعانه و یارانه. اما علیرغم این مخالفتها، رییسجمهوری از طرح معیشتی دولت خبر داد که تا پایان سال طبق این طرح از آذر تا اسفند هر خانواده به ازای هر نفر صد هزار تومان دریافت خواهد کرد. در این طرح یک وام یک میلیونی هم برای ۱۰میلیون خانوار پیشبینی شده است. هرچند که طرح معیشتی مجلس به تصویب شورای نگهبان رسید اما روحانی حاضر نشد این طرح را برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ کند که در نهایت این اقدام توسط رییس مجلس صورت گرفت.
طرح ناقص دولت
اما بعد از تذکر رهبرانقلاب به دولت مبنی براینکه با مذاکره داخلی مشکلات و اختلافات خود را با دیگر دستگاهها حل کند، محمدنهاوندیان، معاون اقتصادی رییسجمهور خبر از مذاکره رییسجمهوری با مجلس بر سر اجرای این طرح داد. او گفت: در این مذاکره گفتوگوهایی در زمینه طرح اخیر مجلس درباره کمک به خانوارهای نیازمند صورت گرفت. بر این اساس، تفاهم عملیاتی حاصل شد تا اصلاحی در مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا انجام دهیم. تعداد جمعیتی که این پرداخت کمکی را دریافت میکنند تا 40میلیون نفر افزایش پیدا کرد. پرداخت صد هزار تومان در هر ماه برای چهارماه خواهد بود. نهاوندیان همچنین گفت که براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی 120هزار تومان در ماه دریافت خواهند کرد که نخستین پرداخت هم روز گذشته صورت گرفت. یارانهای که گفته شد 27آذرماه اولین نوبت آن به حساب خانوارها ریخته شده است. اما کارگران روزمزد و حداقل بگیر و بازنشستگان با وجود نیازمندی، جزو مشمولان این طرح قرار داده نشدهاند. چراکه یکی از شرطهای دولت برای پرداخت این یارانه این است که هیچیک از اعضای خانوارها حقوق ماهانه دریافت نکند. شرطی که باعث شده تعدادی از افرادی که به حق نیازمند این مقدار اندک از کمک حمایتی دولت هستند محروم شدهاند. ,متأسفانه تعدادی از بیمهشدگان تأمین اجتماعی هستند که هیچکدام از حقوق و مزایای شغلی را دریافت نمیکنند و فقط با حقوق اندک روزگار میگذرانند. همچنانکه فتحالله بیات،رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور گفته است: این طرح شامل حال کارگران حداقلبگیر و بازنشستگان و مستمریبگیران نمیشود و جامعه کارگری و بازنشستگان به کلی از این چرخه حذف شدهاند. همچنین علاوه بر کارگران, بازنشستگان تأمین اجتماعی هم از لیست دولت حذف شدهاند. اما آیا صرف بیمه بودن و حقوق ثابت داشتن کافی است که دیگر فرد نیازی به کمک معیشتی و یارانه نداشته باشد؟! موضوعی که رییس مجلس را بر آن داشت تا از نزدیک و دیدار چهرهبهچهره با مردم یارانه کمک معیشتی آنان را پیگیری کند. هرچند که مجلس برای ایجاد همدلی و پرهیز از تنش و اختلاف پذیرفت که طرح کمک معیشتی دولت به جای طرح دولت اجرا شود اما گویی کارگران روزمزدی که نه تنها مزایای کاری ندارند، بلکه حقوق مستمر و دائم هم ندارند و در دوران کرونا با مشکلات متعدد دست و پا میزنند، شامل طرح دولت نمیشوند و برای آنها اقدامی نشدهاست. این بار هم دولت بدون توجه به اینکه مشمولان واقعی را شناسایی کند، بهدنبال اجرای طرحی است که خلأهای بسیاری در شناسایی مشمولان دارد.