وزیر بهداشت در مراسم دیروز با اشاره به داوطلبان تست واکسن تاکید کرد: این انسانی که اولین تزریق واکسن کووید19 رویش انجام شد، دختر نازنین دکتر مخبر، رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ؟ره؟ بود. این پیامی بود به ملت ایران که چیزی را که قرار است به ملت ایران تزریق کنیم، خودمان نیز به آن باور داشته و قبولش داریم و اگر عارضهای داشته باشد، ما و خانوادههایمان برای اولینبار با جان و دل خریداریم. ما خون هیچکداممان را سرختر از خون ملت شریف ایران نمیدانیم و جان افراد خانوادهمان را عزیزتر از فقیرترین و زحمتکشترین فرد در دورترین نقاط محروم این کشور نمیدانیم.
ایران؛ اولین واکسنساز آسیا
وزیر بهداشت و درمان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تهیه واکسن کرونا با تکیه بر توان و غرور ملی آغاز شد، خاطرنشان کرد: بنده این افتخار را داشتم که بهعنوان یک ایمونولوژیست، سالها در زمینه ارتقای واکسنسازی این کشور خدمت کنم. (بعدا مفصل میگویم که ۳۰ سال قبل که مسوولیت بهداشت کشور را داشتم و پیگیر آوردن تکنولوژیهای جدید واکسن در منطقه بودم، چه راههایی را برای تهیه واکسن رفتیم.) ما صد سال است که در منطقه واکسنساز هستیم. کسانی که فکر میکنند اولینبار است که داریم واکسنی را تزریق میکنیم، بسیار در اشتباه هستند. در سال ۱۲۹۹ انستیتو پاستور و در سال ۱۳۰۳ انستیتو رازی را داشتیم، تمام مردم دوران زندگیشان را با واکسنهای ایرانی آغاز کردند و ما اولین واکسنساز آسیا بودیم و ما بودیم که به بسیاری از کشورهای دنیا و منطقه واکسن صادر میکردیم.
دکتر نمکی تصریح کرد: البته مظلومماندن و مغفولماندن این دو موسسه بزرگ بینالمللی لطمههایی را به توسعه واکسنسازی کشور زد، اما ما بر سر آنیم که با کمک معاونت علمی و فناوری رییسجمهور و همچنین بقیه ساختارهای وابسته اعم از انستیتو پاستور، رازی و بخش خصوصی، این مزیت کشورمان را به دنیا عرضه کنیم.
وزیر بهداشت عنوان کرد: ما در کشور پلتفرمهای مختلفی را بهطور همزمان دنبال کردیم که یکی از آنها آزمایش انسانی است که امروز (سهشنبه)آغاز شد. برای اینکه از دنیا عقب نمانیم و در عین حال بتوانیم اگر یک پلتفرم موفق نبود، پلتفرم دیگری را بهعنوان تولید ملی جایگزین کنیم، تمام راهها را رفتیم. در روزهای بسیار نزدیک آتی، زحمتی که همکارانمان در انستیتو رازی کشیدند و کارشان را روی مدلهای حیوانی انجام دادند و دارند مجوز تست انسانی را دریافت میکنند، تجربه خواهیم کرد. انستیتو رازی بهعنوان یکی از بزرگترین و باسابقهترین واکسنسازهای منطقه است. وی ادامه داد: بعد از آن پلتفرم جدید دیگری قرار دارد که وارد فاز حیوانی شده و به تدریج وارد فاز انسانی خواهد شد. در این اقدام بزرگ باید از دکتر مخبر، دکتر جمشیدی و ستاد اجرایی فرمان امام؟ره؟ تشکر کنم که در یک راه پرریسک سرمایهگذاری کرده و این اقدام ملی را آغاز کردند.
وی در ادامه گفت: همچنین باید از تیم اجرایی و علمی این کار تشکر کنم. تیم علمی در حوزه فرمولاسیونها، مرحله تست حیوانی، بعد از آن تست انسانی و از همه مهمتر، رسیدن به صنعت تولید این واکسن اقدام میکنند. از بانوی گرانقدر سرکار خانم دکتر محرز نیز تشکر میکنم که از دانشمندان پیشکسوت این کشور هستند. امیدوارم در آینده بسیار نزدیک شاهد شروع فاز دوم بالینی و سپس فاز سوم انسانی باشیم و انشاءالله به سمت تولید ملی و تقویت غرور ملی در آیندهای نزدیک پیش رویم.