قیمت مرغ در بازار به شدت افزایش یافته و طی چند روز گذشته بیش از هفت هزار تومان در هر کیلو رشد داشتهاست؛ یعنی قیمت هر کیلوگرم مرغ در خردهفروشیهای تهران به حدود 33 تا 35 هزارتومان رسیده است که البته در برخی مناطق با قیمت کمتر یعنی حدود 33 هزار تومان هم به مصرفکنندگان عرضه میشود. این در حالی است که هفته گذشته قیمت مرغ گرم در بازار حدود ۲۶ تا ۲۷ هزار تومان بود.
کاهش جوجهریزی داشتیم
بهانه برای بالابردن قیمتها همیشه وجود دارد. اینبار هم بهانههایی برای بالارفتن قیمت مرغ مطرح شده است. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در رابطه با گرانی این کالا با اشاره به کمبود نهادههای دامی گفت: علت بالابودن قیمت گوشت مرغ در بازار، کاهش جوجهریزی در 5/1ماه گذشته است. محمدعلی کمالی افزود: اکنون در اکثر استانهای کشور با کمبود عرضه مرغ زنده روبهرو هستیم که همین امر در افزایش نرخ تاثیر داشته است. وی اظهار كرد: امروز قیمت مرغ زنده به طور میانگین بین ۱۸ هزار تا ۲۰ هزار تومان اعلام میشود که در برخی استانها بیش از این نیز بوده است. کمالی تصریح کرد: میزان جوجهریزی 5/1 ماه گذشته ۹۵ میلیون قطعه بود که به حد نصاب نرسید،
در حالی که حداقل باید ۱۱۰ میلیون قطعه جوجهریزی انجام میشد.
مرغها ۶۰۰ گرم کمتر از وزن معمول کشتار میشوند
توزیع نهادهها عادله نیست. کمالی این جمله را بارها عنوان کرد و گفت: نهاده با قیمت مصوب به اندازه کافی به دست مرغداران نمیرسد، بنابراین با مشکل کاهش وزن مرغ کشتار روبهرو هستیم، بهطوری که اکنون به طور متوسط هر مرغ ۶۰۰ گرم کمتر از وزن معمولی از سالنهای پرورش به کشتارگاهها میرود. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: این موضوع تقریبا در همه استانها مشاهده میشود. وی تصریح کرد: امیدواریم با تامین بهموقع نهادهها با نرخ مصوب، برای ماه آینده جوجهریزی مناسبی انجام شود و قیمتها روند متعادلی را به خود بگیرد.
نهاده با تاخیر به دست مرغداران میرسد
هر کجا که دلیل گرانیها را جستوجو کنیم، قطعا ردپایی از دولت به جا ماندهاست. مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی هم کمکاری دولت را یکی از دلایل گرانی دانست و گفت: با توجه به تمهیدات دولت برای توزیع نهادههای دام و طیور، تولیدکنندگان همچنان از وضعیت تامین نهادهها رضایت ندارند، زیرا با تاخیر به دستشان میرسد. وی اظهار كرد: یعنی تولیدکننده از روز جوجهریزی تا کشتار، ۴۰ روز زمان دارد تا نهاده مورد نیاز تولید را تامین کند؛ اگر در ابتدای تولید، حواله نهاده از سامانه بازارگاه صادر شود، تا زمانی که به دست تولیدکننده برسد، حداقل بین ۲۰ روز تا یک ماه زمان میبرد، بنابراین مرغداران ناچارند به بازار آزاد مراجعه کنند.
به نام دامدار، به کام دیگران
جعفر امامی، یکی از فعالان حوزه دامداری هم گفته است: دولت به خوراک دام و طیور یارانه میدهد اما واقعیت آن است که این یارانه به دست دامداران نمیرسد. بخشی از اینها در فساد و رانت حیف و میل میشود و در حقیقت این یارانه به اسم دامدار اما به کام دیگران است. وی پیشنهاد کرد: دولت منتسر دامدار نگذارد و این یارانه را به خود مصرفکنندگان بدهد تا آنها خودشان مدیریت کنند. افزایش قیمت مرغ و سایر محصولات پروتئینی در بازار در حالی است که تولید مازاد هم وجود دارد. سالانه دو میلیون و 500 هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید میشود که نیاز کشور فقط دو میلیون تن است. سوءمدیریت در حلقههای واسط زنجیرهمانند تأمین خوراک دام و طیور عامل گرانی این محصولات شده است اما اكنون، مشکل تولید نیست، دولت باید مشکلات زنجیرههای پیش از تولید را برطرف کند.