این مراسم البته چندان بیحاشیه نبود و حواشی آن خیلی زود در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد. ماجرا ازهمین تریبون ندادن به دانشجویان شروع شد. تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران در اعتراض به عدم داشتن تریبون برای سخنرانی در برابر رییسجمهوری این مراسم با برگزاری تریبون آزاد در کنار تالار علامه دانشگاه با حضور نمایندگان تشکلها برای خود سخنرانی کردند. جمعی از دانشجویان هم با در دست داشتن پلاکاردهایی به عملکرد دولت و رییسجمهوری انتقاد کردند که تصاویر آنها خیلی زود در فضای مجازی منتشر شد. سخنرانیها با صحبتهای دکتر محمود نیلی، رییس دانشگاه تهران آغاز شد. مهمترین دغدغه نیلی در سخنرانی روز گذشته موضوع اینترنت رایگان برای دانشجویان بود. به گفته نیلی؛ عدم دسترسی به اینترنت رایگان برای دانشجویان بار سنگین مالی را به دوش آنها بهویژه دانشجویان کم بضاعت خواهد گذاشت که میتواند باعث ایجاد اختلاف در امر یادگیری دانشجویان شود.
جای روحانی خالیاست
سخنرانی دکتر عباسعلی کریمی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران در مراسم روز گذشته پرحاشیهترین رخداد این مراسم بود. انتقاد او از عدم حضور رییسجمهوری در مراسم واکنشهای سخنرانان بعد از خود را بهدنبال داشت. کریمی در بخشی از صحبتهای خود گفت: «کرونا نکات تلخ و شیرین بسیاری داشت. نکات تلخ آن از دست دادن سرمایههای انسانی بود که گاهی جانشینسازی آنها سالها به طول خواهد انجامید، اما فرصتهایی هم، چون اینکه ما در سالهای گذشته دیگر کمتر به بیماریهای غیرواگیردار میپرداختیم بهوجود آورد. شیوع ویروس کرونا تلنگری بود تا ما به بیماریهای واگیردار نیز بپردازیم. علاوه بر آن شیوع ویروس کرونا موجب شد تا حوزه درمان و بهداشت با هم ترکیب شوند.» وی ادامه داد: «ما دوست داشتیم امروزبعد از هفتماه تلاش شبانهروزی کشور و کادر درمانی در روز آغاز سال تحصیلی رییسجمهوری را به صورت حضوری در کنار خود داشتیم تا از نزدیک به ما خدا قوت میگفتند و خستگی را از تن ما به در میکردند، زیرا ما در وسط راه هستیم.»
پس از آن دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت به پشت تریبون آمدند و سخنرانی خود را با دلایل عدم حضور روحانی شروع کردند. نمکی گفت: «رییسجمهوری همواره مشتاقانه میخواستند که در جمع فرهیختگان دانشگاهی باشند اما بهدلیل فشار ما در اجرای پروتکلهای بهداشتی این حضور به صورت مجازی فراهم شد.» نمکی ادامه داد: «در زمانه کرونا فشار ما در اجرای پروتکلهای بهداشتی بهخصوص حفاظت از مقامات تراز اول نظام موجب شد که به این شکل مراسم برگزار شود. سپاسگزارم که مقاممعظم رهبری و رؤسای قوا و بهویژه رییسجمهوری توصیههای ما در اجرای پروتکلهای بهداشتی را جدی میگیرند.»
واکنش روحانی به گلایه کریمی
روحانی، رییسجمهوری در سخنرانی آنلاین خود در این مراسم به سخنان رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز واکنش نشان داد و اظهار کرد: «ای کاش پروتکلهای بهداشتی و دستورالعملها به من اجازه میداد که امروز مانند سالهای گذشته، از نزدیک در میان جمع شما فرهیختگان، اساتید، مسوولان عالی رتبه بخش فرهنگ و دانشجویان عزیز باشم. اما چه کنیم اجرای دستورالعملهای ستاد ملی کرونا برای همه ما لازم الاجراست و از روز اول مواجهه با کرونا، خود را موظف میدیدم در شرکت در مجامع، سفر، برنامهها و فعالیتهایم پروتکلها را مراعات کنم و معتقد هستم پروتکلشکنی نباید بهعنوان یک شیوه در ذهن ما باشد ولو اینکه در برخی موارد اجرای پروتکل با علاقه، خواست قلبی و عواطف انسان سازگاری ندارد.» رییسجمهوری در ادامه سخنرانی خود به بیان جزییاتی درباره افزایش قیمت روز افزون کالاهای اساسی و تحریمها علیه ایران پرداخت.
کم و کیف برگزاری کلاسها در دانشگاهها
دانشگاهها این روزها حسابی سرشان شلوغ است و آزمون بزرگی پیش رو دارند. آن هم برنامهریزی برای دانشجویان دانشگاه و تازه واردهاست. البته طبق گفته معاون آموزشی وزارت علوم، هیچ دانشجوی کارشناسی الزامی برای حضور در دانشگاه ندارد ولی دانشگاهها در حال برنامهریزی برای دانشجویانی هستند که دروس کارگاهی و آزمایشگاهی دارند؛ البته برنامههای دانشگاهها با توجه به شرایط و امکاناتشان با هم متفاوت است. برخی دانشگاهها کلاسهای خود را تمام غیرحضوری؛ برخیها ترکیبی و برخی دیگر حضوری برگزار خواهند کرد. تعدادی از دانشگاهها هماکنون در فرایند جبران عقبماندگیهای ترم گذشته یا به پایان رساندن ترم تابستانی هستند؛ در نتیجه همه آنها نتوانستهاند سال تحصیلی را از نیمه شهریور آغاز کنند.
دانشجویان، مهمان خانههای خود
همچنین امکان دیگری که برای دانشجویان فراهم شده این است که دانشجویان در محل زندگی میهمان شوند و دروس کارگاهی و آزمایشگاهی را در نزدیکترین دانشگاه به محل زندگی بگذرانند. وزارت علوم در این زمینه با دانشگاهها نامهنگاری کرده است. علاوه بر این، اگر دانشجویان در مناطقی قرار دارند که نمیتوانند خدمات اینترنتی دریافت کنند یا به هر دلیلی حضور در آموزشهای الکترونیکی برای آنها مقدور نیست، دانشگاهها به منظور رعایت عدالت آموزشی، بستههای آموزشی برای آنها تهیه و ارسال میکنند.
با توجه به توضیحاتی که تاکنون از سوی وزارت علوم اعلام شده درترم تحصیلی جدید اکثر دانشگاهها از شنبه ۱۵شهریورماه با تلفیقی از آموزش مجازی و حضوری و با برنامهریزی خود دانشگاهها آغاز شدند. در اغلب دانشگاهها ابتدا یک گروه از دانشجویان در ۱۵شهریور تا ۱۵آبانماه در دانشگاه حضور پیدا میکنند و گروه دوم (جدیدالورودها) از ۱۵آبانماه تا ۱۵دیماه و بر این اساس ۹جلسه از کلاسهای دانشجویان حضوری و مابقی مجازی برگزار میشود.