رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران توضیح داد: «بسیاری از ایرلاینهای داخلی هنوز پروازهای خود را به این کشور انجام ندادهاند، اما این شرکتها به راحتی با بازکردن سامانه، پولهای مردم را به جیب خود میزنند.» او با اشاره به اینکه از ابتدای تابستان این چهارمین بار است که ترکیشایر سیستمها را باز كرده و شروع به فروش بلیتهای خود میکند، افزود: «این شرکت با اعلام این وضعیت که به زودی پروازها برقرار میشود، مسافران را جذب میکند، اما با وجود این باز هم انجمن شرکتهای هواپیمایی تذکرهای لازم را میدهد که ممکن است این بار هم پروازها عقب بیفتند و مسافران دست نگه دارند.» به گفته این مقام مسوول این اقدامات نشاندهنده آن است که نمیتوان به راحتی به این شرکت هواپیمایی اطمینان کرد.
ایران مرزهای هوایی خود را باز کند
او با اشاره به اینکه کشور ایران تمایل دارد مرزهای هوایی خود را برای پروازهای خارجی باز کند، افزود: «باید هرچه سریعتر مراودات با کشورهای مختلف برقرار شود چرا که در این شرایط کرونایی آسیب بسیار زیادی به شرکتهای هواپیمایی وارد شده و ما هم برای جبران بخشی از این خسارتها نیاز داریم که این پروازها را برقرار کنیم.» رفیعی با بیان اینکه در این شرایط یکی از شرکتهای هواپیمایی خارجی با انجام پروازهای خارجی در ایران یکهتازی میکند و با هر قیمتی که تمایل دارد به دلیل نیاز مسافران بلیتهای خود را به فروش میرساند، افزود: «باید در این زمینه نظارتها و رایزنیها با سایر شرکتهای هواپیمایی با دقت بسیار بیشتری صورت گیرد.» رفیعی بیان کرد: «متاسفانه شرکتهای هواپیمایی خارجی در این زمینه بدون هیچ اعلام قبلی پرواز را به تعلیق میاندازند و چنین اقداماتی باعث ایجاد مشکلات بسیار زیادی برای مسافران و در نتیجه دفاتر خدمات مسافرتی میشود.»
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران بیان کرد: «هنوز برخی از دفاتر مطالبات بسیار زیادی از شرکتهای هواپیمایی خارجی دارند و بخش عمدهای از مبالغ هنوز بازگردانده نشده است.»
پرواز استانبول، 15 میلیون تومان
رفیعی با اشاره به اینکه در نیمه دوم سال ۹۸ به دلیل افزایش پروازهای خارجی توسط ایرلاینهای داخلی و ایجاد رقابت سالم، نرخ بلیت مسیر
تهران-استانبول بین ۸۰۰ هزار تا دو میلیون تومان بوده، اما هماکنون قیمت مسیر تهران-استانبول توسط ایرلاینهای خارجی ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان شده است، تصریح کرد: با توجه به اینكه بخش عمدهای از مردم نیاز دارند این سفرها را انجام دهند، بنابراین بلافاصله بعد از باز شدن سیستمهای فروش، بلیتها خریداری میشوند. به طور مثال اگر روزانه یک پرواز هم در این بخش انجام شود، ۵۰ درصد از منابع مالی مورد نیاز این شرکتهای هواپیمایی خارجی تامین میشود. او یادآور شد: ایرلاینهای داخلی از زمان شیوع ویروس کرونا هیچ مسافر توریستی را برای مسیرهای خارجی جابهجا نمیکنند، اما پروازهای محدودی را به کشورهای مختلف برای مسافرانی که اقامت دارند یا دانشجو هستند، انجام میدهند. همچنین بررسیهای خبرنگار «صبحنو» نشان میدهد که یکی از خطوط عربی معروف حاشیه خلیجفارس نیز بلیت پرواز تهران به استانبول با توقف در پایتخت این کشور را به قیمت حدود 49 میلیون تومان نرخگذاری کرده است.
خودم این موضوع را پیگیری میکنم
یوسف داوودی، نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی هم درباره وضعیت بهای بلیت پروازهای خارجی به «صبحنو» میگوید: «قرار بر این بود که هواپیماها با نصف سرنشین پرواز کنند و قیمت بلیت را بالا ببرند تا با این کار توجیه اقتصادی داشته باشند اما این قیمتهایی که میشنویم اصلا کارشناسیشده نیست و در درازمدت به ضرر صنعت هواپیمایی است. حتما باید نظارتی روی قیمتها انجام شود.» عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه میدهد: «البته موضوع گرانشدن بلیتهای هواپیما فقط مختص شرکتهای هواپیمایی خارجی نیست بلکه پروازهای داخلی هم چندبرابر شدهاند. بنده این موضوع را در کمیسیون مطرح خواهم کرد و حتما به آن رسیدگی خواهد شد.» داوودی همچنین با اشاره به اینکه معلوم نیست ویروس کرونا تا چه زمانی در کشور باشد، میگوید: «در سالهای آینده صنعت هواپیمایی در وضعیت بحرانی به سر میبرد و تا آن زمان، بدیهی است قیمت بلیت هواپیما افزایش یابد. با توجه به اینکه امکان فاصلهگذاری اجتماعی در هواپیما وجود ندارد، ممکن است نهادهای مربوطه سفرهای هوایی را تا میزان چشمگیری کاهش دهند. هرچه تعداد پرواز در یک مسیر کمتر باشد، به همان میزان قیمت بلیت رفت و برگشت افزایش مییابد اما شرکتهای هوایی باید کنترلی بر این قیمتها هم داشته باشند.»
پاسخ سوالات مردم در پیچ و خم فرایند اداری
برای پیگیری سوالهایی که در گزارش مطرح شده است با روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشور تماس گرفتیم اما با وجود قول همکاری مدیر این مرکز بعد از ساعتها تماس و پیگیری، اعلام شد که برای پاسخگویی باید بوروکراسی اداری انجام شود، در غیر این صورت پاسخی داده نمیشود. این در حالی است که خبرنگاران به عنوان نماینده افکارعمومی به دنبال پاسخهایی قانعکننده از سوی مسوولان هستند تا شاید کمی از مشکلات مردم حل شود. در چنین شرایطی محول کردن ارائه پاسخ به انجام روندهای اداری شائبه فرار از پاسخگویی را برای رسانه و نیز مردم به وجود میآورد.