داده بود که خانه آن ثروتمند یهودی حدود 28میلیون دلار قیمتگذاری شده حال آن که خانه اشرف همان زمان 49میلیون دلار قیمت داشته است. این روزنامه در آن سال چند نفر دیگر از صاحبخانهها در محله بیکمنِ منهتن واقع در جنوب نیویورک را برشمرده بود، کسانی که همه از چهرههای سرشناس سینما و رسانه آمریکا محسوب میشدند. افرادی چون ویلیام پالی، رییس شبکه CBS که تا 1940 در همین خانه سکونت داشت و در واقع آن را برای همسرش دوروتی پالی خریده بود.
پس از او هم آلبرت و ماری لاسکر یکی از پیشگامان بهداشت و درمان عمومی آمریکا برای ۳۵سال در آن زندگی کرد تا این که اشرف پهلوی خواهر دوقلوی شاه آن را خرید. بنابراین اشرف دستکم با معیار پولهای بیتالمالی که از ایران دزدید و در سال1987 این خانه در محله اعیاننشین نیویورک خرید، یکی از مهمترین و ثروتمندترین چهرههای جهان محسوب میشد.
خواهر پرحاشیه محمدرضا پهلوی آخرین شاه ایران، دو سال پیش از خرید این خانه هم در1975 خانهای چند پلاک آن طرفتر از میراث پالی از خواننده ولزی، تام جونز خرید و پنج سال بعد دو ملک دیگر به هم متصل شده بودند و ورودی مشترکی داشتند. او برای جلوگیری از اقدام دولت ایران پس از انقلاب جهت مصادره این املاک، مالکیت آنها را با یک شریک تقسیم کرد تا از اموالی که از مردم ایران سرقت کرده بود حراست کند.
یک فعال حقوق زنان در این خانه
میزیسته است!
هرچند که مردم ایران اشرف را با فسادهای گسترده مالی و شخصیاش میشناسند اما در آمریکا او را بهعنوان یک فعال حقوق زنان معرفی کردهاند چنانکه نیویورکتایمز نیز در گزارش اول خود 6سال پیش، در توضیحات مرتبط با این خانه، آن را از زبان «نلسون راکفلر» وابسته خانوادگی پهلوی، میراث سه زن مهم و سرشناس آمریکا معرفی میکند که هر سه در این مکان سکونت داشتهاند: دوروتی پالی، ماری لاسکر و سرانجام هم اشرف پهلوی!
چهار سال از مرگ اشرف میگذرد و خانه او به حراج گذاشته شده در حالی که یک سال پیش از آن هم، خانهاش با قیمت 50میلیون دلاری برای فروش گذاشته شده بود اما واقعاً کسی قدرت خرید آن را نداشت. حالا این خانه هفت طبقهای با ۱۰اتاق خواب و ۹حمام، با زیربنای حدود ۱/۱۰۰متر مربع به فروش خواهد رفت. اما قیمت آن دیگر تا 11ونیم میلیون دلار کاهش یافته است.
به گزارش قدس آنلاین، عباس میلانی در کتاب خود درباره شاه مینویسد که اشرف پهلوی در زمان انقلاب حدود ۳میلیارد دلار پول از ایران خارج کرد چیزی معادل ۱۲/۱میلیارد دلار کنونی و خواهر او شمس پهلوی حدود ۲میلیارد دلار که چیزی معادل ۸/۱میلیارد دلار الان میشود. از طرف دیگر بر اساس خاطرات اسدالله علم، وزیر دربار شاه و نزدیکترین فرد به او، در سال۱۳۵۵ فقط ۳درصد روستاهای ایران دارای آب آشامیدنی پاک و برق بودند، ولی خواهران شاه کمتر از دو سال بعد ۵میلیارد دلار، معادل ۲۰میلیارد دلار کنونی را از ایران خارج کردند. براساس کتاب عباس میلانی خود شاه دستکم یک میلیارد دلار از ایران خارج کرد.
فرشاد مهدیپور، فعال رسانهای و فرهنگی، نیز در اولین واکنشها به حراج این خانه در صفحه شخصی خود در اینستاگرام ضمن انتشار تصاویری از این خانه سلطنتی از فروش آن به حدود یک پنجم قیمت به شخصی ناشناس خبر داد و در توضیح این ماجرا نوشته است: «خانه اشرف پهلوی در نیویورک به قیمت ۵/۱۱میلیون دلار (یک پنجم قیمت واقعیاش)، به خریداری ناشناس واگذار شده؛ معاملهای حیرتانگیز که توجه رسانههای آمریکایی را جلب کرده، اما در ایران بدان پرداخته نشده!»
حراج لباس فرح پهلوی
دو روز پیش موسسه حراج هرمان هیستوریکا در آلمان نیز اعلام کرد که لباسی ابریشمی را با قیمت پایه ۸۸۰۰دلار به حراج گذاشته که متعلق به فرح پهلوی است. همسر شاه فراری، ظاهراً این لباس را در دیدار با ریچارد نیکسون، رییسجمهوری آمریکا و همسرش به تن داشته و حالا این موسسه ادعا کرده آن را در اختیار دارد و برای حراج گذاشته است. همچنین این موسسه گفته این لباس که متعلق به کلکسیون فرح است، توسط یک طراح لباس فرانسوی، از ابریشم سفید طراحی شده و با نخ آبی و نقرهای سوزندوزی شده است.
اما بیبیسی فارسی گزارش کرده است که فرح میگوید اصلاً این کلکسیون را با خود از ایران خارج
نکرده است. خاندان پهلوی هنوز که هنوز است امید دارند که به باقیمانده اموالی که از مردم سرقت کردهاند و املاکی که در ایران دارند برگردند و سلطنت خود را احیا کنند. جز این نمیتوان معنای دیگری برای اقدام فرح پیدا کرد.
با این حال طبق گزارش رسانه سلطنتی انگلیس، برخلاف نوشته وبسایت حراجی هرمان هیستوریکا، این لباس در فرانسه دوخته نشده است. «ایده این لباس را که تلفیقی از پارچههای ایرانی و طراحی مدرن است، فرح پهلوی با الهام از صنایع دستی ایران به کیوان خسروانی سپرد. سوزندوزی لباس کار مهتاب نوروزی، سوزندوز نابینای بلوچ است که به جای رنگهای رایج سوزندوزی آن دوران (مشکی و قرمز) از نخهای آبی و طلایی استفاده کرد.»
دروغگویی برای جلوگیری از رسوایی دوباره
حالا این اختلاف روایت، جنجالی و خبرساز
شده است. از یک سو سایت این حراجی همچنان خبر فروش این لباس را نگه داشته و از سوی دیگر فرح آن را تکذیب کرده است. شاید راز این موضوع را بتوان در جای دیگری جستوجو کرد. حراجی آلمانی هرمان هیستوریکا همان حراجی است که اخیراً بهخاطر حراج کلاه آدولف هیتلر و وسایل شخصی اوا براوان، همسر هیتلر، جنجالساز شده بود. شمار زیادی از یهودیان و مخالفان آلمان نازی اعتراض کرده بودند که حراج این اشیا به معنی ارزش دادن به شخصی است که به گفته آنها در تاریخ اروپا منفورترین چهره سیاسی و یک جنایتکار جنگی است.
حالا فرح پهلوی که در ردیف منفورترین چهرههای سیاسی در خاندانهای سلطنتی در سراسر جهان است و پیش از این در دهه هفتاد بارها مورد حمله رسانههای فرانسوی و آمریکایی بهخاطر ولخرجیهایش قرار گرفته بود، احتمالاً دیگر قصد ندارد در شیپور رسواییای خود بدمد. علیالقاعده از چنین لباسی نمیتواند دو نمونه وجود داشته باشد و برای حراجی هم صرفی ندارد که حتی تقلبی آن را به قیمت گزاف عرضه کند. فروش این لباس به این حراج میتواند نقطه سیاه دیگری در کارنامه رسواییهای خاندان پهلوی باشد.