تا پیش از این اما غالب خبرهای جنجالی مربوط به اصلاحاتی بود که محمد بن سلمان تلاش میکرد در جامعه سعودی در راستای سند2030 راه بیندازد و هرچند که این اصلاحات، رویههای معقولی چون اعطای حق رانندگی به زنان و رویههای نامعقولی چون جشنها و جشنوارههای غیراخلاقی در خاک سرزمین مقدس مسلمانان شامل میشد اما به هرحال اصلاحاتی ناظر به وضع جامعه و مربوط به سیاستهای یک حکمران برای سرزمینش بود.
اما کتاب جدید «نفت و خون: تلاش بیرحمانه محمدبنسلمان برای قدرت جهانی» مرزهای اطلاعات را به فساد درونی این خاندان و روشهای کثیف اقتصادی و خونریزیهای ولیعهد سعودی توسعه میدهد. هرچند تا پیش از این هم کم و بیش اخباری وجود داشت و خصوصاً در ماجرای رسوایی قتل جمال خاشقجی، اطلاعات گستردهتری درباره قساوت این خاندان حتی در برخورد با اذناب خودش بیرون آمد، اما کتاب ظاهراً مخاطب جهانی را شگفتزده کرده است.
به گزارش نیویورکپست این کتاب از جزئیات بیشتری درباره جشن ۵۰میلیون دلاری این شاهزاده سعودی که در تفریحگاه جزائر مالدیو ترتیب داده بود، پرده بردارد. در این جشن که ماه ژوئیه۲۰۱۵ در جزیره «وِلا» در مالدیو برگزار شد، 150مدل زن زیبا با قایق که از برزیل، روسیه و جاهای دیگر آورده شده بودند وارد جزیره خصوصی در مالدیو شدند تا تنها برای چند ده مرد که از خاورمیانه آمده بودند، جشن بگیرند و از آنان پذیرایی کنند.
میزبان این جشن محمدبنسلمان 29ساله بود. آن هم در جزیرهای که طراحی شده بود تا یکی از لاکچریترین و گرانترین مناطق جهان باشد. مولفان کتاب مذکور میگویند این تعطیلات مناسب شاهزاده بود زیرا بن سلمان جزیره را برای خود و اطرافیانش به صورت کامل اجاره کرده بود و جزیره تحت اختیار بود. علاوه بر ۵۰میلیون دلار هزینه اجاره یک ماهه جزیره، بنسلمان به هر کارگر جزیره نیز وعده حقوق ۵۰۰۰ دلاری و پاداش سخاوتمندانه داد. در حالی که این کارگران معمولاً ماهانه ۱۰۰۰ یا ۱۲۰۰دلار حقوق میگیرند. این هزینهها برای حفظ حریم خصوصی و رازداری بود. بنسلمان بسیار مایل بود این سفر را از دید روزنامهها و رسانهها دور نگه دارد.
اما همه ماجرای کتاب به عیاشی و ولخرجی ولیعهد سعودی ختم نمیشود. این کتاب به آغاز و ادامه جنگ یمن نیز میپردازد و توضیح میدهد که بنسلمان وعده داده بود جنگ یمن ظرف مدت بسیار کوتاهی به پایان میرسد اما اکنون پنج سال از حملات ائتلاف سعودی به یمن میگذرد و این کشور با بزرگترین فاجعه انسانی روبهرو ست.
برخی دیگر از محورهایی که این کتاب درباره آنها توضیح میدهد عبارتند از: ماجرای کنفرانس «داووس صحرا» و هزینههای میلیاردی محمد بن سلمان برای گرفتن مشاوره از مؤسسات و اندیشکده های خارجی، ماجرای کنار زدن «محمدبننایف» از ولیعهدی عربستان و همچنین موج گسترده بازداشت شاهزادهها و چهرههای ثروتمند عربستان و اخذ پولهای هنگفت در ازای آزادی آنها، قتل جمال خاشقجی و داستان فراخواندن سعد الحریری به عربستان و حبس و همچنین صدور دستور منزوی کردن قطر که کتاب، دلیل اصلی اقدام بن سلمان را علیه قطر و حریری، اتخاذ موضع نرم هر دو در برابر ایران دانسته است.