سرنوشت وام ودیعه مسکن هنوز مشخص نیست و مستاجران بسیاری در انتظار تصمیم کبرای مسوولان هستند. درحالی که قرار بود کمک ودیعه مسکن تا پایان مردادماه به حساب متقاضیان واریز شود اما وزارت
راه و شهرسازی و بانک مرکزی بهعنوان متولیان این امر پرداخت این کمک به مستاجران را بین خود پاسکاری میکنند و از آماده نبودن سازمان مقابل خود میگویند.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی آورده است؛ کمک ودیعه مسکن طرحی است که دولت برای حمایت از مستاجران درنظر گرفته و با وجود انتقاداتی که از سوی برخی کارشناسان مبنی براینکه با وجود تورم بالا در اقتصاد، ودیعه مسکن نمیتواند کمک قابل توجهی به این قشر کند، به آن وارد شد، سرانجام به مرحله پرداخت نزدیک شد.
مبلغ پرداختی به متقاضیان این وام به ترتیب در تهران، شهرهای بزرگ و در شهرهای کوچکتر معادل ۵۰، ۳۰ و ۱۵میلیون تومان است که ۲۰هزار میلیارد تومان به این طرح اختصاص یافته و نرخ بازپرداخت این کمک ۱۳درصد است. همچنین، طبق گفته همتی، رییس کل بانک مرکزی، کسانی که توانایی پرداخت اصل و سود وام به صورت ماهانه را داشته باشند، میتوانند با انتخاب خود این وام را با اقساط ۳۰ماهه و نرخ ۱۲درصد دریافت کنند.
گروهی از مستاجران در اولویت پرداخت کمک ودیعه مسکن هستند که شامل افراد تازه ازدواج کرده، کسانی که سه فرزند و بیشتر دارند، خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی ؟ره؟ و سازمان بهزیستی میشوند. علاوه براین، مستاجران حتماً باید اجاره نامه دارای کدرهگیری و شرایط وام ساماندهی را هم داشته باشند یعنی وام یا امکانات یارانهای از طرف دولت در بخش زمین یا مسکن نگرفته باشند و صاحب ملک نباشند و از سال۸۴ هیچگونه سابقه خرید و فروش ملک نداشته باشند. ضمن این که باید سرپرست خانوار باشند و شهری را که تقاضا میکنند در آن پنج سال سابقه سکونت داشته باشند و همه این مولفهها باید مستند و در سایت قابل بارگذاری باشند.
برای پرداخت ودیعه مسکن ابتدا باید وزارت راه و شهرسازی اطلاعات متقاضیان ثبتنام کرده در سایت مربوطه را در اختیار بانکها ذیربط قرار بدهد تا بانکها به واریز مبلغ تعیین شده اقدام کنند. در این بین با توجه به اینکه قرار بود تا پایان مردادماه این وام به حساب متقاضیان واریز شود، تاکنون واریز نشده و وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی بهعنوان متولیان این امر تنها به این استناد میکنند که آمادگی لازم را برای اجرای طرح کمک ودیعه مسکن دارند اما بانکها میگویند که هنوز دسترسی کامل بانکهای عامل به سامانه وزارت راه و شهرسازی بهعنوان متولی ثبتنام، کنترل و پالایش متقاضیان فراهم نشده است تا بانکهای عامل آمادگی بتوانند از طریق شعب و یا سرپرستی بانکها نسبت به اعطای تسهیلات اقدام کنند. همچنین، مسوولان وزارت راه و شهرسازی نیز اعلام کردهاند که ۱۵بانک پرداخت ودیعه مسکن را برعهده گرفتهاند و اسامی متقاضیان به آنها اعلام شده که تا این هفته ودیعه مسکن پرداخت میشود اما با گذشت سه روز فعلاً خبری از واریز کمک ودیعه مسکن به متقاضیان نشده است.
در این زمینه، همتی نیز گفته که یکی از تلاشهای مهم بانک مرکزی در این روزها، اعطای وام ودیعه مسکن است که هنوز وزارت راه و شهرسازی سامانه مربوط را به بانکها متصل نکرده و سهمیه هر بانک مشخص شده است و آنها در انتظار اتصال وزارت راه و شهرسازی هستند. گفتههای همتی در اطلاعیهای از سوی بانک مرکزی به شکل زیر منتشر شده است: «با توجه به گرانیهای اخیر در بخش مسکن و لزوم ایجاد ثبات در بازار اجاره مسکن و حمایت از مستأجران کمدرآمد و همچنین پیرو مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اعطای تسهیلات به مستأجران از محل بخشی از منابع مالی اختصاص یافته به ستاد ملی مقابله با کرونا، تاکنون بانک مرکزی ضمن برگزاری جلسات متعدد، تمام اقدامهای لازم همچون تعیین سهمیههای بانکی و استانی و ابلاغ دستورالعمل مربوطه به بانکهای عامل را انجام داده است. بر این اساس، پس از ایجاد دسترسی کامل بانکهای عامل به سامانه وزارت راه و شهرسازی بهعنوان متولی ثبتنام، کنترل و پالایش متقاضیان، بانکهای عامل آمادگی خواهند داشت تا از طریق شعب یا سرپرستی بانکها نسبت به اعطای تسهیلات اقدام کنند. شایان ذکر است با تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا مقرر شده است که به گروههای هدف و خانوارها در زمینه ودیعه مسکن مساعدتهایی از محل بخشی از منابع مالی اختصاص یافته که در این راستا، از محل تلفیق منابع آزاد شده ناشی از کاهش نرخ ذخیره قانونی و منابع شبکه بانکی اختصاص یابد.»
بنابراین، پرداخت کمک ودیعه مسکن همچنان در مرحله پاسکاری مانده و دو سازمان مربوطه در این زمینه سازمان مقابل خود را مسوول تأخیر در پرداخت این کمک به مستاجران میدانند.